Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Print this post

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ

Χαιρετώ τα πλήθη. Από σήμερα θα γράφω και με άλλη ιδιότητα. Θα είμαι άνεργος - blogger - φοιτητής πληροφορικής του Ε.Α.Π (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο). Oh yes!!! Επιτέλους το όνειρο μου να σπουδάσω θα πραγματοποιηθεί Θεού θέλοντος και τσέπης έχοντος. Τι εννοώ με το τελευταίο; Θα σας εξηγήσω λίγο αργότερα. Σήμερα έβγαιναν τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Ε.ΑΠ. για όσους έκαναν αιτήσεις για το διδακτικό έτος 2010-2011 και τα μαθήματα ξεκινάνε τον ερχόμενο Οκτώβρη. Η αγωνία μου τις τελευταίες μέρες χτύπησε κόκκινα και τα νεύρα μου έγιναν κανταΐφι αλλά τέλος καλό όλα καλά. Για πρώτη φορά στη ζωή μου νιώθω ότι θα κάνω κάτι χρήσιμο. Θα μου πείτε φοιτητής στα τριανταπεντέμισι; Ναι, δεν έχω πρόβλημα με αυτό εφόσον πιστεύω στη διά βίου μάθηση.
Εφόσον συνήλθα από το πρώτο σοκ που επιτέλους τα κατάφερα ήρθε και ένα δεύτερο σοκ όταν πήρα τηλέφωνο στην Πάτρα (εκεί έχει έδρα το Ε.Α.Π.) για να ρωτήσω κάτι λεπτομέρειες. Ο τυπάς που το σήκωσε προφανώς θα ήταν κάποιος καρεκλοκένταυρος που βαριόταν να μιλήσει. Οι δυο ερωτήσεις που του έκαναν μπορούσαν να απαντηθούν μονολεκτικά με ένα ναι ή με ένα όχι αλλά και αυτό φαίνεται ήταν πολύ για την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής.
Το τρίτο σοκ ήρθε όταν είδα ότι μέχρι την επόμενη Παρασκευή (26/3) πρέπει να καταβάλλω το ποσό των 2100 ευρώ για να πάρω και τις τρεις ενότητες του πρώτου έτους, 1400 για να πάρω δυο ενότητες και 700 για να πάρω μία. Νόμιζα ότι η παιδεία ήταν δωρεάν. Σαφώς γνώριζα ότι υπήρχαν δίδακτρα αλλά το κράτος φάσκει και αντιφάσκει όταν λέει ότι όλοι έχουν δικαίωμα στη μάθηση, ότι η παιδεία είναι δωρεάν και ότι το Ε.Α.Π. είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας. Στα άλλα πανεπιστήμια απ' ότι ξέρω οι φοιτητές δεν πληρώνουν ταρίφα και εφόσον στο Ε.Α.Π. τα μαθήματα γίνονται από απόσταση κατά 95% αυτά τα χρήματα που πάνε; Άντε να πληρώσω τα βιβλία, άντε να δώσω και ένα συμβολικό ποσό της τάξης των 200 ευρώ για κάθε ενότητα (δηλαδή 600 το χρόνο), αλλά 2100 ευρώ;
Το θέμα είναι ότι αν κάποιος παίρνει μια ενότητα τη χρονιά θα πάρει πτυχίο μετά από δώδεκα χρόνια. Αν παίρνει δύο ενότητες θα τελειώσει σε έξι χρόνια. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Τι να κάνω... Θα δανειστώ και ας τελειώσω σε έξι χρόνια. Η περίπτωση να δίνω κάθε χρόνο 2100 ευρά φαντάζει από αδύνατη έως... βάλτε μόνοι σας την άλλη λέξη.
Φυσικά από τη χαρά μου έπαιρνα παντού τηλέφωνο, σε συγγενείς, γνωστούς και φίλους, για να ανακοινώσω τα καλά νέα. Δυστυχώς όμως διαπίστωσα ότι υπάρχουν πάντα οι σκατόψυχοι που αντί να με συγχαρούνε κοίταξαν να τονίσουν όλα τα στραβά (κατ' αυτούς) και θα έλεγα ότι προσπαθούσαν να με αποτρέψουν. Άλλοι είπαν ένα ξεψυχισμένο συγχαρητήρια σα να έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την αντίδραση τους. Δεν τους πήρα τη μπουκιά από το στόμα! Τεσπα! Δε θα αφήσω αυτούς τους παπάρες να μου γαμήσουν την ψυχολογία.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους με συνεχάρηκαν και μου ευχήθηκαν τα καλύτερα προσωπικώς, μέσω τηλεφώνου, μέσω internet και ευχαριστώ προκαταβολικώς τους υπόλοιπους που θα μου πούνε κάποιο καλό λόγο.
Δεσμεύομαι ότι τις γνώσεις που θα αποκτήσω θα προσπαθήσω να τις μοιράζομαι με όλους αφιλοκερδώς και αν καταφέρω να μάθω να φτιάχνω εφαρμογές και προγράμματα θα φροντίσω τα περισσότερα να είναι freeware.
Όσο για τους μικροσκατόψυχους δεν έχω να πω τίποτα παρά μόνο να τους αφιερώσω την παρακάτω φωτογραφία.

