Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Print this post

ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ

Οι καιροί είναι πονηροί και δύσκολοι. Καλό θα είναι να ελέγχουμε λιγάκι τον αυθορμητισμό μας και να φιλτράρουμε τα πάντα δύο και τρεις φορές και να μην τα καταπίνουμε σαν αμάσητη τροφή.
Ο λόγος που γράφω τα παραπάνω σχετίζεται με το κίνημα των αγανακτισμένων. Δεν είμαι κατά αλλά κάποια πράγματα με προβληματίζουν. Για παράδειγμα η τόσο μεγάλη υπερπροβολή απ' όλα τα Μ.Μ.Ε. χωρίς καμία προσπάθεια εκ μέρους τους να αποσιωπήσουν το γεγονός ή έστω να το υποβαθμίσουν όπως είναι η πάγια τακτική τους και όπως έκαναν παλιότερα σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Κάτι ακόμα που με προβληματίζει είναι ότι ξεσηκωθήκαμε επειδή μας το είπαν εμμέσως οι Ισπανοί αν και απ' ότι φαίνεται δεν υπήρξε ποτέ σύνθημα για τον ελληνικό ύπνο. Αυτό το έγραψε και η ελευθεροτυπία και το διάβασα σε αρκετά ελληνικά και ξένα blogs και websites. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η σελίδα των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα φτιάχτηκε από έναν δεκαοχτάχρονο μόνο... Δεν ξέρω γιατί αλλά κάτι δεν μου κολλάει σ' αυτήν την υπόθεση.
Φοβάμαι αυτές οι συγκεντρώσεις να μην αποδειχτούνε φτιαχτή φούσκα για να ξεθυμάνει ο κόσμος και μετά τα λαμόγια κάνουν το δικό και πάλι άφοβα, αβίαστα και αβασάνιστα.
Θέλω να βγαίνουμε στους δρόμους όχι γιατί μας το είπαν οι Ισπανοί ή οποιοσδήποτε άλλος λαός αλλά γιατί το θέλουμε εμείς και γιατί καταλάβαμε γιατί πρέπει να βγούμε στους δρόμους και τις πλατείες.
Θεωρώ ότι καλό θα ήταν να έχουμε μια κατασταλαγμένη κοινή άποψη για το τι θέλουμε και για το τι απαιτούμε όπως αλλαγή του συντάγματος και του εκλογικού νόμου. Το να βγαίνουμε απλά στους δρόμους χωρίς απαιτήσεις δε λέει και πολλά. Να είμαστε σκεπτόμενοι διαδηλωτές.
Πρέπει να είμαστε κατά της κοπαδοποίησης. Είπαμε... ζούμε σε πονηρούς και ύποπτους καιρούς. Ας κρατήσουμε και μια πισινή.
Πρέπει να σταματήσουμε να πιπιλάμε την καραμέλα: "Πρώτα οι νέοι". Όλοι πρέπει να βγούμε στους δρόμους ανεξαρτήτου ηλικίας. Όλοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο και όλοι υποφέρουμε (εκτός μιας μειοψηφίας).
Χθες στις Σέρρες άτομα του ΠΑΜΕ πήγαν να κάνουν δική τους, την αποτυχημένη για δεύτερη φορά, συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας με την ανάρτηση ενός πανό. Με λίγα λόγια κάποιοι και όχι λίγοι δε θέλουν να κατέβουν στις συγκεντρώσεις ως ακομμάτιστοι και άχρωμοι.
Διάβασα στο facebook σε κάποιες σελίδες αγανακτισμένων πόλεων κάποια σχόλια όπου κάποιοι αποκαλούσαν ως φασίστες κάποιους που είχαν πάρει μαζί τους στις συγκεντρώσεις την ελληνική σημαία. Από πότε η ελληνική σημαία είναι σύμβολο του φασισμού; Αυτό ποτέ μου δε μπόρεσα να το καταλάβω. Σε όλες τις άλλες χώρες οι πολίτες που κρατάνε τις σημαίες της χώρας τους στα γήπεδα, σε συναυλίες, σε διαδηλώσεις και αλλού είναι φασίστες; Δε νομίζω! Πολλοί φτάσανε στο σημείο να λένε αβίαστα λέξεις που δεν ξέρουν καν τι σημαίνουν. Απλά τις έχουν μάθει ως απάντηση ή αντίδραση σε κάποια λεγόμενα. Αυτό και αν είναι λυπηρό γιατί αποδεικνύει το τεράστιο μέγεθος πιθηκισμού που υπάρχει σ' αυτή τη χώρα και έχει καταντήσει να είναι μάστιγα. Κριτική ικανότητα μηδέν!
Ανάρτησα σε κάποιες σελίδες κάποιες χιουμοριστικές φωτογραφίες που έχω κάνει στο παρελθόν. Μία από αυτές ήταν και η παρακάτω:
Βρέθηκε ένα άτομο που μου έκανε αναφορά και με ένα μήνυμα απαιτούσε να κατεβάσω τη φωτογραφία γιατί λέει ότι είναι φασιστική και ότι προσβάλλω τους πακιστανούς και τους μουσουλμάνους. Φυσικά η φωτογραφία δεν κατέβηκε και ούτε πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Απλά κάποιοι που το παίζουν δημοκράτες και πιστεύουν στην ισότητα και στην ελευθερία έκφρασης απαιτούνε να φιμώσουν οτιδήποτε δεν τους αρέσει ή διαφωνούνε μαζί του. Αλήθεια πόσο παραπάνω υποκριτές μπορούν να γίνουν; Σαφέστατα εδώ έπρεπε να εφαρμοστεί ο Μωσαϊκός νόμος (οφθαλμός αντί οφθαλμού) και τον έκανα και εγώ αναφορά στο facebook. Όποιος θέλει να κράξει τον γελοίο μπορεί να τον βρει αν πληκτρολογήσει στο facebook Vasilis Mdrns.
Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά για να μην παρεξηγηθώ γιατί αρκετοί θα θέλουν να διαστρεβλώσουν τα λεγόμενα μου. Είμαι υπέρ των διαδηλώσεων αλλά όχι ως πρόβατο σε κοπάδι. Όχι επειδή μου το λένε οι άλλοι αλλά γιατί το θέλω εγώ και επιμένω... Ας κρατήσουμε μια πισινή: Να μην ενθουσιαζόμαστε τόσο εύκολα. Ο σκεπτικισμός μερικές φορές δεν είναι κακός.

