Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Print this post

Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η Νορβηγία το σκληραίνει το παιχνίδι και καλά κάνει. Προκειμένου να μας  πρήζουν με διάφορες πίπες. Για τι πράγμα μιλάω; Για το ευρωπανηγύρι 2010. Η Νορβηγία λοιπόν στέλνει τη black metal μπάντα Keep Of Kalessin με το τραγούδι Dragontower. Πρόκειται για ένα μελωδικό black metal κομμάτι. Προσωπικά μου άρεσε αρκετά και όσο σκέφτομαι τι μαλακίες και κιτς μπορεί να μας σερβίρει ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, μου αρέσει ακόμα περισσότερο.
   Μακάρι να υπάρχουν rock και metal εκπρόσωποι και από άλλες χώρες. Βασικά αυτές που τολμάνε είναι οι Σκανδιναβικές χώρες. Να μου το θυμηθείτε. Η Σκανδιναβία θα σώσει το rock και τη metal σκηνή από τα σκατά που μας πλασάρουν τα Μ.Μ.Ε.
   Θυμάστε όταν κέρδισαν οι Φινλανδοί Lordi στη Eurovision της Αθήνας; Το βραβείο θα το έδινε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας ή ο τότε υπουργός πολιτισμού (δε θυμάμαι καλά) και όταν είδε τις φιγούρες της Φινλανδικής μπάντας δούλεψαν τα στερεότυπα και την έκανε με ελαφρά. Το βραβείο το είχε παραδώσει μια γυναίκα νομίζω αναρμόδια.
   Μέχρι να δω μια παρόμοια υποψηφιότητα με αυτή των Keep Of Kalessin ψηφίζω δαγκωτό Νορβηγία. Μακάρι να υπήρχε και μια Eurovision σε rock εκδοχή. Και μη γελιέστε. Η Ελλάδα έχει ταλέντα. Rotting Christ, Firewind, Nightfall κ.α. Για να σας το αποδείξω παρακάτω έχω βάλει τέσσερα videos. Το πρώτο είναι οι Νορβηγοί Keep Of Kalessin με το τραγούδι Dragontower που θα είναι υποψήφιο (και ελπίζω νικητήριο) στη Eurovision. Τα υπόλοιπα τρία είναι μπάντες από την Ελλάδα. Το δεύτερο είναι οι Firewind των οποίων ο κιθαρίστας Gus G (έλληνας είναι απλά αυτό είναι το ψευδώνημο του) είναι ο κιθαρίστας του Ozzy Osbourne. Το τρίτο video είναι των Rotting Christ (ναι έλληνες είναι και αυτοί), ίσως η καλύτερη black metal μπάντα στον κόσμο, το τραγούδι λέγεται Αθάνατοι Έστε και οι στίχοι του είναι στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Το τέταρτο και τελευταίο video ανήκει σε άλλη μια ελληνική μπάντα. Τους Nightfall.
   Όπως βλέπετε έχουμε αξιόλογο υλικό και στην Ελλάδα αλλά τα ντόπια Μ.Μ.Ε. προτιμούνε να προωθούνε στο ευρύ κοινό, διαζύγια, κουτσομπολιά, προσθήκες σιλικόνης, παπαράτσι φωτογραφίες και άλλα παρόμοια πνευματικά προϊόντα. Οι παραπάνω μπάντες δίνουν συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά δε γίνεται καμία αναφορά σε αυτές. Προτιμούνε τις ψεύτικες και δήθεν διεθνείς καριέρες της Βίσση, της Βανδή και του Sakis. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!
UPDATE: Τελικά το παραπάνω κομμάτι δεν βγήκε πρώτο στον τελικό της Νορβηγίας. Κρίμα!!!








buzz it!

