Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Print this post

ΣΑΦΑΡΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Καλησπέρες παίδες! Τις τελευταίες μέρες έκανα ένα γερό σαφάρι εργασίας. Πήρα το αυτοκίνητο, μια σακούλα βιογραφικά και μοίρασα παντού. Και πάλι. Μετά αγόρασα μια τοπική εφημερίδα με αγγελίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγγελιών είναι απάτη γιατί σε οδηγούνε στη Herbal Life, άλλες είναι παλιές και δεν ισχύουν, άλλες θέλουν πωλήτριες, άλλες πλασιέ και άλλες γυναίκες για καφετέριες και μπαράκια. Μετά βίας βρήκα μία που αφορούσε μερική απασχόληση. Έστειλα με email το βιογραφικό μου και περίμενα.
Μετά από δυο μέρες πήρα απάντηση και πήγα για συνέντευξη. Καλά ο τύπος νομίζει ότι προσφέροντας μια θέση μερικής απασχόλησης είναι ο γαμάω. Έλεγε τη μια μαλακία μετά την άλλη. Το πρώτο σοκ ήρθε όταν μου είπε ότι δε διάβασε το βιογραφικό μου αλλά απλά με κάλεσε. Συγνώμη πόσα κιλά μαλάκας είσαι; Ερωτήσεις του τύπου: "Βλέπω γεννήθηκες έξω. Πώς έγινε αυτό; Πώς βρέθηκες στη Στοκχόλμη; Οι δικοί σου είναι εδώ στην Ελλάδα ή πάνω; Πώς είναι τα πράγματα στη Σουηδία;" Συγνώμη ρε τρόμπα τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη δουλειά; Η επόμενη ερώτηση ηταν αν γνωρίζω από υπολογιστές. Μόλις ξεκίνησα να του λέω τι γνωρίζω έρχεται η αποστομωτική απάντηση: "Καλά αυτά δε μ' ενδιαφέρουν. Το αντικείμενο της δουλειάς είναι άλλο". Τότε γιατί με ρωτάς ρε μάστορα; Το επόμενο κουλό ήταν ότι υπήρχε ένα θέμα με την ηλικία μου. Εγώ είμαι τριάντα πέντε ενώ αυτός θέλει έναν υπάλληλο μέχρι είκοσι εφτά ετών. Ο λόγος είναι ότι τα λεφτά θα είναι λίγα και θέλει περισσότερο ένα άτομο που θα συμπληρώνει από μια άλλη εργασία. Εφόσον διάβασα την αγγελία σου ρε βλήμα και είδα ότι θέλεις κάποιον για μερική απασχόληση γιατί σου έστειλα το βιογραφικό μου; Εγώ δε μπορώ να κάνω δεύτερη και τρίτη δουλειά για να συμπληρώσω; Αν είχα πρόβλημα θα το έκανα; Προτιμότερο είναι να πάρεις κάποιον πιτσιρικά που θέλει τη δουλειά για να έχει ένα χαρτζιλίκι για τα ποτά του ή κάποιον που θα το κάνει για βιοποριστικούς λόγους; Σου λέω ότι μ' ενδιαφέρει το αντικείμενο γιατί θα μάθω και κάτι. Τι άλλο θέλεις; Σου λέω επικοινώνησε με προηγούμενους εργοδότες για να δεις αν είμαι αποδοτικός ή όχι. Τι άλλο θες; Μόνο θεωρίες του κώλου να μου αραδιάζεις για να νιώσεις ότι είσαι κάποιος; Το ότι είμαι τριάντα πέντε χρονών δε σημαίνει ότι γέρασα. Αν δε θέλεις απλά πες το και μη μου σπας τ' αρχίδια μια ώρα. Στο τέλος μου είπε ότι αν και καίγεται να πάρει άτομο θα αποφασίσει σε ένα μήνα για να δει και άλλους υποψήφιους. Μη σώσεις και βρεις ποτέ ρε κόπανε! Άι σιχτίρ μαλάκα. Τζάμπα έχασα το χρόνο μου μαζί σου!
Πήρα τηλέφωνα σε γνωστούς και συγγενείς για να μεσολαβήσουν σε γνωστούς τους που έχουν επιχειρήσεις και ξέρω ότι θέλουν υπαλλήλους. Αν πάω μόνος μου δεν πρόκειται να με πάρουν εφόσον στην Ελλάδα όλες οι δουλειές γίνονται με γνωστούς. Και δε μιλάμε για δουλειές χλιδάτες. Ακόμα και σκατά να με βάλουν να καθαρίζω θα το κάνω. Δεν έχω πρόβλημα. Εκεί να δείτε κλάσσιμο. Όταν τους έκανα αγγαρείες, εξυπηρετήσεις και διόρθωνα τους υπολογιστές τους τζάμπα ήμουν καλός. Τώρα που βρίσκομαι στα δύσκολα όλοι παγωμένοι και με δυσκολία μου μιλούσαν. Ρε κουφάλες θα γυρίσει ο τροχός και θα γαμήσει και ο φτωχός. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Όταν έρθει η ώρα παγωμένο θα σας το σερβίρω. Όλα είναι δανεικά.
Χθες το βράδυ ξενύχτησα ψάχνοντας για κανένα φως στις σελίδες του Α.Σ.Ε.Π. και του Ο.Α.Ε.Δ. Το απόλυτο τίποτα βασιλεύει εκεί πέρα. Αν δε με πιστεύετε μπείτε και μόνοι σας. Ειδικά στο portal του Ο.Α.Ε.Δ. δεν υπάρχει τίποτα. Τζάμπα υπάρχει αυτός ο οργανισμός.
Τεσπα! Το σαφάρι εργασίας συνεχίζεται. Ελπίζω κάτι να βρεθεί. Η αλήθεια ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και η ανεργία μεγαλώνει. Χάρη σε αυτό πολλοί εργοδότες βρίσκουν πάτημα και ξεπατώνουν τους εναπομείναντες υπαλλήλους τους. Πολλές φορές παραπονιούνται ότι δε βγαίνουν αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια για αρκετούς. Απλά τους ευνοεί η κατάσταση και κοιτάζουν να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη παραγωγή έργου με όσο λιγότερους υπαλλήλους γίνεται. Αυτό συνεπάγεται, απλήρωτες υπερωρίες, κόψιμο ενσήμων, μερική απασχόληση και άλλα παρόμοια χαρωπά πράγματα. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι ένα τεράστιο μουρδέλο και κανένας δεν ασχολείται και να βάλει μια τάξη. Και το δημόσιο είναι άλλο μπουρδέλο αλλά εκεί οι υπάλληλοι είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα και φυσικά κανείς δεν τους ελέγχει. Έτσι δημιουργούνται οι ταξικές και κοινωνικές διαφορές.
Μια δουλειά ρεεεεεεεεεεεεε!!! Πολλά ζητάω; Δε ζητάω ελεημοσύνη, δουλειά ζητάω. Τι άλλο να κάνω; Να κλέψω ή να σκοτώσω;

