Σήμερα θα ήθελα να ασχοληθώ με μια παγκόσμια ιστολογική κίνηση και αφορά το περιβάλλον. Ο λόγος φυσικά γίνεται για το Blog Action Day 2009: Climate Change. Η σημερινή μέρα (15-10) είναι αφιερωμένη στην αλλαγή του κλίματος και όλοι οι bloggers του κόσμου μπορούνε να συμμετάσχουν σ' αυτό το διαδυκτιακό event βάζοντας ένα banner από το παραπάνω web site και σηκόνωντας μια ανάρτηση που να σχετίζεται με τις κλιματολογικές αλλαγές στον πλανήτη μας. Προσωπικά αυτήν την κίνηση μόνο θετικά μπορώ να τη δω. Είναι ένας τρόπος για να σταματήσουν κάποιοι (αρκετοί) να κατηγορούνε τη blogόσφαιρα για όλα τα στραβά που συμβαίνουν και για όλες τις αλήθειες που βγαίνουν ενώ τις θέλουν φυλαγμένες ως επτασφράγιστα μυστικά.
Το ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο το ξέρουμε όλοι. Δεν είναι κρυφό. Τρόποι για να αντιμετωπιστεί ο βιασμός του περιβάλλοντος υπάρχουν. Για να ενεργοποιηθούνε όμως αυτοί οι τρόποι πρώτα πρέπει να ενεργοποιηθεί και η ανθρώπινη συνείδηση. Πρέπει να χαμηλώσουμε τους ρυθμούς της υπερκατανάλωσης που μας διεκατέχει, γιατι όσο υπάρχει η αύξηση της ζήτησης θα υπάρχει και η αύξηση της προσφοράς με αποτέλεσμα το συνεχή βιασμό του περιβάλλοντος και τις τεράστιες οικονομικές απολαβές των λίγων.
Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας και δε θα μας κοστίσουν τίποτα. Μια καλή αρχή είναι η ανακύκλωση και να σταματήσουμε να ρυπαίνουμε τις θάλασσες και τα δάση. Μπορούμε, επίσης, να αποφύγουμε τη χρήση των αυτοκινήτων και να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μια πολύ καλή λύση είναι και το ποδήλατο. Οι διάφορες συσκευές που έχουμε στα σπίτια μας (τηλεοράσεις, DVD players κ.α.) καλύτερα θα είναι να τις κλείνουμε εντελώς παρά να τις έχουμε stand by (και έτσι καταναλώνουν ρεύμα). Σίγουρα θα πρέπει να σταματήσουμε την κατασπατάληση του νερού. Τα παραπάνω που γράφω ίσως φανούνε γελοία αλλά αναλογιστείτε αν τα κάνουμε όλοι τι οφέλη θα έχουμε.
Επόμενο βήμα θα είναι να γίνουμε πιο δραστήριοι πολίτες και πιο απαιτητικοί από τις διάφορες ηγεσίες. Να απαιτούμε τη δεντροφύτευση μετά από μια πυρκαγιά και όχι την τσιμεντοποίηση της. Να μπει η οικολογία ως μάθημα στα σχολεία και να έχει και πρακτικό μέρος έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να είναι πιο συνειδητοποιημένες και υπεύθυνες από εμάς.
Είναι στο χέρι μας όσο και αν δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε.
ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ.ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφή@JK O SKPOYTZAKOS Όσο πιο σύντομα το καταλάβουμε και πράξουμε αναλόγως τόσο πιο γρήγορα θα δούμε αποτελέσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα φίλε μου, μια χαρά και πολύ σωστά τα γράφεις. Προσωπικά πιστεύω όμως οτι ειδικά στην Ελλάδα ελάχιστοι τα πράττουν. Σε παρακολουθώ, θα το ξέρεις άλλωστε, απλά δεν πολυαφήνω πλέον σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ φίλε
@zamanftou Καλώς τον Έκτορα... Η αλήθεια είναι ότι στο θέμα της ανακύκλωσης και γενικότερα της οικολογικής ευαισθησίας είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θα σε πάρω τηλέφωνο σύντομα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο αλλά με αναφορά σε αυτό μια μέρα το χρόνο δεν γίνετε τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι απαραίτητο ΟΛΕΣ οι χώρες παγκοσμίως να εργαζονται πάνω σε αυτό το θέμα και όχι μόνο μια Ε.Ε. και 20 χώρες από τις πάνω από 200+ χώρες που υπάρχουν.
@Chris Εννοείται. Αυτά που αναφέρω δε λέω να τα κάνουμε μια μέρα αλλά κάθε μέρα. Να τα υιοθετήσουμε σαν τρόπο ζωής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα hacka!!! Έχω καιρό να σου γραψω..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι κάνεις φίλε μου??? Καλά είσαι?
@dimider Γεια χαρά φίλτατε. Όλα καλά. Εσύ; Όντως ψιλοχαθήκαμε...
ΑπάντησηΔιαγραφή