Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Print this post

ΠΡΩΤΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Ε.Α.Π.

Ήθελα να περάσει λίγος καιρός για να γράψω αυτή την ανάρτηση. Τι ακριβώς να γράψω; Για τις πρώτες εντυπώσεις μου σχερικά με το Ε.Α.Π. ως φοιτητής της σχολής Πληροφορικής.
Από τον υπεύθυνο καθηγητή (Σ.Ε.Π.) που έχω στο τμήμα μου είμαι υπερευχαριστημένος όπως και όλοι πιστεύω. Ο άνθρωπος έχει θέληση να διδάξει και να μεταδώσει τη γνώση. Η αλήθεια είναι ότι τον πρώτο καιρό τον είχα ταράξει στα τηλέφωνα και στα emails με διάφορες απορίες που είχα και ο άνθρωπος ποτέ δε διαμαρτυρήθηκε (πιθανώς άλλος στη θέση του να μου έριχνε κανένα γενναιόδωρο μπινελίκι τουλάχιστον). Από συζητήσεις με άλλους συνάδελφους φοιτητές από διαφορετικές σχολές και διαφορετικά τμήματα κατάλαβα ότι η πλειοψηφία των καθηγητών στο Ε.Α.Π. είναι πολύ καλοί.
Πριν από ένα μήνα και κάτι μέρες παρέδωσα την πρώτη μου εργασία και τσίμπησα ένα οχταράκι. Γι' αρχή δεν είναι και άσχημα. Μια ένσταση την έχουμε όλοι οι διδασκόμενοι σχετικά με τα βιβλία. Γράφτηκαν το 2000 και είναι δυσνόητα με αποτέλεσμα να ψάχνουμε για εναλλακτικό υλικό στο διαδύκτιο ή να βγάζουμε φωτοτυπίες άλλα βιβλία και να επιβαρυνόμαστε οικονομικά. Όταν λέω δυσνόητα εννοώ ότι πολλά πράγματα που είναι γραμμένα σε μισή σελίδα χρειάζονται σαφέστατα μεγαλύτερη ανάπτυξη και να μη μας πηγαίνουν από τη δέκατη σελίδα στην εβδομηκοστή και από εκεί στην ένδεκα ούτε από το δεύτερο τόμο στον τέταρτο και από εκεί στον τρίτο. Επίσης κάποια πράγματα από την ύλη θα μπορούσανε να λείψουν εφόσον είναι άχρηστα. Ζούμε στο 2010 οπότε ότι και να διδαχτούμε για τους υπολογιστές της δεκαετίας του εξήντα και του εβδομήντα είναι άχρηστα εφόσον τα πάντα εξελίσσονται.
Προσωπικά θα προτιμούσα περισσότερες συναντήσεις στο πανεπιστήμιο από τις πέντε που αντιστοιχούνε σε κάθε θεματική ενότητα αλλά αυτό δεν είναι στο χέρι μου και υποθέτω ότι για να γίνει μάλλον θα χρειαστεί αρκετή γραφειοκρατία και χρόνο μέχρι να ληφθεί η απόφαση και να εφαρμοστεί.
Το μεγαλύτερο θέμα όμως είναι το οικονομικό. Υποτίθεται ότι όλοι μας έχουμε δικαίωμα στη μάθηση, ότι η παιδεία είναι δημόσια και δωρεάν. Γιατί τότε η κάθε ενότητα σε προπτυχιακό επίπεδο κοστίζει 700 ευρά; Αυτό σημαίνει 2100 ευρώπουλα το χρόνο (κάθε έτος έχει τρεις ενότητες) αν θέλουμε να τελειώσουμε κάπως γρήγορα και όχι σε δώδεκα χρόνια (κάθε έτος και μια ενότητα) συν τα χρήματα που δίνουμε για να πάμε τις συναντήσεις συν την έξτρα ύλη που χρειαζόμαστε και αγοράζουμε ή βγάζουμε φωτοτυπίες γιατί τα βιβλία του Ε.Α.Π. που χρυσοπληρώνουμε είναι ένα χάλι μαύρο. Δε λέω, να συνεισφέρουμε, αλλά 700 ευρώ για την κάθε ενότητα είναι καθαρή ληστεία εφόσον χρησιμοποιούμε μόλις πέντε φορές σε κάθε ενότητα τις πανεπιστημιακές αίθουσες και τ' αμφιθέατρα. Τουλάχιστο τα μισά να πληρώναμε κάτι θα ήταν και αυτό. Εγώ που είμαι άνεργος πως θα πληρώσω;
Τα περί υποτροφίας δεν πολυπαίζουνε εφόσον για να πάρεις υποτροφία πρέπει πρώτα να καταβάλλεις τα δίδακτρα και μετά αν εγκριθεί (που δεν θα εγκριθεί αν δεν έχεις μέσον ή αν δεν είσαι άνεργος , πολύτεκνος, σακάτης κλπ. [όλα αυτά μαζί]) θα σου τα επιστρέψουν. Όσο για μεταπτυχιακό η ταρίφα είναι ανεβασμένη στα 850 ευρώ το κομμάτι (θεματική ενότητα). Μερικοί νομίζουν ότι τα ευρώ είναι στραγάλια ή ότι όλοι ανήκουμε στους έχοντες και κατέχοντες!
Ο θεσμός του ανοικτού πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) είναι πολύ καλός αλλά έχει λίγα αλλά πολύ βασικά ψεγάδια για τα οποία κάτι πρέπει να γίνει.
Τεσπα! Να δούμε που θα μας βγάλει και αυτή η περιπέτεια. Ελπίζω να μην αναγκαστώ να τα παρατήσω για οικονομικούς λόγους.

buzz it!