buzz it!

33 σχόλια:

  1. Α!Ρε Τζίμη πόσο δίκιο έχεις!
    Αυτό τον καιρό είμαι στα όριά μου πότε θα του δώσω 10τύφλες του δικού μου του τρόμπα και θα την κάνω για αναζήτηση δεν ξέρω!
    Να δουλεύεις ένα 8ωρο και να γίνεται το στομάχι σου πέτρα απ'τα νεύρα πάει πολύ!!
    Μην απογοητεύεσαι θα βρεθεί κάτι 35χρονών είσαι δηλαδή οι 45άρηδες και οι 50 πρέπει να δέσουν πέτρα στο λαιμό??

    Ένας Σκορπιός πάντα εκδικείται δεν ξεχνάει ποτέ!Τους αξίζει και μακάρι να δικαιωθείς σύντομα!
    Την Καλησπέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε, μιλαμε για μεγαλο καραγκιοζη, ο τυπακος!! Η τελευταια σου ερωτηση, φοβαμαι οτι εχει γενικευθει και θα παρει διαστασεις πιο ραγδαιες σε λιγο καιρο! Καλησπερα, και πολυ υπομονη! Αν εχεις γνωστους, προχωρα, μη κανεις πισω! Αλλιως δυσκολα επιβιωνεις τελικα! Όχι μονο εσυ, όλοι μας! Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "...Οι δικοί σου είναι εδώ στην Ελλάδα ή πάνω; Πώς είναι τα πράγματα στη Σουηδία; Σε ρωτάω γιατί έχω κάτι συγγενείς στο Μόντρεαλ του Καναδά. Και εκεί κρύα, έτσι δεν είναι;"

    E, λίγο ήθελε να το πει και αυτό. Μάλλον όλες αυτές τις πίπες ο τύπος τις αράδιασε διότι εκτός από το ότι νομίζει ότι είναι ο τζένεραλ μαδαφούκα οφ δη γιούνβερς, έχει κόμπλεξ και με το λιλί του, αλλά το SUV του δεν είναι αρκετά μεγάλο για να το καλύψει.

    Όσο για το "... εφόσον στην Ελλάδα όλες οι δουλειές γίνονται με γνωστούς. Και δε μιλάμε για δουλειές χλιδάτες...." που γράφεις, ισχύει κατά 85-90% στην ξεφτίλα.