buzz it!

10 σχόλια:

  1. Απο τα καλύτερά σου άρθρα, με πολλή ωριμότητα και νηφάλια σκέψη. Ετσι μ' αρέσει να γράφουν οι άνθρωποι κι όχι μόνο με αφορισμούς και κακή γλώσσα.
    Επι του θέματος, χτές ήμουν για ώρες στο Σύνταγμα και μίλησα με πολλούς. Ειδα οτι υπάρχει μια αρκετή δόση συλλογικής συνείδησης αλλα αυτο δείχνει κάπως πρωτόγνωρο οταν στο 98% των υπόλοιπων διαδηλώσεων υπήρχε ξύλο, φωτιές, σπασίματα, θύματα.
    Ο κόσμος, αν κι ακόμα διστάζει να αφήσει την περιχαρακωμένη του ασφάλεια ( λέγε με κοιτάω-τον-κwλο-μου) δείχνει ζεστός για μιά προσπάθεια καινούργια να αλλάξει κάτι, ... κάτι !
    Μετείχα στη συνέλευση και έμεινα κατάπληκτος απο την συμμετοχή του κόσμου, όλοι άκουγαν προσεκτικά και οι αποφάσεις λαμβάνονταν με ανάταση χειρός.
    Πιστεύω οτι υπάρχει ελπίδα να πετύχει αυτη η διαμαρτυρία μα φοβάμαι οτι θα πάρει χρόνο και χρόνος δεν υπάρχει, όπως και λεφτά δεν υπάρχουν, φυσικά. Οχι ακόμα.... .... ....

    Για το ΦΒ θέλω μόνο να πώ οτι μέσα εκει γράφουν κανα κατομμύριο χρήστες αλλα στις πλατείες πατάνε οι μισοί και οτι πρόκειται για κάτι πάρα πάρα πολύ υπερτιμημένο. Εγω δεν διαθέτω λογαριασμό, ούτε πρόκειται.
    Για την εικόνα τα είπαμε εμείς, καλά κάνεις και την ανεβάζεις και σε όποιον αρέσει. Είναι σατιρική σαφώς και δεν προσβάλλει ουτε μη δημόσιο πρόσωπο ουτε τίποτα άλλο παρα πλήττει ακριβώς αυτο που όλοι θέλουμε να αλλάξει :
    Τα κόμματα.