buzz it!

33 σχόλια:

  1. Μπραβο πολυ καλη φαση, Ελπιζω να βρεις ακρη με τα λεφτα και να πανε ολα καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @roverand Κάτι θα γίνει. Στην ανάγκη θα ανοίξω μαγαζί... νύχτα και με λοστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Grats file! Mhn akous tipota , dostou.

    geez

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @gatodiakritikos Ευχαριστώ πολύ συνονόματε... να 'σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @geez Thanks... Δε μασάμε κουφάλες μικροσκατόψυχοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο ρε φιλαράκι χαίρομαι πού για εσένα!

    Και στα 35, και στα 50, και στα 100 αμα λάχει γιατί όχι; Η γνώση είναι σπουδαίο πράγμα!

    Μπράβο ρε φίλε, καλή αρχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σου εύχομαι ολόψυχα να τα καταφέρεις Δημήτρη.
    Μην αφήσεις - όσο μπορείς- το όνειρό σου (αν και ακριβό).

    Αξίζει φίλε μου να "ματώσεις" :-)


    Υ.Γ. (αν μου επιτρέπεις να "κλαφτώ" λίγο)
    Στο λέω με πόνο γιατί όταν πριν πολλά χρόνια έγινα δεκτή (κι ας περηφανευτώ, πρώτη στην λίστα) δεν πρόλαβα καν να βογγήξω χρηματικώς (για μένα) γιατί χρειάστηκε ο γιος μου φροντιστήρια παραπάνω οπότε το άφησα για αργότερα....... δηλαδή ποτέ :-)

    Φιλιά και πρόσω ολοταχώς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1. Προφανώς και δεν σταματάει ποτέ η μάθηση. "Γηράσκω αεί διδασκόμενος". Μόνο το γήρας δεν λέει να καθυστερήσει λιγάκι. :-Ρ

    2. 2100 € το έτος δλδ.; Ε, καλά είσαι. Κάτι ταρίφες τέτοιες και μεγαλύτερες παίζουν απ' όσο ξέρω και στα μεταπτυχιακά των δωρεάν Ελληνικών πανεπιστημίων.