8 σχόλια:

  1. Φέτος λοιπόν, δεν ξέρω ούτε ποιους στέλνει η Ελλάδα. Εντελώς σ' άλλο κόσμο είμαι. Πάω ν' ακούσω κάνα τραγουδάκι απ' αυτά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Madame de la luna Αν σου αρέσουν τα συγκεκριμένα είδη θα μείνεις ευχαριστημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαφωνώ με αυτού του είδους τα τραγούδια στη Eurovision. Αυτά τα τραγούδια καλύτερα να συμμετάσχουν στα ανάλογα φεστιβαλ. Η Eurovision έχει ανάλαφρα τραγουδάκια που είναι εύπεπτα και ξεχνιούνται σε ένα μήνα το πολύ. Αυτό πιστεύω πως της ταιριάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @DaisyCrazy Για ποιο λόγο να μη συμμετέχουν τέτοια τραγούδια στο διαγωνισμό; Μουσική δεν είναι και αυτό; Γιατί να έχεις τραγουδάκια που ξεχνιούνται σε ένα μήνα και να μην έχεις ένα σοβαρό διαγωνισμό με ωραία τραγούδια που θα έχουν ουσία; Ποιος είπε ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πρέπει να είναι μόνο ανάλαφρα τραγούδια; Αν δεν υπάρχει η διαφορετικότητα και η ποικιλία θα επικρατήσει η μονοτονία. Όπως καταλαβαίνεις λυπάμαι αλλά διαφωνώ κάθετα με τα λεγόμενα σου. Ρατσισμός στη μουσική δεν πρέπει να υπάρχει. Η μουσική ενώνει. Και το να λέμε ότι ένα είδος δεν πρέπει να είναι σε ένα διαγωνισμό είναι λιγάκι ρατσιστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είναι θέμα ρατσισμού. Απλά δεν μ'αρέσει αυτό το είδος μουσικής και είναι κάπως ακραίο πιστεύω γενικά, γι'αυτό και πιστεύω ότι δεν ταιριάζει στη Γιουροβίζιον. Την ίδια άποψη άκουσα από πολλούς φανατικούς οπαδούς της διοργάνωσης αν κι εγώ δεν είμαι φανατική. Φυσικά μια άποψη εκφράζω κι όχι δικτατορικό μανιφέστο. Σέβομαι την άποψη σου αφού σου αρέσει αυτό το είδος μουσική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @DaisyCrazy Μην παρεξηγήσε! Προσπαθώ να σου δώσω να καταλάβεις ότι πέραν των μουσικών προτιμήσεων του καθενός είναι δίκαιο και σωστό σε έναν μουσικό διαγωνισμό να μην υπάρχουν φραγμοί και περιορισμοί. Αυτό υποτίθεται ότι πρεσβεύει και η Eurovision. Όταν λέμε ένα τραγούδι pop δε σημαίνει ότι αυτό αναγκαστικά πρέπει να είναι κάποιο ανάλαφρο και χορευτικό τραγουδάκι. Pop είναι όλα τα τραγούδια που βγαίνουν στην επιφάνεια και κάνουν επιτυχία ανεξάρτητα σε ποιο μουσικό είδος ανήκουν. Το pop βγαίνει από τη λέξη popular που σημαίνει δημοφιλής. Είναι λάθος να θεωρούμε τη λέξη pop μουσικό είδος. Το τι ταιριάζει και τι όχι στη Eurovision προσπαθούνε να το περάσουν στο ευρύ κοινό μια μερίδα ανθρώπων που θέλουν να κάνουν το διαγωνισμό σύμφωνα με τα δικά τους γούστα. Το τι λέει όμως ένας οπαδός δε σημαίνει ότι είναι και νόμος. Μουσική ακραία δεν υπάρχει. Απλά κάποια μουσικά είδη τα βάφτισαν οι φανατικοί οπαδοί του θεσμού ως ακραία για να ξεμπερδεύουν με αυτά και να τα μαγειρεύουν όπως θέλουν αυτοί. Υπάρχουν και εκεί σκοπιμότητες από την EBU και τις δισκογραφικές εταιρίες. Και η όπερα μπορεί να θεωρηθεί ακραία σε σχέση με τις σούπες που μας πλασάρουν. Είναι όμως; Σαφέστατα όχι. Ο λόγος που προσωπικά θέλω να βλέπω περισσότερες rock και metal μπάντες στο εξωτερικό είναι ότι θέλω να σταματήσει αυτή η παραγωγή ανούσιων ακουσμάτων και η προώθηση αυτών ως hits (π.