    Πολλά ειπα, καλό βράδι Χακ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @tzonakos Γεια σου Τζονάκο. Η αρκετή δόση συλλογικής συνείδησης είναι τουλάχιστο ελπιδοφόρο, αρκεί να μην παρασυρόμαστε μαζικά χωρίς κριτική σκέψη. Μακάρι να είμαστε για μια φορά ενωμένοι αντί να αλληλοτρωγόμαστε. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο θαύμα. ¨οσο για το χρόνο που λες εννοείται ότι χρειάζεται αρκετός. Δεν είναι τόσο εύκολο να αλλάξει η τόσων χρόνων νοοτροπία ενός λαού. Αναγκαστικά ίσως και να υποφέρουμε αλλά αν κατανοήσουμε ότι είναι για το κοινό καλό στο τέλος θέλω να πιστεύω ότι θα δούμε άσπρη μέρα. Βασική προϋπόθεση; Η άμεση απομάκρυνση όλων των λαμογίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα θέμα που τέθηκε ήταν και αυτό, να επιστραφούν τα κλεμμένα.

    Εμαθα οτι στο κίνημα δόθηκε η ονομασία "Αμεση Δημοκρατία Τώρα" ...
    κι εχω κάτσει και σκέφτομαι τι αντίκτυπο θα εχει αυτο διεθνώς.
    Το θεμα ειναι να πάρουν το μύνημα οι κυβερνώντες και οι παρασκηνιακοί των κομμάτων, αυτοί δηλ. να αλλάξουν με πρόσωπα άλλης νοοτροπίας.
    Αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται, πολλή κριτική σκέψη κι αυτοκριτική όπως λες, φιλτράρισμα και νηφάλια επεξεργασία των πάντων, για να γίνει κάτι κι οχι απλά να πάμε περίπατο ή για καφέ στις πλατείες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @tzonakos Φαντάσου 300 ψεύτικες (για να δώσουν συμβολικό χαρακτήρα) κρεμάλες στημένες στο Σύνταγμα και τον κόσμο μαζεμένο πίσω από αυτές... Πανόραμα... Πιστεύω ότι οι πολιτικοί βλέποντας αυτό το θέαμα θα ταρακουνηθούνε αρκετά... άσχετα αν δε το δείχνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στήθηκαν κάποιες ψεύτικες κρεμάλες σήμερα από κάποιους ανεγκάφαλους (δεν το λέω για σένα αυτό, διότι ξέρω με τη διάθεση το λες), αλλά αυτόματα αφενός χρησιμοποιήθηκαν για δυσφήμιση από το ΣΚΑΙ που έδειχνε τη συγκέντρωση με φόντο τις κρεμάλες. Αφετέρου επιχειρήθηκε να φανεί στο twitter ότι η συνέλευση της πλατείας εγκρίνει κρεμάλες. Επομένως ο αυθορμητισμός και η αγανάκτηση χρειάζονται προσοχή στο πώς εκφράζονται, διότι εύκολα ένα αυθόρμητο κίνημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί προβοκατόρικα και να χυθεί αίμα. Χρειάζεται σταδιακά οργάνωση, περίσκεψη και προσοχή στον τρόπο που εκφράζεται. Δεν είναι εύκολο φυσικά, διότι καθένας αυτοσχεδιάζει και εκφράζεται όπως νιώθει, αλλά πρέπει να σκέφτεται και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η έκφρασή του από όσους περιμένουν να το κατασπαράξουν εν τη γενέση του όλο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @coolplatanos Γεια οσυ πλάτανε... Κακά τα ψέμματα αλλά είναι κοινό μυστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Ελλάδας θέλουν να δούνε αληθινές κρεμάλες. Δεν τους αδικώ. Τα ΜΜΕ όλοι ξέρουμε ότι παίζουν το ρόλο τους. Και να μην υπήρχαν κρεμάλες πάλι θα έβρισκαν ή θα εφεύρισκαν κάτι κατά την πάγια τακτική τους. Δεν περιμένω και τίποτα καλύτερο από αυτά. Πιστεύω ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα εξελλιχθούνε σε πιο βίαιες. Δεν ξέρω αν είδες τι γίνεται στην Ισπανία τις 2-3 τελευταίες μέρες. Ο κόσμος είναι εντελώς ειρηνικός και οι μπάτσοι βαράνε στο ψαχνό χωρίς λόγο για να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα και να γίνει της μουρλής. Πιστεύω ότι χαμός και πανικός θα υπάρξει και σε Ισπανία και σε Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα δούμε χεριρότερα γεγονότα από τα Δεκεμβριανά του 2008. Στο κάτω-κάτω δημοκρατία λέμε ότι έχουμε και ελευθερία έκφρασης. Αν κάποιοι θέλουν να εκφραστούνε με κρεμάλες εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αρκετά ασχοληθήκαμε με το τι θα πούνε οι απ' έξω. Τόσα χρόνια φερόμαστε με το γάντι, με το 'σεις και με το 'σας. Μια τέτοια συμβολική κίνηση δε τη θεωρώ και τόσο τρομαχτική. Τρομοκρατικά είναι αυτά που κάνει ο Γ.