    Ο άλλος είναι ικανός να προσλάβει ένα μπάζο που είναι γνωστός του γνωστού, παρά έναν άγνωστο με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προσόντα. Μάλλον αισθάνεται ασφαλής έτσι (μέχρι να έρθει η στιγμή που θα αναφωνήσει: "Και εσύ τεκνάρα Βρούτε;").

    Α, ρε αθάνατο Χέλλας με τα σόγια σου...

    Κουράγιο φίλε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @zoyzoy Δε θα μεγαλώσω; Θα δούνε αυτοί! χεχεχε!!! Το θέμα είναι ότι και στον Ο.Α.Ε.Δ. ανπας ή μπεις στη σελίδα θα δεις ότι προβλέπει για νέους μέχρι 30 ετών και για άνω των 45. Οι ενδιάμεσοι απλά δεν υπάρχουν.
    @gatodiakritikos παρακαλώ πολύ να μη βρίζουμε τον καραγκιόζη εξ' αιτίας ενός τρόμπα. Γνωστούς, μέσα και βύσματα δεν έχω. Γι' αυτό και τυρανιέμαι.
    @pølsemannen Λόγια του αέρα που βγάζει ένας κώλος έλεγε το άτομο αλλά τεσπα. Σε κουβέντα να βρισκόμαστε. Ρε πόλσε έχω να έρθω πάνω από το 2003. Τι παίζει εκεί με δουλειές; Να τους μουτζώσω όλους και να φύγω για να ησυχάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε καταλαβαίνω τόσο όσο δεν φαντάζεσαι. Έτσι και χειρότερα είναι τα πράγματα, ακριβώς στο ίδιο λούκι είμαι και είμαστε τόσα χρόνια. Μαλακία δουλειές, μαλάκες άνθρωποι, μαλακίες απαιτήσεις, και το χειρότερο, ηλικιακός ρατσισμός που σακατεύει το 50% του εργατικού δυναμικού και μάλιστα εντελώς παράνομα και παράλογα, χωρίς βάση και λόγο τις περισσότερες φορές. Και κανένας δεν μεριμνεί, κανένας δεν το βλέπει.

    Ερώτηση: Μήπως να κοιτούσες εκτός της πόλης που μένεις; Στην επαρχία τα πράγματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, Στην Θεσσαλονίκη πολύ χειρότερα, και τα προσόντα σου θα αξιοποιηθούν μόνο στην Αθήνα ή στο εξωτερικό, αυτή είναι η αλήθεια. Το έχεις σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Πολίτης της Μπανανίας Πότε θα βρεθεί επιτέλους κάποιος που θα προστατέψει τον ιδιωτικό τομέα και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους;
    Απάντηση: Μοίρασα βιογραφικά σε 6 νομούς. Το θέμα είναι ότι δεν είμαι μόνος μου. Η αρραβωνιαστικιά μου έχει τη δουλειά της και τρομάξαμε να τη βρει. Στην Αθήνα δε μπορώ να ζήσω με τίποτα. Πες με κομπλεξικό αλλά δε μπορώ. Στο εξωτερικό δεν έχω πρόβλημα να πάω. Γεννήθηκα και μεγάλωσα έξω και έχω ταξιδέψει σε πολλά κράτη. Απλά τώρα πέρασα στο Ε.Α.Π. το οποίο το θεωρώ ευκαιρία ζωής και δε θέλω να κλωτσήσω αυτή την ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διάβασα το θέμα το μεσημεράκι και δεν ήξερα τι να σου γράψω. Οχι οτι τωρα ξέρω, αλλα θέλω να δεις οτι ειμαι παρών αν αυτο κάνει κατι εφ οσον δεν ειμαι εδω για να σου προσφέρω δουλειά ...
    Απο συζητήσεις που ειχα με παιδιά ηλικιών 30-36 ετων στην επαρχία τωρα τις μερες του Πάσχα κατάλαβα οτι δεν υπάρχουν δουλειές και μάλιστα κλείσανε και κάποιες βιομηχανίες της περιοχής ( Βοιωτία ) και πολυς κόσμος ζει με ενα επίδομα ανεργίας και βοήθειες απο γονείς.
    ετσι οπως ειναι τωρα η Ελλάδα δεν βλέπω να αλλάζει κατι στο θέμα απασχόλησης το επόμενο εξάμηνο και βάλε. Προσωπικά υπήρξα άνεργος μόνο 3 μήνες στη ζωή μου και πάντα έβρισκα δουλειές αλλα σημερα τα πράγματα εχουν αλλάξει.
    Σου εύχομαι οτι καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @tzonakos Εσύ δε χρειάζεται να πεις κάτι. Οι ιθύνοντες και οι υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάντια πρέπει να μιλήσουν αλλά φαίνεται ότι εδώ και χρόνια έχουν πιει το αμίλητο νερό. Από την άλλη ώρες - ώρες τα παίρνω με την ατυχία που με δέρνει. Μια φορά να μου ερχόταν κάτι βολικά και εύκολα. Έτσι για το γαμώτο. Για να δω και 'γω πως είναι να μη ζορίζεσαι. Έστω και μια φορά ρε γαμώτο. Τόση ατυχία πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα γυρίσει η τύχη αρκεί να το πιστεύεις.
    Τρείς μήνες εχω μείνει μόνο στη ζωή μου άνεργος, άλλες εποχές αλλα οκ δεν σταμάτησα να ψάχνω και χτύπησα πόρτες που δεν περίμενα να με δεχτούν και με δέχτηκαν επειδή ηταν τρελοί ... ξερεις στο επάγγελμά μας οι κομπιουτεράδες εχουμε κάμποσους παλαβούς. Πάλι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @tzonakos Είτε το πιστεύω είτε όχι μια λέξη μπορώ να πω: "μακάρι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κανένας δεν θα προστατέψει τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Αυτή ήταν πάντα η πραγματικότητα στην Ελλάδα, και αυτή θα συνεχίσει να είναι. Και παγκοσμίως πλέον βλέπουμε οτι σιγά σιγά ότι εργατικά δικαιώματα κερδήθηκαν στην μάχη, αρχίζουν πλέον και παραβιάζονται και σιγά σιγά εξαφανίζονται. Η "κρίση" που δημιούργησαν για άλλους λόγους τώρα θα χρησιμοποιηθεί σαν εκβιασμός και δικαιολογία για να ισοπεδώσουν τα πάντα. Εδώ θα είσαστε και θα το δείτε αυτό που λέω.