13 σχόλια:

  1. "ΑΠΟΛΥΟΜΕΝΟΣ, ΑΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ Ε.Α.Π. ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΒΥΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ... "

    Αγαπητέ σε θαυμάζω που το παλεύεις.
    Κι αυτο που σε κάνει να αξίζεις πραγματικά κατι καλό ειναι που δεν κλαίγεσαι και δεν γκρινιάζεις ασταμάτητα, ωστόσο εκθέτεις τα πράγματα όπως τα ζείς και χωρίς να τα παρατάς.
    Ενημερώνεις για το τι συμβαίνει ωστε να ξέρουμε και καλά κάνεις.
    Για τα βιβλία εχω κατι να πώ, οτι κακώς γι απληροφορική πρέπει να εχετε βιβλία, όλα έπρεπε να ειναι στο Ιντερνετ και δωρεάν.
    Προφανώς δεν ειναι δωρεάν γιατι κάποιοι πρέπει να πουλήσουν και να χουν κέρδος απο όσα έγραψαν το 2000 και πριν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @tzonakos Δεν κάνω τίποτε αξιοθαύμαστο. Κάνω ότι κάνει και το 90% των ελλήνων. Υπομένω! Πάντως γνωρίζω περιπτώσεις που τους βγάζω το καπέλο. Είναι πραγματικά ήρωες. όσο για τα βιβλία; Μην την ψάχνεις Τζονάκο. Στην Ελλάδα ζούμε. όλοι να φάνε θέλουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σπυ,ρε φοιτητάρα, με τα οχτάρια σου!:)
    Παντα τέτοια!

    Καλά Χριστούγεννα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο σου που τα κατάφερες να μπεις! Εγώ έκανα 3 φορές αίτηση αλλά ποτέ δεν κατάφερα τίποτα.
    Νόμιζα όμως ότι είναι δωρεάν... προφανώς είμαι άσχετη εντελώς!
    Ακριβά πολύ ακριβά είναι 700-850 ευρώ το μάθημα. Ελεος!

    Καλές γιορτές hack!

    υγ. γιατί άνεργος; δεν είχες βρει δουλειά σε ένα εργοστάσιο; μάλλον έχασα επεισόδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @VAD Χαιρετίζω και ανταποδίδω τις ευχές με τόκο. Που βρίσκεσαι; Στην Ελλάδα ή στα εξωτερικά;
    @DaisyCrazy Συνέχισε να κάνμεις αιτήσεις και κάποια στιγμή θα σε πάρουν. Μπορείς βέβαια να κάνεις αιτήσεις ταυτόχρονα και σε ανοιχτά πανεπιστήμια του εξωτερικού (κατά προτίμηση αυτά των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης)π.χ. Κύπρος, Ιταλία κλπ. Τα μαθήματα γίνονται στην αγγλική γλώσσα. Πάντως σε πολλές χώρες είναι πολύ φθηνότερα απ' ότι στην Ελλάδα.
    Όσο για το θέμα της δουλειά όντως έχασες αρκετά επεισόδια εφόσον στης 15 Οκτωβρίου η εταιρία όπου δούλευα λόγω κρίσης ξεκίνησε τις απολύσεις με αρχή τρία άτομα (τα πιο καινούρια) μέσα στα οποία ήμουν και 'γω. Ήταν η μέρα που έκλεινα ακριβώς έξι μήνες στη δουλειά.
    ΆΝτε και καλές γιορτές να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @VATOLAKKIOTIS Καλημέρα και καλά Χριστούγεννα Κωστή. Τις θερμότερες ευχές μου για 'σένα, την οικογένεια σου και τους οικείους σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μυστήριο!Δες αυριο πρωί πού βρίσκομαι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και'γω πίστευα ότι ο θεσμός "δια βίου μάθηση" ήταν χωρίς επιβάρυνση.
    Μάλλον "δια βίου ξεζούμισμα"είναι.
    Μπράβο στο 8άρι πολύ καλό είναι και πάντα τέτοια να τσιμπάς απ'τις εργασίες σου.

    ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
    εύχομαι από καρδιάς
    με τους αγαπημένους σου!

    Και φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @zoyzoy Χωρίς επιβάρυνση; Και πως θα τα 'κονομήσουν βρε ζουζουνάκι μου; Υπομονή... τι να κάνουμε! Καλές γιορτές να περάσεις, χρόνια πολλά και πολλές ευχε΄ς για 'σένα και τη φαμίλια σου. Καλά Χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και γω που νομιζα οτι ειναι τελεια τα πραγματα στο εαπ. tnx για τη πληροφορηση, κι καλη συνεχεια! Και οντως τα λεφτα ειναι πολλα! Ποσο μαλλον αυτη την εποχη κρισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @gatodiakritikos Η αλήθεια είναι ότι γίνερται καλή δουλειά. Αυτό γίνεται γιατί οι φοιτητές ψάχνονται και μελετάνε. Όσο για τα λεφτά; Άστα να πάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;