Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Print this post

ΕΣΕΙΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ;

Στην Ελλάδα έχουμε μια εμμονή να βάζουμε τους πάντες και τα πάντα σε καλούπια, να κριτικάρουμε και να βαθμολογούμε για να έχουμε πίνακες κατάταξης. Αυτό το πράγμα προωθεί και η ψηφοφορία του ΣΚΑΪ για τον μεγαλύτερο έλληνα.
Προσωπικά είμαι αντίθετος σε κάτι τέτοιο για τον απλούστατο λόγο ότι δε μπορούμε να συγκρίνουμε ανόμοιους ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν σημαντικά πράγματα στην ανθρωπότητα σε διαφορετικές εποχές, κάτω από διαφορετικές καταστάσεις. Αυτά που έδωσαν μπορεί να είναι διαφορετικά αλλά εξίσου σημαντικά. Για παράδειγμα ο Σωκράτης και οι υπόλοιποι φιλόσοφοι έδωσαν πνευματική τροφή σε ολόκληρη την υφήλιο αλλά το ίδιο σημαντικό είναι και το Pap test του διακεκριμένου έλληνα γιατρού Γεώργιου Παπανικολάου που έσωσε εκατομύρια ζωές γυναικών. Το ίδιο σημαντικά είναι τα έργα που άφησαν ο κορυφαίος έλληνας μαθηματικός Κωσταντίνος Καραθεοδωρή, ο Αριστοφάνης, η Μαρία Κάλλας και πλήθος άλλων. Αλλά είναι και διαφορετικά.
Δε γίνεται να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Θεωρώντας κάποιον καλύτερο από τους άλλους, ταυτόχρονα υποβαθμίζουμε τους υπόλοιπους και το έργο τους. Κατά πόσο είναι δίκαιο αυτό;
Πόσο σωστή είναι η ψηφοφορία όταν βλέπεις το Ζαγοράκη να βρίσκεται μέσα στους πρώτους τριάντα; Το επίπεδο γνώσεων των ψηφοφόρων πόσο μεγάλο είναι; Πέρα από τον Ωνάση, τη Μαρία Κάλλας, το Σωκράτη, το Βενιζέλο, τον Καραμανλή και το Μέγα Αλέξανδρο ποιους άλλους γνωρίζουν; Με ποια κριτήρια κρίνουν και ψηφίζουν; Έχουν μελετήσει τη βιογραφία και το έργο αυτών που ψηφίζουν ή ψηφίζουν με βάση ποιο όνομα τους ακούγεται πιο οικείο;
Ας πούμε ότι τελειώνει η ψηφοφορία του ΣΚΑΪ. Βγαίνει πρώτος κάποιος. Και τι έγινε; Τι βαρύτητα θα έχει αυτή η ψηφοφορία; Απολύτως καμία. Αυτός που θα βγει πρώτος θα είναι ο κορυφαίος όλων και οι υπόλοιποι υποδεέστεροι; Δε νομίζω. Οπότε πολύ κακό για το απόλυτο τίποτα.
Θα προτιμούσα να έβγαινε κάτι από τα Μ.Μ.Ε. που να προωθεί τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ομαδικότητα γιατί από την έλειψη αυτών πάσχουμε στην Ελλάδα. Εδώ κυριαρχούν οι προσωπικές φιλοδοξίες και το εγώ του καθενός με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεννόηση και να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και παλιότερα με αποτέλεσμα τη Μικρασιατική καταστροφή; (υπάρχει πλήθος παραδειγμάτων ανά τους αιώνες αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα)
Καλό θα ήτανε μερικές φορές να αφήνουμε τα πράγματα όπως έχουν και πριν λάβουμε μέρος σε διάφορα παιχνίδια marketing των Μ.Μ.Ε. να το σκεφτόμαστε δυο και τρεις φορές αν πραγματικά αξίζει.

buzz it!