    Καταλαβαίνω την απέχθεια σου για την Αθήνα και ειλικρινά την νιώθω, και ο δικός μου τα ίδια με σένα λέει, γιατί και εμείς στο ίδιο δίλημμα είμαστε, το σχέδιο άλλωστε είναι να μας μαζέψουν όλους στον βόθρο σαν τα γίδια. Αλλά θα σου πω και εσένα αυτό που λέω και σε εκείνον. Το τι ΘΑ θέλαμε, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι σε σχέση με την επαρχία, ευκαιρίες υπάρχουν μόνο στην Αθήνα. Κακό, κάκιστο αλλά δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Και όταν είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, πρέπει σε κάποια πράγματα να είμαστε πιο ευέλικτη. Η ζωή δυστυχώς είναι γεμάτη με δύσκολες αποφάσεις. Όταν θα δεις την κατάσταση να διαιωνίζεται και να μην μπορείς να βρεις τίποτα, και τα προσόντα σου να πηγαίνουν στον βρόντο και να μην μπορείς να κάνεις τα γούστα σου και αυτά που θέλεις, τότε θα το ξανασυζητήσουμε για το πως θα σου φανεί αυτή η απόφαση.

    Και αυτά που σου λέω, σε καμία περίπτωση δεν σου τα λέω με ελαφρά την καρδιά. Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση. Έχεις δίκιο, όλοι έχουμε δίκιο. Αλλά η αλήθεια είναι οτι πάντα οι λίγοι και τα τσιράκια τους έκαναν κουμάντο, και εμείς είμασταν πάντα οι "πολλοί". Και αυτό αν δεν κερδίσουμε κανα λαχείο, ΔΕΝ θα αλλάξει ποτε. Πολεμάς με ότι έχεις ακόμα και αν χρειαστεί να κάνεις πράγματα που δεν γουστάρεις, γιατί αυτό που τους χαλαει είναι η επιβίωση σου. Δεν πρέπει να τους κάνουμε την χάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Πολίτης της Μπανανίας Καταλαβαίνω απόλυτα τι θέλεις να πεις. Μην ξεχνάς ότι ο καθένας όμως έχει τα δικά του standards. Τι να το κάνω να πάω στην Αθήνα και αυτό να με τρώει σαν σαράκι; Τι να το κάνω αν θα με καταβάλει ψυχικά και δε θα μπορώ να αποδώσω στη δουλειά και θα είμαι μέσα στα νεύρα; Τον εαυτό μου θα χαλάσω και κανέναν άλλο. Να μη γελιόμαστε, η Αθήνα δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Και εκεί έχει ανεργία στο full. Μπορώ να ζήσω σε οποιαδήποτε μεγαλούπολη του κόσμου (και το έχω κάνει) εκτός από εκεί. Και γιατί να μη φύγω στο εξωτερικό και να πάω στην Αθήνα; Η πρωτεύουσα δε θα μείνει στο απυρόβλητο. Όλη η Ελλάδα θα βυθιστεί στα σκατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ξέρω γαμώτο, καταλαβαίνω. Όλοι απο την μεριά μας στο ίδιο καζάνι βράζουμε και στην ίδια θέση είμαστε, και όλοι δίκιο έχουμε. Μακάρι να είχα κάτι καλύτερο να σου πω, ειλικρινά.