Α.Π. με τη συμμορία του και οι υπόλοιποι πολιτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βλέπεις το θέμα απο μια άλλη οπτική γωνία (η δική μου http://obelix7.blogspot.com/2011/05/blog-post_687.html, για όσους δεν είναι διαχειριστές αυτού του blog), στην οποία συμφωνώ και με αυτήν Δυστυχώς φοβάμαι και εγω οτι θα είναι μια απλή φούσκα. Μακάρι να βγω λάθος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @obelix Είμαστε σε μια φάση όπου μόνο ο χρόνος θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να βγει κάτι θετικό απ' αυτή την ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα συμφωνησω με το πλατανο. Η αληθεια ειναι οτι η υπερπροβολη των μμε δεν ειναι τυχαια, κι σιγουρα εχει το σκοπο της. Απο την αλλη ισως να πιστευουν οτι εχασαν πλεον το παιχνιδι με τον απλο κοσμο, βλ. μεγκα, και προσπαθουν με αυτη τη κινηση τους να αποτρεψουν τις συγκεντρωσεις εξω απο τα καναλια, κατι το οποιο μπορει τωρα να μην υφισταται, αλλα προσωπικα ειναι κατι που δεν αποκλειω στο μελλον. Συνεχιζω παντως να πιστευω οτι ειναι οι συγκεντρωσεις αυτες, μια αφυπνιση, και μια αντιδραση, με την εννοια του οτι αυτη η μαζικοτητα η τωρινη ερχεται σε αντιδιαστολη με το περασμενο χρον. διαστημα που η απαθεια κυριαρχουσε και τα παχυα λογια, και μεσα απ τα μπλογκ καλα κρατουσαν. Βεβαια οποις θελει μπορει να τη μετατρεψει σε οτι θελει, οπως σωστα λες, και συμφωνω σε οτι εχεις ποσταρει εδω. Ο χρονος θα δειξει, ή καλυτερα οι προσεχεις μερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @gatodiakritikos Ίσως αργότερα να μαζευτεί κόσμος και έξω από τα κανάλια αν και δεν πιστεύω αν γίνει κάτι τέτοιο. Στόχος των πολιτών είναι οι πολιτικοί. Γι' αυτό πηγαίνουν έξω από τη βουλή και έξω από τα σπίτια των πολιτικών. Το είπα και το ξαναλέω: Είναι θετικό που ο κόσμος επιτέλους σηκώθηκε από τις καρέκλες του. Άλλο τόσο θεωρώ ότι είναι και ύποπτο με την κα΄λυψη των Μ.Μ.Ε. Τόσο απότομα και τόσο ξαφνικά η κινητοποίηση των πολιτών να βρεθεί από το ναδίρ στο ζενίθ μου φαίνεται κάπως. Σίγουρα είμαι αντίθετος με τις κωλοφωτιές του γερο-Μίκη. Αυτός πάει να καπηλευτεί καταστάσεις. Να μην ξεχνάμε ο κομουνιστής Μίκης που πέρασε από τα έδρανα της βουλής και ως βουλευτής της Ν.Δ. με το πέσιμο της χούντας πήγε στην Ουάσινγκτον για να προετοιμάσει το ελληνικό έδαφος για τον τότε "εθνόρχη" Καραμάν Αλή. Οι Η.Π.Α. γιατί να θέλουν ένα δηλωμένο κομουνιστή για να συνεννοηθούνε για την ελληνική μεταπολίτευση; Ειδικά στα χρόνια του ψυχρού πολέμου; Ως καλιτέχνης είναι φοβερός αλλά ως πολιτικός μάπα. Το παρελθόν του δεν είναι και τόσο φωτεινό. Να μην ξεχνάμε ότι ο Μίκης ήταν ένας από τους βουλευτές που απαίτησε αναδρομικά και μόλις βγήκε το όνομα του στη φόρα αποτραβήχτηκε από την υπόθεση. Ο κομουνιστής με τα πάμπολλα εκατομύρια δε μπορεί να αντιπροσωπεύσει εμένα τον άνεργο με τίποτα και αυτή η καραμέλα της εξορίας πρέπει να σταματήσει. Ο Μίκης εξορία στο Παρίσι, οι Παπανδρέου στη Στοκχόλμη, ο Μακάριος της Κύπρου στις Σεϋχέλες... Τέτοιες εξορίες θέλω και 'γω και όλοι μας. Ο χρόνος και η ιστορία θα δείξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;