19 σχόλια:

  1. Η ψηφοφορία γίνεται απλά και μόνο προς διευκόλυνση αυτών που έχουν αναλάβει την εκπομπή. Γιατί να κάθονται τώρα και να ψάχνουν όταν η ψηφοφορία θα τους δώσει το όνομα με το οποίο θα ασχοληθούν για την έρευνά τους εκτενέστερα και να την παρουσιάσουν στην εκπομπή.
    Ανόητη λοιπόν η ψηφοφορία και άτοπη! Εδώ έχουν δημιουργηθεί και παρεξηγήσεις, γιατί μέσα στους 100 βρέθηκε και το όνομα του χουντικού Γιώργου Παπαδόπουλου! Θεωρώ μεγάλη ανοησία να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο, για να γελάνε τα μουστάκια άλλων και να βλέπουν με αυτό τον τρόπο αν ο κόπος τους αξίζει! Γιατί μην νομίζεται! Η ψηφοφορία είναι κάτι σαν μηχανάκι της AGB.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω και τον αντίλογο. Καταρχήν παρόλο που καταδικάζω κάθε μορφή καταστολής των ελευθεριών των πολιτών όσοι ψήφισαν τον Παπαδόπουλο έχουν δικαίωμα να το κάνουν.(Γνωρίζουμε την φράση"μπορεί να διαφωνώ για ότι λές αλλα θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λές"). Κατα δεύτερον η ψηφοφορία αυτή δεν έχει σκοπό να βγάλει τον καλύτερο,εφόσον όπως σωστά αναφέρετε κάθε τομέας έχει τους καλούς και τους καλύτερους. Ομως, σε μία εποχή που κυριαρχεί η αμάθεια και η αγραμματοσύνη η παρουσίαση σημαντικών (έστω) ελλήνων (και ίσως όχι των καλύτερων), με ντοκυμανταίρ και συζητήσεις μας δίνει την εικόνα τους και το έργο τους έτσι ωστε διαφορετικά δεν θα μαθαίναμε. Το θέμα δεν είναι η ψηφοφορία. Το θέμα είναι αν θα νοιαστεί κανείς να παρακολουθήσει αυτές τις σημαντικές παρουσιάσεις ή θα στραφεί στα γνωστά "ποιοτικά" σήριαλ και γενικά τηλεσκουπίδια, τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να αποχαυνώνουν και να δίνουν λάθος μηνύματα σε όσους τα παρακολουθούν. Ευχαριστώ για την φιλοξενία. Μουζάς Ευστράτιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή συμφωνώ με την άποψή σου, γι αυτό δεν ψήφισα...
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @SummerDream Είναι ένας τρόπος για να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη τηλεθέαση μελλοντικά.
    @Akis Σίγουρα ο καθένας μπορεί να ψηφίσει ότι θέλει. Κατ' εμέ δε χρειάζεται η ψηφοφορία. Ας διαλέξουν 50 ή 100 σημαντικούς έλληνες και ας κάνουν κατευθείαν ντοκυμαντέρ. Τι ποιο απλό; Γιατί να χρειάζονται τόσες εβδομάδες ψηφοφορίας; Εντάξει... τηλεοπτικός σταθμός είναι και το marketing είναι μέσα στο παιχνίδι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως νομίζω ότι είναι πολύ τραβηγμένο.
    @ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ Γεια σου Γιάννη. Από τις ιστορικές αναδρομές στο blog σου έχω μάθει αρκετά αντί να παίζω με το κινητό και να ψηφίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. edo valane ton othona pou itan germanos!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρόκειται για μια τηλεοπτική εκπομπή κλώνος αυτής που προέβαλλε το BCC.
    Έχει και εμπορικό σκοπό, καθώς πωλούνται και αντίστοιχα βιβλία-εγκυκλοπαίδειες.
    Θεωρώ ότι κανείς δεν υποβαθμίζεται, όσοι πραγματικά "γνωρίζουν", ξέρουν ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί.
    Πάντως δεν ήταν κακή προσπάθεια γιατί υπάρχει και μια γενιά,αυτή του ' 90 που πραγματικά έχει μαύρα μεσάνυχτα και για την Κάλλας και για τον Παπανικολάου και για άλλους.