    Συγνώμη για κάτι τυχαία ορθογραφικά. Η κούραση μου έχει θολώσει το μάτι αλλά δεν μπορώ να κοιμηθώ. Παραδόξως η κούραση μου βγάζει υπερένταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα Δημήτρη,

    αυτά όλα που περιγράφεις (δεν τα γνωρίζω η ίδια) τα έχω ακούσει από φίλους, από την κολλητή μου που γύρισε από την Αγγλία, άφησε μια καριέρα για να ζήσει στην Ελλάδα και σήμερα εργάζεται σε μια δουλειά που της προσφέρει το 1/3 από αυτό που έπαιρνε και αφού παιδεύτηκε 1,5 χρόνο να βρει έστω κι αυτή.....

    Μου έκανε εντύπωση και σε σένα - πως δηλαδή από την πραγματικότητα των σκανδιναυικών χωρών, η οποία είναι σχεδόν άριστη σε πολλούς τομείς - βρέθηκες στην ελληνική που όλοι μας - όσο κι αν αγαπάμε την πατρίδα- , γνωρίζουμε ποια είναι).
    Θεωρώ ότι είναι δύσκολο.
    Πιστεύω όμως ότι κάποια στιγμή, κι ελπίζω σύντομα, κάποιος θα αναγνωρίσει αυτό που μπορείς να προσφέρεις, δηλ. δεν μπορεί - κάπου θα υπάρχει μια θέση αντάξια.

    (είναι από τις φορές που ως μόνιμη υπάλληλος, νιώθω δύσκολα και άβολα - παρά τις όποιες συνθήκες εργασίας μου- γιατί βλέπω τον αγώνα για την εργασία, αλλά και γιατί βλέπω το μέλλον του παιδιού μου και των παιδιών μας..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μείνε εκεί που είσαι και παλεψε. Παίξε τζόκερ, λόττο, κίνο. Παίξε με την τύχη σου.
    Αν η επαρχία δεν έχει δουλειά στο υπαλληλικό μέρος του θέματος σκάψε ένα χωράφι. Πάλεψε τώρα που ξεκινάει η αγροτιά.
    Δεν σου λέω ψέματα.
    Μένω στην Αθήνα. Τα πράγματα χειροτερεύουν με άσχημους ρυθμους. Αν υπάρξει μια ανάσα αυτή θα είναι με το νέο πρόγραμμα 2,3 και 4 ετών για 120,000 θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ (έστω κι αν πάρουμε και πάλι δανεικά, διότι ο φαύλος κύκλος που άνοιξαν αυτοι οι άχρηστοι πολιτικοί δεν θα σπάσει ποτέ όσο κάνουν τους οδηγάρες!).
    Κι αυτό με τον ΟΑΕΔ για εμάς είναι η ύστατη λύση. Από τον Δεκέμβριο του 2008 άνεργος με μια διακοπή τον Δεκέμβρη με Γενάρη που μας πέρασε (κι αυτή η δουλειά φαινόταν ότι ήταν χωρίς μέλλον από την αρχή).

    Το Πάσχα που μας πέρασε ήμουν Σέρρες. Αν ήταν στο χέρι μου θα έμενα πραγματικά κι ας τσάπιζα χωράφια (άλλωστε καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή)

