Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Print this post

ΚΕΡΚΙΝΗ: ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Μπήκαμε και στη Σαρακοστή. Ένας λόγος που χαίρομαι είναι ότι έρχεται το Πάσχα και θα πάρουμε το δώρο (αν δε μας το κόψουν και αυτό). Όχι ότι το χρειαζόματσε για να βγάλουμε γούστα αλλά για να βουλώσουμε καμιά τρύπα. Για να περάσει κανείς καλά δεν είναι απαραίτητο να ξοδευτούνε ένα κάρο χρήματα.
   Χθες μας έκανε ο καιρός τη χάρη και είχαμε λιακάδα. Ήλιος που έδειχνε τα δοντάκια του αλλά Φλεβάρη έχουμε ακόμα, φυσικό είναι. Με εφαλτήριο λοιπόν τη λιακάδα πήγαμε μια εκδρομούλα στην Κερκίνη. Η Κερκίνη είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ευρώπη, δημιουργήθηκε το 1932 και βρίσκεται στο νομό Σερρών, 35 χιλιόμετρα από την πόλη. Είναι περιτριγυρισμένη από πανέμορφα χωριά και βουνά (Κρούσια και Κερκίνη ή Μπέλες). Ένα από τα πιο γνωστά στην περιοχή είναι ο Λιθότοπος και η λίμνη βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό αυτό. Πάνω από τριακόσια σπάνια είδη πουλιών, ζώων, ψαριών και φυτών έχουν βρει καταφύγιο εκεί πέρα και η περιοχή είναι προστατευόμενη.
   Όταν βρίσκεσαι εκεί ανοίγει η διάθεση σου. Βοηθάει και το κλίμα, είναι και σε ύψωμα. Έχει αρκετά ξενοδοχεία, τα οποία ευτυχώς σέβονται το περιβάλλον και οι δραστηριότητες που μπορεί να έχει ένας επισκέπτης εκεί είναι αρκετές. Μονοπάτια μέσα στο δάσος για τους περιπατητές, ιππασία, βαρκάδα στη λίμνη, ψάρεμα, παρατήρηση πουλιών, mountain bike και για τους φίλους το μηχανοκίνητου αθλητισμού υπάρχουν off-road διαδρομές για 4x4 και enduro. Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινάνε από πενήντα ευρώ. Όχι και άσχημα!
   Στην Κερκίνη μπορεί να δει κανείς κοπάδια νεροβούβαλων (τα συγκεκριμένα ζώα είναι υπό εξαφάνιση), φλαμίγκος και άλλα ενδιαφέροντα είδη της πανίδας του τόπου. υπάρχει και εκθεσιακό κέντρο πουλιών, εντόμων και φυτών. Το μεγαλείο της φύσης μπορεί να το καταλάβει κανείς όταν βρεθεί σε ανοιχτό μέρος και έχει θέα τη λίμνη και βλέπει ότι είναι περιτριγυρισμένος από χιονισμένες βουνοκορφές. Πραγματικά ασύλληπτο!
   Προσωπικά πιστεύω ότι μια καλή εμπειρία για τον επισκέπτη είναι να πάει να πιει ένα καφεδάκι στο Αρχονταρίκι. Ένα υπερυψωμένο καφέ παραδοσιακό, ζεστό, με καταπληκτική μουσική και θέα στη λίμνη. Δεν κάνω διαφήμιση αλλά πραγματικά όποτε πάω εκεί, πραγματικά απολαμβάνω τον καφέ μου. Η διακόσμηση έχει γίνει με διάφορα παραδοσιακά πράγματα, ρόδες κάρου, κομπολόγια, παγούρια, διάφορα χάλκινα σύνεργα, παλιές φωτογραφίες κ.α. Τα τραπεζάκια είναι στρωμένα με παραδοσιακά σεμεδάκια, οι κουρτίνες είναι παλιού τύπου, παραδοσιακές και αυτές και οι καναπέδες είναι καλυμμένοι με παραδοσιακά κουβερτόν. Το σύνολο όλων αυτών σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο σπίτι της γιαγιάς στο χωριό. Εικόνες που έχουμε σχεδόν ξεχάσει. Οι τιμές εννοείται ότι είναι χαμηλές. Πιο χαμηλές και από τις αντίστοιχες της πόλης άσχετα αν το μέρος είναι τουριστικό. Για παράδειγμα ένα φραπεδάκι σε τεράστιο ποτήρι κοστίζει μόλις €2,5.
   Στην Κερκίνη έγιναν και γυρίσματα (το χωριό που βουλιάζει στο νερό) για την τριλογία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Το λιβάδι που δακρύζει".
   Παρακάτω έχω βάλει μερικές φωτογραφίες από τη λίμνη και από το καφενεδάκι (κάντε κλικ για να τις δείτε σε μεγέθυνση). Ελπίζω να σας αρέσουν. Εγώ προσωπικά αν και βρέθηκα για μερικές ώρες εκεί πραγματικά γέμισα τις μπαταρίες μου.
   Χρήσιμες ιστοσελίδες: http://www.kerkinilake.org, http://www.oikoperiigitis.gr, http://www.e-view.gr/photoalbum.php?cat=201, http://www.gnto.gr/pages.php?pageID=348&langID=1 . Με λίγη αναζήτηση στον Γούγλη θα βρείτε πάρα πολλές πληροφορίες.

buzz it!

