Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Print this post

Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο ακούγονται διάφορα για την απαγόρευση του καπνίσματος παντού στην Ελλάδα. Μάλιστα! Είναι γεγονός! Λύσαμε όλα μας τα προβλήματα και μας έμεινε μόνο αυτό το πρόβλημα με το τσιγάρο. Το μόνο μέρος που θα μπορούμε να καπνίζουμε θα είναι (αν είναι) το σπίτι μας και ο δρόμος.
Ως γνωστόν οι Έλληνες είμαστε θεριακλήδες και έχουμε συνδέσει το τσιγάρο με τα πάντα (και καλά κάνουμε). Ένα τσιγαράκι μετά από κάθε γεύμα, τσιγαράκι με τον καφέ και το τάβλι, το βραδάκι με το ποτό, στο γήπεδο από την αγωνία κάνουμε ένα πακέτο (μερικές φορές και περισσότερο),στο διάλειμμα στη δουλειά δεν βλέπουμε την ώρα να το ανάψουμε και να το καπνίσουμε σε χρόνο dt, όταν βλέπουμε μια καλή ταινία στην τηλεόραση ή στο DVD και σε πολλές άλλες περιστάσεις που αυτήν την ώρα δε μου έρχονται στο μυαλό.
Από το 2009 μέχρι το 2013 (μας δίνουν 5 χρόνια για να το συνηθίσουμε) σταδιακά θα απαγορεύεται το κάπνισμα παντού. Θα πέφτουν και πρόστιμα (άλλος ένας τρόπος για να μας τ' αρπάξουν). Δε μπορώ να το διανοηθώ (ως γνήσιος καπνιστής που καπνίζει από τα δώδεκα) να βγαίνω έξω και να μην καπνίζω. Δε πρόκειται να ευχαριστηθώ τίποτα. Θα πηγαίνουμε στις τουαλέτες για να καπνίσουμε κρυφά ή θα βγαίνουμε από τα μαγαζιά για να ξεχαρμανιάσουμε. Με λίγα λόγια θα φάμε το κυνηγητό της αρκούδας.
Σε άλλες χώρες (π.χ. Η.Π.Α., Λιθουανία κ.α.) το τσιγάρο απαγορεύεται διά ροπάλου και οι καημένοι οι καπνιστές τα βρήκαν μπαστούνια. Δε λέω, σίγουρα ο καπνός κάνει κακό και ειδικά οι μη καπνιστές έχουν τα δίκια τους μα αυτό που πάει να γίνει είναι καθαρός ρατσισμός. Ας δημιουργηθούν χώροι καπνιστών και χώροι μη καπνιστών. Ας δημιουργηθούν μαγαζιά μόνο για καπνιστές. Ο κάθε γνήσιος καπνιστής που σέβεται τον εαυτό του δεν πρέπει να το δεχτεί αυτό.
Σε λίγο θα μας απαγορεύσουν και τα fast food. Στις δημόσιες υπηρεσίες που υποτίθεται ότι απαγορεύεται το τσιγάρο όλοι οι υπάλληλοι ντουμανιάζουν όσο πιο πολύ γίνεται. Αναδουλειά βλέπετε. Πρέπει οι άνθρωποι να σκοτώσουν την ώρα τους. Ας γίνει η αρχή από τις δημόσιες υπηρεσίες και μετά βλέπουμε. Μα πόσο αποστειρωμένους θέλουν να μας κάνουν;

buzz it!

12 σχόλια:

  1. Ο εθισμός σου στη νικοτίνη ξεκίνησε στα 12. Αυτό εξηγεί την αδυναμία σου να απεξαρτηθείς από κάτι που σε σκοτώνει σταθερά και σίγουρα. Και καλά, δική σου είναι η ζωή, μπορείς να την κάνεις ό,τι θέλεις. Η ζωή των άλλων, των παθητικών καπνιστών τί σου φταίει; Όταν καπνίζεις εσύ και δεκάδες άλλοι σε έναν κλειστό χώρο, είναι θάλαμος αερίων - ισοδύναμο με το να κάνεις 500 τσιγάρα. Ο ρατσισμός στον οποίον αναφέρεσαι κυριαρχείται από αντίστροφο παραλογισμό: όλοι πρέπει να καπνίζουν κι οι μη καπνιστές αποτελούν εξαίρεση. Αμ τότε θα γεννιόμασταν με ένα φίλτρο στο στόμα. Λυπάμαι που θεωρείς όλα αυτά τα μέτρα ως μετρίαση της ελευθερίας σου. Ως περιστασιακός καπνιστής στην εφηβεία, ξέρω τι παροδική αγγαλίαση προσφέρει το τσιγάρο, πόσο "νόστιμο" είναι, τι ανέβασμα προσφέρει. Το κατέβασμα έρχεται όταν δεις τις πρώτες μαύρες ακτινογραφίες, τα πρώτα σκιάσματα, όταν ο καρκίνος διαγνωσθεί ως μη αναστρέψιμος. Φυσικά και δε σου εύχομαι κάτι τέτοιο. Αλλά άν αρνείσαι να δεχτείς την επιστημονική πραγματικότητα, τότε ίσως η απώλεια κάποιου κοντινού σου προσώπου από καρκίνο του πνεύμονα να ξυπνήσει τη λογική μέσα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ανώνυμος Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Εγώ δε λέω οι μη καπνιστές ότι πρέπει να υποφέρουν τον καπνό και να γίνουν παθητικοί καπνιστές. Ίσα - ίσα. Απλά λέω να υπάρχουν και χώροι για τους καπνιστές όπως γίνεται σε άλλες χώρες (π.χ. Σουηδία). Το να μου απαγορεύουν κάτι για το καλό της δημόσιας υγείας το δέχομαι αλλά με όρους. Το να με εξαιρούνε και να μην έχω τη δυνατότητα να κάνω αυτό που θέλω με το να μην υπάρχουν χώροι και για τους καπνιστές το θεωρώ ρατσισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά τα λες φιλαράκο hackaday...

    όπως λέει και ένα αρχαίο κινέζικο ρητό:
    "Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές... υπάρχουν μόνο αντιπαθητικοί αντικαπνιστές".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ghoul Καλώς ήρθες φίλε μου στην παρέα μας και σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πες τα ρε παιδί μου.

    Που μας τη βγαινουν κατι τυποι/τυπισσες τυπου ΑΝΩΝΥΜΟΥ δω χαμω κι αρχιζουν τα σκουξιματα περι παθητικου και ενεργητικου (!!!).

    Ημαρτον αυτο δεν ειναι ρατσισμος, ειναι ΧΟΥΝΤΑ.

    Κι αν οι αλλοι θελουν καθαρα πνευμονια, να μη μενουν και σε μεγαλες πολεις! Λες και οταν ανοιγουν το παραθυρο τους κι απο κατω κλανει το καθε λογης ΣΚΑΝΙΑ και ΚΤΕΛ 600%Co2/λεπτο, τους φταιει το τσιγαρο.

    Ρε αει...

    Καλα τα λες.

    Τη καλησπερα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. YΓ.

    Εχω χασει πολλους κοντινους απο καρκινο του πνευμονα, και δε νομιζω πως μπορω να κοψω το τσιγαρο μονο και μονο γι αυτο. Το να τα ριχνουμε ολα στο τσιγαρο ειναι η μεγιστη μαλακια που εχω ακουσει ΠΟΤΕ.

    Εδω δε ξερουμε τι τρωμε, τα αυτοκινητα βγαζουν μαυριλα απο πισω, αλλα το τσιγαρο κομμενο. Ωραιες πιπες φουμαρετε...

    ΕΠΙΣΗΣ:
    Σε λιγο θα μας πειτε πως το κανετε για την υγεια μας.