    Συμβουλή: Δοκίμασε με αυτά τα προγράμματα αλλά πάνε με χίλια να γίνεις αγρότης. Η Γη πάντα έδινε φαί, ο συνάνθρωπος ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Chris Ήρθες Σέρρες και δεν έστειλες ένα μήνυμα; Κίτρινη κάρτα. Πήγα για αγροτικές εργασίες αλλά όλοι προτιμούνε να πηγαίνουν στη Βουλγαρία και να παίρνουν εργάτες από εκεί γιατί βγαίνουν πάμφθηνοι. Τζόκερ παίζω μια φορά την εβδομάδα αλλά η οικονομική μου κατάσταση δε μου επιτρέπει να παίζω πολλά λεφτά στον τζόγο. τρία με τρισήμιση ευρώ θεωρώ είναι αρκετά.
    @Βάσσια Το λάθος έγινε. Ήρθαμε πίσω στην Ψωροκώσταινα. Πρέπει να παλέψω με την κατάσταση που υπάρχει εδώ. Πραγματικά τα νέα παιδιά που πάνε ακόμα σχολείο λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πόσο σιχαμερα υποκείμεα αίναι αυτοί που ενώ δεν ενδιαφέρονται πραγματικα για εργαζόμενους βαζουν αγγελίες τάχα ζήτησης υπαλλήλου! Στην πραγματικότητα το κανουν από διαστροφή. Είτε θέλουν έστω για λίγο να το παίξουν αφεντικά και να νοιώσουν κυρίαρχοι είτε θέλουν να το παίξουν σπουδαίοι στους συανδέλφους τους, ότι και καλα οι δουλειές πάνε τόσο καλα που ψάχνουν και υπάλληλο! Σε αυτές τις περιπτώσεις μούτζωσε τον κομπλεξικό (γιατί από την αρχη θα καταλάβεις ότι είναι μούφας)και πήγαινε παρακάτω. Το ερώτημα είναι που παρακάτω. Αχ εσύ ήσουν στην σκανδιναύϊα και επέστρεψες? Λάθος!Αλλά αν ξέρεις τη γλώσσα μη το πολυσκέπτεσαι! Ούτως ή άλλως σε λίγο καιρό όλους μας για μετανάστες μας βλέπω και μάλιστα σε μέχρι πρότινος "υποανάπτυκτα" κρατη (Αλβανία, Βουλγαρία , Τουρκία...), τουλάχιστον εσύ έχεις και ένα έρεισμα στη Σουηδία! Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι, ότι αυτό που λένε, ότι όταν θες κάτι παρά πολύ σου έρχεται στα πόδια σου δεν ισχύει απαραίτητα. Αυτό που σίγουρα αποτελεί κανόνα απαρέγκλιτο είναι ότι όταν δε σε θέλει κάτι μη το προσπαθείς, άλλαξε ροτα! Μελέτα τα σημάδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @zwaki Τώρα που το λες έτσι πρέπει να είναι. Διαστροφή. Τους αρέσει να έχουν μια ψεύτικη αίσθηση ελέγχου (τον προσλαμβάνω ή όχι τον υπάλληλο) της κατάστασης. Διεγείρονται κανονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όλα είναι δανεικά.

    ναι φίλε μου, θα ρθει η στιγμή που θα πα΄ρεις τη ρεβανς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ενα μονο σημειο απο την τελευταια συνεντευξη που πηγα (και ηταν η χειροτερη απο ολες οσες εχω παει στη ζωη μου).
    Καποια στιγμη με ρωταει αν εχω υπογραφη (ειναι μια μαλακια του κρατους για τους λογιστες, που εγινε για εισπρακτικους λογους και για να βολεψει τα λαμογια). Του απαντω του παπαρα οτι εχω Β.
    Και μου λεει: "τοτε πως σε προσελαβαν στην τελευταια δουλεια που ησουν";
    Του απαντω πολυ ευγενικα : "αυτο ειναι δικο τους θεμα, εμενα δεν με αφορα".

    Το οτι εχουν ξεσαλωσει οι ιδιωτικες επιχειρησεις οφειλεται σε πολυ μεγαλο βαθμο στην απουσια κρατικου ελεγχου.
    Αλλά επισης οφειλεται και στους ιδιους τους υπαλληλους που κοιτανε ΟΛΟΙ μονο την παρτη τους. Και γι' αυτο κανεις δεν αντεδρασε στην εδω και μια 10ετια καταπατηση καθε εργατικου νομου.
    Και ξαφνικα το θεσμοθετημενο 8ωρο δεν ισχυει, υπερωριες δεν πληρωνεται κανενας κτλ κτλ κτλ.
    Και ολα αυτα γιατι; Γιατι ειμαστε ΚΟΤΕΣ με λειρι.


    Εχοντας ακριβως το ιδιο στο μυαλο μου με αυτο που εγραψες
    "Μια δουλειά ρεεεεεεεεεεεεε!!! Πολλά ζητάω; Δε ζητάω ελεημοσύνη, δουλειά ζητάω. Τι άλλο να κάνω; Να κλέψω ή να σκοτώσω;"