17 σχόλια:

  1. Ειναι ενας απο τους προορισμούς που εχω βάλει σκοπό να πάω, έφτασα κοντά το 2007 αλλα στρίψαμε για Θάσο, πάλι στο γυρισμό απο Θάσο είχα 2-3 μέρες καιρό να ανέβω ως εκει να δω την Κερκίνη,πάλι δεν πήγα.
    Εντάξει, απο Αθήνα ειναι πολύ μακριά, πρέπει να το οργανώσω μετά απο καμμια Χαλκιδική.
    Πρέπει να ειναι ακόμα πιο όμορφα απ οσο το περιγράφεις.
    Ποιά εποχή ειναι καλύτερα να πάς εκεί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @tzonakos Όλες τις εποχές είναι θαύμα. Ειλικρινά δε μπορώ να ξεχωρίσω εποχή. Το χειμώνα με τα κατάλευκα βουνά και το δάσος είναι όνειρο όταν κάθεσαι μπροστά στο τζάκι με καλή παρέα και κρασί, καφέ ή ποτό. Το φθινόπωρο η λίμνη προκαλεί τόσα συναισθήματα και είναι πιο χαλαρά τα πράγματα. Την άνοιξη ξεφεύγεις δοκιμάζοντας τα διάφορα σπα που υπάρχουν και το να κάνεις Πάσχα είναι τέλεια ή σε κοντινά χωριά όπως τα Πορόϊα, το Άγγιστρο με τις ιαματικές του πηγές και αλλού. Τα άνω Πορόϊα είναι χωριό από τα λίγα. Είναι ψηλά και το βράδυ φαίνεται σα να κρέμεται από τον ουρανό. Να μη μιλήσω για τα φρέσκα ψάρια λόγω ιχθυοτροφείων, το βουβαλίσιο κρέας και άλλα ωραία. Πάντως από Αθήνα έχει πολύ κόσμο. Αν το αποφασίσεις καμιά φορά στείλε μήνυμα να σου βρω κάτι καλό. Εκεί γύρισε και ένα μέρος της τριλογίας "το λιβάδι που δακρύζει" του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστικά, και Κερκίνη που πάω συχνά, και Πρέσπες. Νιώθω τυχερή που έχω αυτή την ευκαιρία όταν κάποιος απο Αθήνα πρέπει να ταξιδέψει ώρες για να φτάσει εκεί. Υπέροχο μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Πολίτης της Μπανανίας Το κουφό ξέρεις ποιο είναι; Πολλοί ντόπιοι θέλουν να ταξιδεύουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού και δεν εξερευνούν τον τόπο τους που είναι και σχεδόν ανέξοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σωστά. Για εμένα πρώτα πρέπει να γνωρίσεις την πατρίδα σου, η Ελλάδα είναι ένας πλουσιότατος τόπος που μπορεί να σε κρατήσει για χρόνια στο να βρίσκεις νέα μέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Πολίτης της Μπανανίας Έχει μέρη στην Ελλάδα αλλά χρειάζεται χρόνος και χρήμα. Ειδικά το δεύτερο γιατί φροντίζουν οι ντόπιοι να παραφωσκώνουν τις τιμές. Αυτός είναι ένας λόγος που προτιμάνε αρκετοί το εξωτερικό. Για παράδειγμα συμφέρει να πας στην Πράγα παρά στην Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρέπει να ΄ναι πανέμορφα, πολύ θα ήθελα να πάω, αλλά μου πέφτει λίγο μακριά. Πάντως με την πρώτη ευκαιρία θα την επισκεφτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Σουζάνα Χατζηνικολάου Πίστεψε με είναι. Πάρ' το απόφαση εσύ και για όλα τα άλλα μη σε νοιάζει. Εγώ και η κυρία hackaday αναλαμβάνουμε τη φιλοξενία και την ξενάγηση μετά συνοδείας πολλών ντόπιων εδεσμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Σουζάνα Χατζηνικολάου Έλα... δεν κάνω πλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @tzonakos Εννοείται. Χχίλιοι καλοί χωράνε! Σου είπα και σε προηγούμενο σχόλιο αυτής της ανάρτησης. Πάρε την απόφαση και στείλε μήνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οκ τότε, το κανονίζω.
    Ιδιαιτέρως και οχι δημόσια.
    Ινκόγνιτο τζονάκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @tzonakos Αρκεί να μη λείπω στο εξωτερικό, γιατί μερικές φορές το χρόνο ρπέπει αν πηγαίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @tzonakos Το διάβασα και 'γω αυτό πριν λίγο. Το πιστεύεις ότι υπάρχουν ντόπιοι που έχουν ταξιδεψει σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ ποτέτους δεν πήγανε στην Κερκίνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;