Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Print this post

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα πάνω στο θέμα της οικολογίας είμαστε πολύ πίσω. Στον τομέα αυτό υστερούμε αρκετά σε σχέση με τα περισότερα ευρωπαϊκά κράτη. Σε συνδυασμό με το λίγο πράσινο που μας απέμεινε, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, την αδιαφορία του κράτους και τον ωχαδερφισμό των πολιτών το μέλλον μας προβλέπεται αρκετά δυσοίωνο.
Στη Σουηδία (μια χώρα που τη γνωρίζω καλά γιατί γεννήθηκα εκεί) στις μεγάλες πόλεις τα αστικά καίνε βιοκαύσιμα και στα super markets έχει ειδικά μηχανήματα που συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά (σαν τα ATMs) τα οποία έχουν υποδοχές που μπορεί ο καθένας να βάλει το αλουμινένιο κουτάκι ή το γυάλινο μπουκάλι και να πάρει μία απόδειξη η οποία σύμφωνα με τον αριθμό των κουτιών ή μπουκαλιών πιστώνει και ένα χρηματικό ποσό. Το ποσό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές από το εκάστοτε κατάστημα. Τα χρήματα δεν είναι πολλά, μάλλον συμβολικά θα έλεγα αλλά είναι ένα κίνητρο για να γίνει κάτι για το γενικό καλό. Κακά τα ψέματα, αλλά η ανακύκλωση είναι μεγάλη υπόθεση.
Τέτοια κίνητρα χρειαζόμαστε και στην Ελλάδα αλλά αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η παιδεία. Μαθήματα οικολογίας πρέπει (κατά την ταπεινή μου γνώμη) να μπούνε στο δημοτικό. Όχι όμως μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά με ενεργή συμμετοχή των μαθητών για καλύτερη κατανόηση της αξίας της οικολογίας. Για παράδειγμα στην Αυστραλία τα παιδιά του δημοτικού αναλαμβάνουν να μεγαλώσουν ανά μικρές ομάδες (4 - 5 άτομα) από ένα ζωάκι και μετά να το αφήσουν ελεύθερο στην άγρια φύση. Οι περισσότερες ώρες του συγκεκριμμένου μαθήματος γίνονται έξω από την αίθουσα.
Ένας άλλος πρόβλημα στην Ελλάδα όπως προανέφερα είναι το λίγο πράσινο που έχουμε και αν βάλουμε και τις πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι, αυτό θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Σε πόλεις άλλων χωρών υπάρχει μια μελετημένη πολεοδόμηση. Στην Ελλάδα η μια πολυκατοικία είναι κολλημένη με την άλλη και δεν υπάρχουν καθόλου πάρκα μέσα στις πόλεις όπου μπορούν οι πολίτες να χαλαρώσουν, να περπατήσουν και τα παιδιά να παίξουν. Τα πάρκα μέσα στις πόλεις είναι πνεύμονες ζωής. Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Κολωνία, Βίλνιους, Στοκχόλμη, Άμστερνταμ, Σίδνεϋ αλλά και μικρότερες πόλεις άλλων κρατών έχουνε μέσα τους μεγάλα πάρκα και περισσότερα από ένα.
Αν θέλουμε να δούμε ένα καλύτερο αύριο πρέπει να αλλάξουμε λίγο τη νοοτροπία μας οι πολίτες και να γίνουν πιο υπεύθυνοι οι "άρχοντες" του κράτους.

buzz it!

3 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι οτί ανοίγεις μεγάλο θέμα,ειδικά για την Ελλάδα.Η ουσία είναι οτι την χρονική περίοδο που άρχισε το οικολογικό κίνημα στο αναπτυγμένο κόσμο,εμείς όπως πάντα αργήσαμε λιγάκι να το αντιληφθούμε.

    Αυτό που θέλω πάντως να πω είναι ένα περιστατικό που συνέβει πέρσι το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και μου έκανε μεγάλη εντύπωση.Ήμουν στη Κερατέα με έναν φίλο μου και σε ένα μπαράκι άκουσα τον από πίσω μου (κλασσικό δείγμα νεόπλουτου) να λέει "...και τα ζώα τώρα στον Υμμητο (αναφέροταν προφανώς στους κατοίκους της Ηλιούπολης) τον περιφράξαν για να μην χτίσω.Έχουν να φαν' μπουλτόζα".

    Πάντα πίστευα ότι για τα οικολογικά προβλήματα της Αθήνας ευθύνεται η εκάστοτε πολιτεία που δεν παίρνει πρωτοβουλίες.Αυτό όμως το συμβάν με έκανε να αλλάξω άποψη.Σαφώς και ευθύνεται η πολιτεία αλλά και εμείς δεν πάμε πίσω.Δυστυχώς δεν έχουμε αναπτύξει έναν ανθρωπιστικό τρόπο σκέψης όπως οι πολίτες των βόρειων κυρίως χωρών (όπως σωστά είπες).

    Βέβαια στις λύσεις που προτείνεις λείπει μία σημαντική κατά την γνώμη μου.Η αξιοποιήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι απειροελάχιστη εδώ.Και δεν αναφέρομαι σε μαζική παραγωγή,αλλά στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών στοιχείων στα σπίτια μας για οικιακή χρήση.Σίγουρα δεν είναι κάτι φτηνό (μπορούμε αντί να αγοράσουμε δεύτερο ή τρίτο αμάξι να προχωρήσουμε σε αυτό) αλλά η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα.Επειδή συμβαίνει οι σπουδές μου να έχου να κάνουν με αυτό το αντικείμενο το έχω ψιλοψάξει και η απόσβεση του ποσού αναμένεται σε 4-5 χρόνια(εκτός από το να μην αγοράζουμε ρεύμα από την ΔΕΗ,υπάρχει η δυνατότητα να πουλάμε ρεύμα σε αυτή,σε υπερτριπλάσια τιμή μάλιστα).Για όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα και τον χώρο σίγουρα αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστή η τοποθέτηση σου Θέμη και σαφώς είναι παράλειψη μου η μη αναφορά σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Όσον αφορά τις ανεμογενήτριες στην Ελλάδα μία από τις εταιρίες που δραστηριοποιείται είναι η Δανέζικη VESTAS η οποία δραστηριοποιείται σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Μια απορία έχω. Έχουμε ένα ολόκληρο Αιγαίο που μπορούμε να κάνουμε εκατοντάδες για να μην πω χιλιάδες αιολικά πάρκα. Γιατί τέτοια αδράνεια από το κράτος και δεν επενδύει σε αυτό και προτιμά να αγοράζει ρεύμα από τη Βουλγαρία; Σκοπιμότητες φίλε μου και προσωπικά συμφέροντα μερικών δε μας αφήνουν να ορθοποδήσουμε.
    Τα φωτοβολταϊκά όντως είναι καλή λύση αλλά απ' ότι ξέρω για να πουλήσεις ρεύμα στη Δ.Ε.Η.πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, π.χ. μια συγκεκριμμένη έκταση γης και ένα συγκεκριμμένο αριθμό φωτοβολταϊκών. Αν κάνω λάθος σε παρακαλώ να με διορθώσεις μια και είσαι πιο ειδικός από 'μένα. Εγώ μιλάω με αυτά που διαβάζω και βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;