    εγω πραγματικα σκεφτομαι οτι "ναι, θα κλεψω αν δεν εχω άλλη επιλογη. Αυτοι οι καριοληδες στο κατω κατω γιατι με κλεβουν τοσα χρονια;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προσωπική μου γνώμη είναι οτι η νεοελληνική εργοδοσία παρά τα ψευτοκουστούμια και τις κολόνιες, είναι στα μυαλά και την νοοτροπία κάτι μεταξύ ασιατικής τουρκίας, αφρικής, λατινικής αμερικής και βαλκανίων. Δηλαδή τριτοκοσμική εντελώς, κομπλεξική, με πολλά διαστροφικά σύνδρομα και κόμπλεξ. Και θα δείτε απο εδώ και πέρα τι έχει να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @fotini Αν και δε μου αρέσει να γίνομαι κακός, με ορισμένους έχω την εντύπωση ότι δε θα έχω καθόλου τύψεις, ούτε θα στεναχωρηθώ, ούτε θα τους βοηθήσω αν τους δω να βρίσκονται στη δική μου κατάσταση. Θα το απολαύσω.
    @αντωνης Πάνε όλα. Και υπερωρίες και οχτάωρο και τα πάντα. Όλα στο βωμό της 'κονόμας του αφεντικού και της υπερεκμετάλευσης του υπαλλήλου. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος στην Ελλάδα που θα υπερασπιστεί τον ιδιωτικό υπάλληλο. Ούτε με σφαίρες. Το πρόβλημα όμως, όπως πολύ σωστά λες, είναι ότι και οι υπάλληλοι δεν ενώνονται για να προστατεύσουν και να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Κοτοποίηση στο φουλ.
    @Πολίτης της Μπανανίας Αυτό δεν είναι προσωπική σου γνώμη αλλά η πραγματικότητα. Και τα χειρότερα ακόμα δεν ήρθαν για τον ιδιωτικό τομέα. Οι δημόσιοι με ένα κόψιμο του μισθού και των επιδομάτων προς το παρόν καθάρισαν. Μια σιγουριά παραπάνω από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους την έχουν. Ας μη γελιόμαστε. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι που θα πληρώσουν τη νύφη γερά και δεν προστατεύνται από κανένα και από πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δεν ξέρω ρε συ Hack. Έχω αρχίζει και τα παίρνω άσχημα. Σιχάθηκα. Πραγματικά σιχάθηκα. Σαπίλα παντού.Και δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να το αλλάξω αυτό, ούτε εγώ ούτε εσύ. Γιατί έτσι είναι οι περισσότεροι, έτσι φερονται οι περισσότεροι. Δεν είναι μόνο τα αφεντικά μαλακισμένα. Όλοι έχουν γίνει κτήνη. Πας να κάνεις την δουλειά σου, έχεις αυτούς να σε εκμεταλλεύονται και να σε βρίζουν, και έχεις και τον "συνάδελφο" που αντί να κοιτάει να κάνει το γαμημένο το ωράριο και να πάει σπίτι του, πάει να σου σκάψει τον λάκκο. Το τι έχω δει, τι έχω ακούσει, τι έχω υποστεί δεν περιγράφεται. Και εγώ, και εσύ και άλλοι.

    Μα το Χριστό και την Παναγία, αν μπορούσα να πάω να γίνω αγρότισσα και να ζω σε ένα κωλοχώρι και να μην βλέπω κανέναν, θα ήμουν πολύ καλά. Δεν καταλαβαίνω τίποτα πια, δεν ξέρω πως να συμβαδίσω σε αυτό το χάλι. Δεν ξέρω πως να το αγνοήσω, δεν ξέρω πως να το συμβιβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Πολίτης της Μπανανίας Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα λέμε, να τους κράζουμε μπας και ξυπνήσει κανένας. Η σημερινή εποχή απαιτεί άμεση συσπείρωση των ιδιωτικών υπαλλήλων για να επιτευχθεί κάτι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραμεριστούνε γλειψίματα, θαψίματα, κακεντρέχειες, προσωπικά οφέλη εις βάρος συναδέλφων κλπ. Δραστηριοποίηση χρειάζεται. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η αφύπνιση του κόσμου. Φαντάσου ένα πανελλαδικό σωματείο μακριά από κόμματα και πολιτικά με χιλιάδες μέλη που θα είναι ενωμένα τι μπορεί να κάνει. Να προτείνει στους πολιτικούς και να επιβάλλεται με την απειλή χάσιμου ψήφων. Η ψήφος είναι το μοναδικό δέλεαρ για τους πολιτικούς και τα κόμματα. Είναι το διαβατήριο για την εξουσία και το χρήμα. Φαντάσου όλα αυτά τα μέλη να συμπεριφέρονται σαν κατευθυνόμενο πελατολόγιο. όποια επιχείρηση δε συμμορφώνεται να πέφτει εμπάργκο. Αλλά είπαμε. Πρέπει να ξυπνήσει ο κόσμος. Προλαβαίνουμε ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. "υτό σημαίνει ότι πρέπει να παραμεριστούνε γλειψίματα, θαψίματα, κακεντρέχειες, προσωπικά οφέλη εις βάρος συναδέλφων κλπ. "

    Δεν παίζει να γίνει αυτό Hack. Με τίποτα.