    (Για τον Ζαγοράκη, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, πραγματικά αποτελεί έκπληξη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας έβγαινε και ο Παπαδόπουλος να παρουσιαζανε την πραγματική ζωή και το έργο του. Εκει να δεις γέλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @agnes to kanali den vasizete se ellinika porgrammata alla se xena perissotero iparxoun kai merika ellinika (px fakeloi)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @agnes to kanali den vasizete se ellinika porgrammata alla se xena perissotero iparxoun kai merika ellinika (px fakeloi)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. KAΛΗΣΠΕΡΑ.ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΑΝΟΜΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΡΩΤΟΣ;ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;
    ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα μίνι ντοκιμαντέρ που έχουν φτιάξει για το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά είναι αρκετά κατατοπιστικά και ενημερωτικά.
    Και επιτέλους, μια εκπομπή (έστω και κλώνος ξένης) που στοχεύει στην ανάδειξη της ποιότητας, των αξιών-ιδανικών-οραμάτων, και όχι σε κουτσομπολιά, πολιτικές ίντριγκες και λαϊκισμούς, στην οικονομική κρίση.
    Αφού κατακρίνουμε συνέχεια τα σκουπίδια, ας αφήσουμε τουλάχιστον μερικά διαμάντια ακόμα και αν είναι πολύ κατεργασμένα.
    Η εκμάθηση της ιστορίας και των σημαντικών προσωπικοτήτων (εκτός του Ζαγοράκη) δεν έβλαψε ποτέ κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ntebis Όλοι οι βασιλείς της Ελλάδας μετά την τουρκοκρατία ήταν ξένοι.
    @Agnes Δε με πειράζει μια εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση αν είναι κλώνος μιας ξένης. Αν αξίζει γιατί όχι; Δεν είμαι ενάντια στη δημιουργία εκπομπών-αφιερωμάτων σε αξιόλογους ανθρώπους που πέρασαν στην ιστορία κατά τη διάρκεια των χρόνων. Εγώ θα ήθελα να γίνονται και κινηματογραφικές υπερπαραγωγές με τέτοια θεματολογία. Απλά δεν πιστεύω ότι η ψηφοφορία έχει να προσφέρει κάτι.
    @Chris Δεν το θεωρώ κακό αυτό. Τον Χίτλερ και τον Μπους πως τους έκαναν ταινία;
    @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS Σίγουρα θέλεις να γράψω ποιηματάκι; Ξέρεις ότι είμαι αθυρόστομος. Ξανασκέψου το και πες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για τους λόγους που εξέθεσες στην ανάρτησή σου είναι όντως χαζή μια τέτοια ψηφοφορία. Απλά είναι μια πιασάρικη ιδέα, που έφερε αρκετά νούμερα τηλεθέασης στον Σκάϊ και μαζί μ'αυτά την ανάλογη διαφήμιση που έλειπε

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Ektoras Το μόνο σίγουρα είναι ότι από τα media τίποτα δε γίνεται αφιλοκερδώς. Τα πάντα αποσκοπούν σε κάτι. Διαφήμιση, χρήματα, τηλεθέαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν έχω ψηφίσει, ούτε έχω ασχοληθεί καθόλου για να πω την αλήθεια... Με ξενερώνει γενικά το όλο concept.


    Υ.Γ. Ακόμα κι αν ψήφιζα πάντως δεν θα ψήφιζα Ζαγοράκηδες και λοιπούς... ΕΛΕΟΣ ΟΜΩΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @dimider Μα αυτό ακριβώς λέω. Η ψηφοφορία δε χρησιμεύει σε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνώ απόλυτα πως πρόκειται για ένα
    καμουφλαρισμένο παιχνίδι marketing...Κι αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται κατά κάποιο τρόπο από το άσκοπο της ψηφοφορίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Γ.Κ. Αποτυχημένη απομίμηση αμερικάνικου marketing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;