χ. Bomm chiki chiki - Ισπανία και πολλά άλλα). Και μην ξεχνάμε ότι η rock μουσική με όλα τα παρακλάδια της (και ένα από αυτά είναι και η metal) είναι η πιο διαχρονική μουσική μαζί με τη jazz, τη blues και την κλασσική. Είναι η μόνη μουσική που γεμίζει ασφυκτικά τόσα στάδια σε συναυλίες παγκοσμίως και επομένως φέρνει χρήματα στις εταιρίες. Αλλά ο βασικός λόγος που είναι διαχρονική είναι ότι με το συγκεκριμένο είδος μουσικής εκκφράζεις χαρά, λύπη, αγάπη, πολιτικές απόψεις, χιούμορ κ.α. Είναι μια ζωντανή μουσική και αν το ψάξεις παραπάνω στο διαδύκτιο θα δεις ότι πολλά rock και metal (Motorhead, Metallica, Guns 'n Roses, Iron Maiden κ.α.) τραγούδια διασκευάστηκαν σε χορευτικά. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η έμπνευση άρχισε και εξατμίζεται από τη λεγόμενη pop μουσική; Sorry για το σεντόνι αλλά ήθελα να σου απαντήσω τεκμηριωμένα και όχι ως ένας πορωμένος του είδους. Εγώ λέω ότι όλα χωράνε, απλά όταν κατακλείζεσαι μόνο από ένα είδος και από ανούσια τραγούδια κάπου λες νισάφι. ΑΝ ο συγκεκριμένος διαγωνισμός τραγουδιού ΄πεχει αυτόν τον στόχο, δηλαδή να μας γεμίσει με ελαφριά χοροπηδηχτά τραγουδάκια του ενός μηνός τότε δεν χρειάζεται να υφίσταται. Απ' ότι ξέρω όμως για άλλους στόχους και σκοπούς δημιουργήθηκε η Eurovision. Να προάγει τον πολιτισμό, την καλή μουσική ,όποιου είδους και αν είναι αυτή (ακόμα και στη χορευτική μουσική υπάρχουν διαμάντια),να φέρει πιο κοντά τις χώρες της Ευρώπης μέσω της μουσικής γιατί η μουσική ενώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου δε διαφωνώ σε τίποτα από όσα γράφεις. Δεν παρεξηγήθηκα καθόλου. Και αγαπώ κομμάτια μέταλ όπως αγαπώ τη ροκ, ξένη και ελληνική.

    Απλά ίσως είμαι ουσιαστικά υποστηρικτής του να σταματήσει η γιουριοβίζον με τον τρόπο που υπάρχει τόσα χρόνια γιατί ουσιαστικά δεν πετυχαίνει απολύτως κανένα από τους στόχους που πολύ όμορφα αναφέρεις. Τα τραγούδια σίγουρα δεν ψηφίζονται με βάση τον ήχο ή το πόσο καλά είναι αλλά με βάση την χώρα καταγωγής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @DaisyCrazy Το να σταματήσει να υφίσταται ο διαγωνισμός το βλέπω κομμάτι δύσκολο. Είναι πολλά τα λεφτά που διακινούνται χάρη σε αυτόν και πολλές οι εμπορικές συμφωνίες που κλείνονται. Γι' αυτό το λόγο επιμένω στην ένταξη των διαγωνιζόμενων τραγουδιών rock και metal. Θυμάσαι τι έγινε με τους Lordi; Βγήκαν πρώτοι γιατί τους ψήφισαν οι ροκάδες όλης της Ευρώπης χωρίς να κοιτάζουν από ποια χώρα είναι η μπάντα. Αυτό είναι το καλό της ροκ μουσικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;