    Τα παραπάνω που γράφεις είναι ο μέσος όρος της άθλιας πλειοψηφίας των κατοίκων αυτής της χώρας είτε είναι εργοδότες είτε είναι υπάλληλοι. Ο νεοέλληνας είναι εκ φύσεως ζηλόφθονος, μηχανορράφος, κουτσομπόλης, ανταγωνιστικός με την κακή έννοια, κλειστός στο μυαλό και στο όραμα, μίζερος, ψευτοπουριτανός και υποκριτής. Στο μυαλό είναι τουρκοβαλκάινιος λυπάμαι που το λέω, και όποιος θέλει ας έρθει να μου πει οτι δεν είναι έτσι. Και σε συνδυασμό με την παρούσα κατάσταση ο ένας τώρα θα τρώει τον άλλο, χειρότεροι θα γίνουν και όχι καλύτεροι γιατί δεν σκέφτονται έτσι όπως λες και που φυσικά και με βρίσκεις σύμφωνη θεωρητικά για το πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα.

    Αλλά...

    Είναι πάντα αυτό το "αλλά"...

    Πάσχουμε. Πάσχουμε βαθιά σαν λαός σε όλα. Η ίδια μας η ρίζα είναι σάπια όχι τώρα. Εδώ και αιώνες. Τώρα απλά θερίζουμε θύελλες.

    Και επαναλαμβάνω. Ας μου πει κάποιος οτι δεν είναι έτσι.

    Δεν ξέρω φίλε. Δεν νομίζω οτι όσοι σκεφτόμαστε έτσι μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό το ποτάμι...Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει πλέον. Είμαι σε μεγάλο δίλημμα και έχω μπει σε σκέψεις για το τι συμβαίνει γύρω μου.

    Όσοι σκεφτόμαστε και προβληματιζόμαστε βαθύτερα τελικά χειρότερα είμαστε.

    Μακάριοι οι πτωχοι το πνεύματι τελικά. Πολύ μακάριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. "Όσοι σκεφτόμαστε και προβληματιζόμαστε βαθύτερα τελικά χειρότερα είμαστε".

    Πριν κανα δυο χρονια, συζητουσα αυτα τα θεματα με φιλο μου που εχει χτισει μια καλη καριερα.
    Και οταν του ειπα οσα πανω κατω συζητατε σε τουτη την αναρτηση, γυρισε και μου ειπε με παρα πολυ σοβαρο υφος:
    "ρε συ, σταματα να σκεφτεσαι ολα αυτα γιατι στο τελος θα τρελλαθεις".

    Και πολλες φορες μου ερχεται στο νου η φραση του αυτη και αναρωτιεμαι μηπως τελικα ειχε καποιο δικιο.

    Καλημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Πολίτης της Μπανανίας Δυστυχώς έτσι είναι. Αλλά και να κάθεσαι και να τα ρίχνεις όλα στο κισμέτ όπως οι Τούρκοι δεν είναι λύση. Ίσως να γινόταν κάτι μέσω της παιδείας αν το φιλότημο, η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός, η ανθρωπιά και η υπευθυνότητα διδάσκοταν στο σχολείο ως μαθήματα.
    @αντωνης Δε θα τρελλαθείς από τις σκέψεις σου αλλά από την πλειοψηφία του κόσμου που προκαλεί αυτές τις σκέψεις. Μπορείς όμως να κλείσεις τα μάτια, να γυρίσεις την πλάτη στο πρόβλημα και να κάνεις ότι δεν υπάρχει; Δε γίνεται ούτε και αυτό γιατί συνέχεια θα το βρίσκεις μπροστά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεν είναι κισμέτ φίλε μου, είναι η πραγματικότητα. Αυτά που λες είναι αυτά που θα έπρεπε να γίνουν αλλά δύσκολα θα γίνουν. Μέχρι να έρθει αυτή η ώρα αν θα έρθει ποτέ, αλίμονο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Πολίτης της Μπανανίας Μα αυτό λέω. Ότι οι περισσότεροι τα ρίχνουν στη μοίρα λέγοντας ότι όλα ήταν γραφτά αντί να αγωνιστούνε να φτιάξουν τη μοίρα τους. Όλα τα στραβά γίνονται όχι γιατί είναι γραφτά αλλά γιατί τα έχουμε γράψει όλα εκεί που δεν πιάνει μελάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Πολίτης της Μπανανίας Εδώ και χρόνια μας έχει ξεφύγει η υπευθυνότητα, το φιλότιμο και η εντιμότητα. Τα παραπάνω τα αντικαταστήσαμε με την απάτη, το βύσμα, την κομπίνα, τον σταρχιδισμό και άλλες παρόμοιες "αξίες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ναι, καμμία αντίρρηση αλλα εγώ μιλάω για εσένα και για εμένα, και για όσους δηλαδή σκέφτονται και είναι σαν εμάς. Τι κάνουμε λάθος ρε γαμώτο;

    :-S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Πολίτης της Μπανανίας Κανένα. Απλά είμαστε η μειοψηφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;