    3. Ναι ρε! Τους πήρες την μπουκιά απ' το στόμα! Εσύ θα μελετήσεις 6 χρόνια προς 1400€/έτος και θα γίνεις προγραμματιστής και αυτοί θα τα ξύνουν 6 χρόνια και δεν θα γίνουν τίποτα! Αδικία δεν είναι;

    4. Καλή επιτυχία! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Πολίτης της Μπανανίας Ευχαριστώ πολύ. Όταν υπηρετούσα στο Greek army στο πυροβολικό το σλόγκαν ήταν "Ισχής διά της γνώσεως". Για δες που μέσα στην στρέλα του στρατού υπήρχε και κάτι λογικό.
    @Βάσσια Ευχαριστώ. Δεν πρόκειται να το αφήσω. Αυτή είναι η ευκαιρία της ζωής μου και πρέπει να την πιάσω από τα μαλιά. Πάντως και 'συ μπορείς να το ξανακυνηγήσεις.
    @pølsemannen 1. Και το γήρας να σταματούσαμε δε θα ήταν και άσχημα.
    2. Είπαμε: Δωρεάν παιδεία για όλους και πρόσβασγ στη μάθηση για όλους. (ΝΤΕΜΕΚ)
    3. Δεν ξέρω αν θα κάνουν κάτι ή όχι αλλά για άλλη μια φορά τα κωλοπαίδια φρόντισαν να δείξουν τον πραγματικό τους εαυτό.
    4. Tack so mycket!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή αρχή, και ακόμη καλύτερη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητήρια, μπράβο σου! Χάρηκα πάρα πολύ για ΄σένα, σου άξιζε πέρα για πέρα! Θα τα πας τέλεια, μη σε νοιάζει καθόλου! Με το καλό να ξεκινήσεις τα μαθήματα, κι όσο για τα λεφτά μην το σκέφτεσαι, τα ίδια γίνονται παντού. Τουλάχιστον κάτι όμορφο έγινε πραγματικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @demis Ευχαριστώ Ντέμη. Ξεκινάει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης. Δεν βλέπω την ώρα να ξεκινήσω.
    @Σουζάνα Xατζηνικολάου Όντως... επιτέλους πραγματικότητα. Να 'σαι καλά βρε Σουζανάκι. Thanks για την υποστήριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Hack, κατ' αρχήν συγχαρητήρια! Μπορεί να έχω καιρό να γράψω κάποιο σχόλιο, αλλά διαβάζα σχεδόν όλες τις αναρτήσεις σου όλο τον καιρό και καταλαβαίνοντας όλες τις δυσκολίες που σου έχουν τύχει,χαίρομαι που τα κατάφερες! Άντε να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα και να βρεις μια δουλειά που θα σου αρέσει πραγματικά!
    Το ξέρω ότι είναι μεγάλη απατεωνιά στο θέμα των χρημάτων το ΕΑΠ, αλλά τουλάχιστον σου προσφέρει ένα πτυχίο που πραγματικά είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα πτυχία πληροφορικής και δεν έχεις το άγχος των εργαστηρίων και των υποχρεωτικών παρακολουθήσεων.
    Δεν ξέρω αν το έχεις δει, αλλά στο παρακάτω λινκ ψάχνοντας θα βρεις πολλά βιβλία από το ανοιχτό πανεπιστήμιο στον τομέα πληροφορικής!!

    http://www.free-ebooks.gr/gr/downloads.php?x=2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωπα, ωραίος ! Το τολμάς να το κάνεις άρα και μόνο γι αυτό σου αξίζουνε χίλια μπράβο.
    Αν είμαστε κάπου κοντά θα χαιρόμουν να το γιορτάσουμε κάπου εξω με ενα κρασάκι.
    Μια φίλη μου σπουδάζει σε Α.Π. και τα λέμε συχνά, τόσο που μου ρχεται κι εμένα να γίνω φοιτητής λέμε. Ισως έπρεπε να το ειχα ήδη κάνει και εγω μα δεν πίστευα οτι θα ειχα αρκετό χρόνο να το κάνω.
    Σου εύχομαι οτι καλύτερο και μην μασάς απο την βλακία-κακία του κόσμου, μολις ακούσουν οτι χαίρεσαι για κάτι, αμεσως σκέφτονται αν αυτούς αυτο τους ενδιαφέρει, και βγάζουν αρνητισμό.
    Τους αντιμετωπίζεις με χαμόγελο κι ετσι τους σκοτώνεις.
    Καλη σου μέρα Kerkini-man