    Ξερασω ομως?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @gothangel Έχεις μεγάλο δίκιο που αναφέρεσαι στη μόλυνση των μεγαλουπόλεων και τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από τα Κ.Τ.Ε.Λ., τα αυτοκίνητα και όλα τα άλλα την οποία στο τέλος την εισπνέουμε. Γι' αυτό όμως δε μιλάει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν μας τα λες καλά μεγάλε.Γιατί παρακαλώ πρώτα στους δημόσιους υπάλληλους;Τι ρατσισμός είναι αυτός;Αντί να αντισταθούμε όλοι στις αμερικανιές του συστήματος .Σεβασμός στους μη καπνιστές αλλά όχι ακρότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ανώνυμος Δεν είδα να ανφέρεται σ' αυτό το post και στα σχόλια του τίποτα για τους δημοσίους υπαλλήλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα μου επιτρεψετε να υποστηρίξω την αποψη του πρωτου ανωνύμου...
    Η άποψή σου hackaday ότι θα έπρεπε να υπάρχουν ειδικοί χώροι για καπνιστές ακούγεται αρκετά λογική. Από όσο γνωρίζω όμως κάτι τέτοιο ισχύει ήδη εδώ και κάποια χρόνια με νόμο... Θα έχεις παρατηρήσει ήδη ότι στα περισσότερα εστιατόρια και καφετέριες αυτό συμβαίνει. Αρκετά τραπέζια έχουν το ειδικό σήμα που απαγορεύει το κάπνισμα ορίζοντας έτσι τον χώρο του καταστήματος που ανήκει στους "σκούζοντες αντιπαθητικούς αντικαπνιστές". Στις περισσότερες των περιπτώσεων το ειδικό αυτό σήμα είναι δίπλα στο τασάκι! Επίσης το μίγμα αέρα-καπνού που κυκλοφορεί στο κατάστημα φροντίζει να υπακούει γραπτούς και άγραφους νόμους και να καταλαμβάνει μόνο τον χώρο γύρω από τα τραπέζια των "ενεργητικών".Επομένως αν κάποιος έχει αναπνευστικά προβλήματα ή απλά είναι ένας παλιοεγωίσταρος "χουντικός" που δεν μπορεί να εκτιμήσει τις ανεβαστικές ιδιότητες του καπνού καλά θα κάνει να μείνει σπίτι του ή να πάει να μετακομίσει στην εξοχή ή να στήσει μια σκηνή στην κορυφή του Ολύμπου ή ακόμα καλύτερα να εγκατασταθεί σε κάποιο από τα εναπομείναντα παρθένα δάση της γης για να μπορέσει να βρει τα καθαρά πνευμόνια που επιζητά.
    Όσο για το άλλο: ΝΑΙ, είναι βλαπτικά τα καυσαέρια των ΚΤΕΛ, των πετρελαιοκινητήρων στα ταξί, των αεροπλάνων που πετούν πάνω από τα κεφάλια μας. Επίσης τα περισσότερα φαγητά που τρώμε είναι επιεικώς σκουπίδια, ενώ με τις κάθε λογής κεραίες που είναι διασκορπισμένες ανά 100 μέτρα στις πόλεις που ζούμε σε λίγο θα τοποθετούμε μια πλάκα πίσω μας και θα βγάζουμε δωρεάν ακτινογραφίες. ΟΜΩΣ το κάπνισμα ΒΛΑΠΤΕΙ και μάλιστα σοβαρά και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο από όλες τις επιστημονικές έρευνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί από τις εταιρείες τσιγάρων. Όποιος το αρνείται είναι σαν να αρνείται ότι η γη γυρίζει. Τώρα το να μου λέει ο άλλος "Τί διαμαρτύρεσαι που φυσάω τον καπνό μου στη μούρη σου αφού είναι τόσα άλλα που σε βλάπτουν?" είναι τόσο εμπνευσμένο ως επιχείρημα όσο το να πω εγώ "Τι διαμαρτύρεσαι που έρχομαι και πετάω τα σκουπίδια μου στο μπαλκόνι σου, εδώ η Ελλάδα δεν έχει έναν ΧΥΤΑ της προκοπής και έχει χιλιάδες επικίνδυνες χωματερές που καίνε(!) τα σκουπίδια".
    Πάντως μη στεναχωριέστε, ότι σχετικός νόμος και να ψηφιστεί είμαι 1000% βέβαιος ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.
    ΥΓ. Ένας φίλος που σπουδάζει Καναδά μου λέει ότι οι Καναδοί βγαίνουν αδιαμαρτύρητα έξω στους -10 C για να καπνίσουν. Τς τς... Κουτόφραγκοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @hryss Αναγκαστικά τα μέτρα θα επιβληθούν όπως και στη Γαλλία (που και εκεί είναι θεριακλήδες) λόγω Ε.Ε.
    Νομίζεις ότι είναι δίκαιο να βγαίνει κάποιος στους -10 για να καπνίσει αντί να βρίσκεται σε ένα χώρο καπνιστών; Σίγουρα έτσι όπως είναι η κατάσταση στη χώρα μας στα μαγαζιά, οι χώροι καπνιστών και μη καπνιστών είναι για γέλια απλούστατα για το λόγο ότι ο καπνός απλώνεται και δε γνωρίζει φραγμούς ή ταμπελάκια. Στη Σουηδία οι χώροι καπνιστών χωρίζονται από αυτούς των μη καπνιστών με τζάμι. Τι πιο απλό και δημοκρατικό. Η λύση είναι μπροστά μας πάμφθηνη (πόσο να κοστίζει μια τζαμαρία) και εθελοτυφλούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια εξαιρετική εναλλακτική μέθοδος καπνίσματος που δεν ενοχλεί και δεν σκοτώνει ! Και για όσους έχουν απορίες σχετικά με την αφάλεια του ας διαβάσουν στο esmoke.gr ( http://esmoke.gr ) πως λειτουργεί, αν είναι ασφαλές ή όχι, τι προβλέπει η νομοθεσία, και την ακριβή μετάφραση της ανακοίνωσης του ΠΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;