Σάββατο, 1 Αυγούστου 2009

Print this post

TV, ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Καλό Σου-Κου σε όλους και σε όλες... Καλά να περάσετε όσοι θα βρεθείτε σε κάποια παραλία και ακόμα πιο καλά εσείς που θα μείνετε πίσω για να φυλάτε τις πόλεις... Πριν μερικές μέρες συζητούσα με έναν γνωστό μου ο οποίος δουλεύει σε βιβλιοπωλείο.
Από αυτά που μου είπε κατάλαβα ότι οι πωλήσεις των βιβλίων γενικώς στην Ελλάδα έχουν ανέβει κατά πολύ. Ο λόγος; Διάφοροι πελάτες του αποφάσισαν να το ρίξουν στην ανάγνωση γιατί η τηλεόραση γέμισε σκουπιδαριό, επαναλείψεις, γλάστρες και νούμερα με μπουτονιέρες. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά την έλλειψη έμπνευσης και φαντασίας και ότι τα Μ.Μ.Ε. γίνονται ολοένα και περισσότερο κατευθυνόμενα θα δούμε ότι αν όντως υπάρχει άνοδος πώλησης βιβλίων στη χώρα μας, τότε αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη.
Κάθε καλοκαίρι είναι γεγονός ότι πολλοί συνδέουν τις διακοπές τους με την αγορά ενός ή δύο βιβλίων. Έτσι τα καλοκαίρια υπήρχε μια σχετική αύξηση στις πωλήσεις βιβλίων. Τα τελευταία χρόνια όμως οι πωλήσεις αυξήθηκαν όχι μόνο κατά την περίοδο του καλοκαιριού αλλά όλης της χρονιάς. Αυτό δείχνει ότι πολλοί άρχισαν να γυρίζουν την πλάτη στα τηλεοπτικά κανάλια. Προτιμούνε για ενημέρωση το internet και τα blogs, αν θέλουν να δούνε ταινία βλέπουν DVD και στην τηλεόραση βλέπουν αθλητικά.
Επαναλαμβάνω, ότι προανέφερα σ' αυτήν την ανάρτηση δεν είναι αποτέλεσμα στατιστικής έρευνας αλλά το ρεζουμέ από μια κουβέντα που είχα με ένα γνωστό μου ο οποίος δουλεύει σε βιβλιοπωλείο και ξέρει πέντε πράγματα παραπάνω γιατί έρχεται καθημερινά σε επαφή με τους ανθρώπους - πελάτες και συζητάει τα της δουλειάς του με συναδέλφους του από άλλα βιβλιοπωλεία.
Κλείνοντας αυτήν την ανάρτηση θα ήθελα να σας προτρέψω να κλείσετε την TV και να πάρετε ένα βιβλίο. Ούτως ή άλλως αυτά που παίζει η τηλεόραση τα έχετε δει εκατοντάδες φορές. Και μερικές προτάσεις είναι οι παρακάτω:
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ του Γιώργου Λεονάρδου από τις εκδόσεις Λιβάνη. Είναι το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας του (τα άλλα δύο βιβλία που απαρτίζουν την τριλογία είναι ΜΙΧΑΗΛ Η' ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ - Ο ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗΣ και ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΙ από τις εκδόσεις Λιβάνη). Μεταφερόμαστε στη Βενετία του 15ου αιώνα και παρακολουθούμε τον ήρωα μας να είναι ανήσυχος και να αφήνει την οικογένεια του, τη σιγουριά και την ασφάλεια της τότε θαλασσοκράτειρας Βενετίας για να πάει να βοηθήσει την Κωσταντινούπλη και το Βυζάντιο που πολιορκούνταν από τους Οθωμανούς. Αυτό το ταξίδι θα του αλλάξει το μέλλον του ριζικά και θα τον κάνει να αναθεωρήσει πολλές απόψεις του εφόσον έχει ζήσει την άλωση της Πόλης, τη σκλαβιά και όταν καταφέρνει να επιστρέψει στη γεννέτηρα του ανακαλύπτει ένα μέρος του σκοταδισμού του Βατικανού. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και ένα φωτογραφικό λεύκωμα. Το βιβλίο εκτός από μυθιστόρημα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ιστορικό.
Δεύτερη πρόταση είναι ένα μυθιστόρημα της Λένας Μαντά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. ΘΕΑΝΩ, Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Παρακολουθούμε την πορεία της ζωής μιας κοπέλας από τα μέσα του περασμένου αιώνα στην Κωσταντινούπολη. Τα γεγονότα του '55, τα λεγόμενα Σεπτεμβριανά, οι διώξεις των ελλήνων και προσωπικά παθήματα της Θεανώς τη μετατρέπουν σε μια σκληρή γυναίκα που δε φοβάται τίποτα και είναι αποφασισμένη για όλα. Ακόμα και όταν αναγκάζεται να ξεριζωθεί από τον τόπο της για να έρθει στην Ελλάδα όπως και τόσοι άλλοι Έλληνες της Πόλης καταφέρνει να επιβιώσει και αναδεικνύεται όχι πάντα με το σταυρό στο χέρι. Αυτό το βιβλίο σίγουρα προκαλεί τα συναισθήματα του αναγνώστη.
Και η τρίτη πρόταση έρχεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός. ΗΘΕΛΑ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΝΤΙΟ είναι ένα μυθιστόρημα από την Πασχαλία Τραυλού. Το μυθιστόρημα ξεκινάει λίγο πριν τη Μικρασιατική καταστροφή. Ισμήνη και Οσμάν. Τούρκος αυτός, Ελληνίδα αυτή. Μια καταδικασμένη αγάπη η οποία αγκαταλείπεται από τον Οσμάν που δειλιάζει την ώρα της Μικρασιατικής καταστροφής στην προκυμαία της Σμύρνης. Η Ισμήνη λίγο πριν ανέβει στο καράβι βοηθάει μια αρμένισσα, την Άννα, που έχασε άνδρα και παιδί. Μέσα στην τρέλα γεννιέται μια δυνατή φιλία μεταξύ των δύο γυναικών. Στην Ελλάδα κάνουν τα πάντα για να ορθοποδήσουν και τα καταφέρνουν. Γνωρίζουν τη χούντα του Μεταξά, τον πόλεμο με την Ιταλία, με τη Γερμανία, τη χούντα του Παπαδόπουλου. Μέσα στην ταραγμένη ελληνική πραγματικότητα και η ζωή των δύο γυναικών γνωρίζει αναταράξεις. Πιο πολύ η Ισμήνη που είναι και η βασική ηρωίδα του βιβλίου. Παρακολουθεί όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα να φεύγουν από τη ζωή με την πάροδο των χρόνων και το δικό της τέλος είναι τραγικό και τη βρίσκει με το όνομα του Οσμάν στα χείλη. Παράλληλα με όλα αυτά διαβάζουμε και για το δράμα της εγγονής της Ισμήνης, της Άννας, που είναι ναρκωμανής και προσπαθεί να ξεφύγει. Πολύ καλό βιβλίο που αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση στον αναγνώστη.
Κάντε κλικ στις εικόνες για να δείτε τα εξώφυλλα των βιβλίων σε μεγέθυνση.

buzz it!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;