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολλά συγχαρητήρια για την επιτυχία σου! Δεν πειράζει που ξεκινάς λίγο μεγάλος, δεν πειράζει που θα τελειώσεις σε 6 ή και σε 12 χρόνια ακόμα, δεν πειράζει που θα συναναστραφείς αναγκαστικά καρεκλοκένταυρους μέχρι να πάρεις πτυχίο (και μετά μην σου πω). Εκείνο που μετράει είναι ότι κάνεις ένα όνειρό σου πραγματικότητα, και ότι θα μάθεις καινούρια και χρήσιμα πράγματα. Έχεις κάθε λόγο να είσαι ικανοποιημένος και χαρούμενος γι' αυτό, κι άσε τους σκατόψυχους να βράζουν στο ζουμί τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε hackaday τα συγχαρητήριά μου. Καθόλου μεγάλος δεν είσαι. Εγώ στα 44 ξαναπήγα στο πανεπιστήμιο για δύο κύκλους σπουδών, ένα σε Networks και ένα σε web design. Kαι είχα και μια συμφοιτήτρια 62 χρόνων που μάθαινε graphics! Ξέρω, στην Ελλάδα μετά τα 30 υποτίθεται πως πρέπει να είσαι κάπου σταθερός, σχεδιάζοντας την σύνταξη!!

    Αλλά γιατί 6 χρόνια? Δεν γίνεται να τελειώνεις σε 2-3?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Tasos Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και προπάντως για το link. Ιδιαίτερα χρ'ησιμο και να σκεφτείς ότι σκεφτόμουν που θα βρω τα βιβλία για να τα ρίξω μια ματιά. Με έσωσες.
    @tzonakos Βεβαίως θα το γιορτάσουμε. Μπορεί όχι τώρα αλλά σίγουρα μια μέρα. Θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις. Kwekiniman; Καλό! Ακούγεται σαν super ήρωας (Spiderman, Superman κλπ.)
    @Σοφία Να 'σαι καλά Σοφάκι. Μπροστά στο πτυχίο όλα τα υπόλοιπα φαντάζουν ασήμαντα και εφόσον δε θα τους λούζομαι καθημερινά δε με νοιάζει.
    @Locus Publicus Γεια σου φίλε από τις μακρινές Η.Π.Α. Χαίρομαι που σ' ακούω. Η blogόσφαιρα σε πεθύμησε. Ελπίζω μια μέρα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου και να ξαναεπιστρέψεις στην on line γραφή. Γιατί 6 χρόνια; Επειδή είναι πανεπιστήμιο. Τι γίνεται όμως με το ανοιχτό. Κάθε χρονιά έχει τρεις ενότητες. Κάθε ενότητα κοστίζει 700 ευρώ. Το λιγότερ που μπορείς να πάρεις είναι να πάρεις μια θεματική ενότητα και το περισσότερο τρεις. Αν παίρνεις μία κάθε χρόνο μέχρι να ολοκληρώσεις όλες θα περάσουν 12 χρόνια, αν παίρνεις 2 κάθε χρόνο θα τελειώσεις σε 6 χρόνια. Αν κάθε χρόνο παίρνεις και τις 3 ενότητες τότε θα τελειώσει σε 4 χρόνια. Το θέμα όμως είναι ότι θέλει πολύ διάβασμα και χρόνο και χρήμα. Εγώ βασικά λόγο οικονομικών δε μπορώ να ανταπεξέλθω και να πληρώσω €2100 μαζεμένα χρήματα την ώρα που το μηνιαίο μου εισόδημα είναι 454 ευρώ από το ταμείο ανεργίας. Τα μεταπτυχιακά είναι 2 χρόνια όπως και τα διδακτορικά. Ελπίζω να σε βοήθησα να καταλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 'Diladi 'Jim'mm tha didaksis to kati'tis'sou ekei!
    'Skizis Krata gera opos ''PANTA!.......:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @NISPELL Ευχαριστώ nispell αλλά μάλλον θα διδαχυώ. Ν μην υπερβάλλουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπράβο βρε Δημήτρη πολύ χάρηκα για σένα!
    Ποτέ δεν πρέπει να σκοτώνεις τα όνειρά σου ότι και να σου συμβαίνει να παλεύεις γιαυτά!
    Και μη σε ξανακούσω να λές για ηλικία τίποτα.
    Η καλύτερή μου φίλη ξεκίνησε στα 43 σπουδές σε εναλλακτικές θεραπείες σε ιδιωτικό βέβαια. Κάνει κάθε 2ο ΣΒΚ ταξίδι στην Αθήνα για να παίρνει εντατικά τα μαθήματα έχει πάρει 2πτυχία με τις καλύτερες βαθμολογίες και συνεχίζει ακάθεκτη στον ηλεκτοβελονισμό.
    Το καλύτερο είναι ότι βοηθάει κόσμο με τις γνώσεις της.
    Πραγματικά τη χαίρομαι και τη ζηλεύω που μπόρεσε και πραγματοποίησε τα όνειρά της.

    Σου το εύχομαι με όλη μου την καρδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Nα τον αφήσουμε να διαβάσει και λίγο ε ; Φιλε μου διάβασε και ασε το blogging αλλιως αμα σε βλέπουμε δω μεσα θα πει οτι δε διαβάζεις !
    Χαχαχ ...
    Καλο βραδι kerkiniman !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @zoyzoy Ευχαριστώ βρε ζουζουνάκι. Εγώ με την ηλικία δεν έχω κανένα πρόβλημα. Άλλοι έχουν αλλά το πραγματικό τους πρόβλημα είναι ότι βαριούνται.
    @tzonakos Ως άνεργος έχω άφθονο χρόνο και προλαβαίνω τα πάντα. Εκτός αν βρίσκομαι σε περίοδο σαφάρι εργασίας. Ήδη έχω κατεβάσει μερικά βιβλία και ξεκίνησα τη μελέτη. Μιλάμε για πόρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συγχαρητηρια ρε φιλε,μεσα απο την καρδια μου μπραβο..
    Τωρα βεβαια ειναι πολλα τα φραγκα...Αλλα αφου το ονειρο σου παιρνει σαρκα και οστα...χαλαλι..
    Σε ποιο τμημα σε πηρανε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @spyros1000 Γεια σου Σπυράκο και ευχαριστώ. Πληροφορική πέρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πρώτη φορά στη σελίδα σου και έπεσα σε χαρούμενο γεγονός.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!
    Eύχομαι να είσαι και να είμαστε καλά για να σου ξανα-ευχηθούμε όταν με το καλό τελειώσεις.

    Φιλ΄και Γλαρένιες ακαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ Καλωσήρθες. Όντως έπεσε σε ένα ευχάριστο για μένα γεγονός. Κάτσε να σε τρατάρω ένα Φ.Π.Α. 21%. Sorry αλλά από κεράσματα μόνο αυτό μου έμεινε και κάτι λογαριασμοί. Τεσπα! Thanks για τη φωτό αλλά κάτσε να ξεκινήσουμε πρώτα και μετά ονειρευόμαστε το πτυχίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δημήτρη μπράβο & εγώ μεγάλος τελείωσα & όλο φλερτάρω την ιδέα για ένα μεταπτυχιακάκι πολλοί φίλοι μου το κάνουν. (εμείς 52 χρονών ε?)
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Mitsobo Ευχαριστώ. Υπ' όψην... το μεταπτυχιακό στο Ε.Α.Π. είναι πιο ακριβό. Κάθε ενότητα κοστίζει 850 ευρά. Δηλαδή μια φουλ χρονιά (3 ενοτητες) θα βγει 2550 ευρά βαριά - βαριά. Βάλε εργασίες που πρέπει να στέλνεις με κούριερ και κάτι άλλα υπολόγισε γύρω στο τριχίλιαρο. Να τ' αφήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;