Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Print this post

ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ

Καλώς ήρθα και καλώς σας βρήκα. Είπα και 'γω να πάω διακοπές. Έπρεπε να πάω στο εξωτερικό για κάτι οικογενειακές υποθέσεις και έτσι συνδύασα το ταξίδι με διακοπές. Μου φάνηκε λίγο μια εβδομάδα αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από το καθόλου. Που πήγα; Στη Λιθουανία. Πολλοί ίσως να τη γνωρίζετε από το μπάσκετ μια και είναι το εθνικό σπορ αυτής της χώρας.
Να σας τη συστήσω λιγάκι περισσότερο. Η Λιθουανία είναι μια από τις τρεις Βαλτικές χώρες. Οι άλλες δύο είναι η Λετονία και η Εσθονία. Έχει περίπου 3,5 εκατομύρια πλυθησμό και πρωτεύουσα της είναι το Βίλνιους. Είναι μέλος της Ε.Ε. και του Ν.Α.Τ.Ο. Η χώρα αναπτύσεται με αλματώδεις ρυθμούς. Νόμισμα της είναι το Λίτας αλλά θα μπούνε στο ευρώ σε ένα με δύο χρόνια από τώρα. Περίπου 3,4 Λίτας (Lt) ισούνται με ένα ευρώ.
Προσωπικές μου εντυπώσεις είναι η καθαριότητα στους δρόμους, η ευγένεια και η ειλικρίνεια των ανθρώπων, το πράσινο και τα πολλά πάρκα, οι συνειδητοποιημένοι οδηγοί που σταματάνε πάντα για να περάσουν οι πεζοί απέναντι. Οι Λιθουανοί είναι ήσυχος λαός και ο σνομπισμός υπάρχει σε ελάχιστο βαθμό.
Η πρωτεύουσα, το Βίλνιους, είναι μια απλωμένη πόλη με πολύ πράσινο και πολλά πάρκα. Τη διασχίζει ο ποταμός Νέρις. Με μια βόλτα στους δρόμους της Λιθουανικής πρωτεύουσας θα δείτε πολλά αγάλματα και κτήρια τα οποία είναι υπολείμματα του σοβιετικού καθεστώτος. Την αποκαλούνε και Αθήνα του Βορρά για την αρχιτεκτονική που φέρουν πολλά κτήρια (κίονες, αετώματα, στοιχεία ελληνικής νεοκλασσικής και αρχαίας αρχιτεκτονικής). Επίσης είναι και μια πόλη με πολλά μεσαιωνικά κτήρια και γοτθικούς ναούς. Η παλιά πόλη είναι υπέροχη με πλιθόστρωτα σοκάκια, μαγαζιά και καφετέριες. Στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης θα ακούσετε μουσικές από πλανόδιους μουσικούς και μπάντες. Αυτό δίνει μια διαφορετική αίσθηση. Το Βίλνιους είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2009.
Βέβαια υπάρχει και άλλη όψης της πόλης. Αυτή με τους ουρανοξύστες και τα τεράστια εμπορικά κέντρα. Πολλές ξένες τράπεζες (σκανδιναβικές κυρίως και ρώσικες) έχουν εισβάλει. Η ανάπτυξη συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Το σίγουρο είναι ότι μπορεί ο επισκέπτης να βρει ότι θελήσει στο Βίλνιους. Οι τιμές είναι δελεαστικές και κάθε μέρα υπάρχουν προσφορές. Οι εκπτώσεις φτάνουν τα 70% και τα 80% και μιλάμε για αληθινές εκπτώσεις. Ένας άκρως εμπορικός δρόμο στο Βίλνιους είναι και ο πιο κεντρικός της πόλης. Η Gedimino Prospect. Αυτό μετατρέπει τη Λιθουανία σε έναν καταναλωτικό προορισμό. Για παράδειγμα αγόρασα γυαλιά με πενήντα ευρώ ενώ στη Ελλάδα ακριβώς τα ίδια κάνουν διακόσια. Πήρα μια ζακέτα με κουκούλα με σαράντα ευρώ ενώ στην Ελλάδα κάνει εβδομήντα. Σίγουρα υπάρχουν και ακριβά μαγαζιά αλλά πιστέψτε με ότι η Λιθουανία είναι ένας αξιόλογος τουριστικός προορισμός. Αυτό δεν το ξέρουμε στην Ελλάδα αλλά το ξέρουν οι Αμερικανοί, οι Σκανδιναβοί, οι κεντροευρωπαίοι και οι δυτικοευρωπαίοι οι οποίοι κατακλύζουν την πόλη καθημερινά.
Το φαγητό στη Λιθουανία είναι φτηνό. Η Λιθουανική κουζίνα απαρτίζεται σε μεγάλο βαθμό από σαλάτες, κρέας και πατάτες αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία τοπικών φαγητών και γλυκισμάτων. Επίσης οι Λιθουανοί έχουν μεγάλη παράδοση στη μπύρα και στη βότκα. Με δέκα και δεκαπέντε ευρώ μπορούνε να φάνε δυο άτομα. Αν θέλετε νερό και ψωμί πρέπει να τα παραγγείλετε και να τα πληρώσετε. Στη Λιθουανία δεν υπάρχει το τζάμπα. Ότι θελήσεις πρέπει να το αγοράσεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα βγείτε εκτός προϋπολογισμού γιατί όπως προανέφερα οι τιμές γενικά είναι αρκετά χαμηλές.
Για μια εβδομάδα ηρέμησα και όταν επέστρεψα κατάφερα να μαλώσω με έναν ταξιτζή, με έναν αναίσθητο στα Κ.Τ.Ε.Λ. που απλώθηκε σε ένα τραπεζάκι και έφραξε το δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους που είμασταν φορτωμένοι σα γαϊδούρια και με μια γριά που χωρίς λόγο ήθελε να μας κάνει κουμάντο σε ποιο λεωφορείο θα επιβιβαστούμε. Είναι καταπληκτικό! Μόλις έρχεσαι σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα δε χρειάζεται ούτε μισή ώρα για να γίνουν τα νεύρα σου κρόσια. Το κακό ξεκίνησε από αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου κάναμε μια ώρα σχεδόν για να πάρουμε τις βαλίτσες μας. Αυτό έγινε γιατί ενώ πήγαμε στη ζώνης πολιτών που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά ψαχνόμασταν και τις παραλάβαμε από τη ζώνη πολιτών εκτός αυτής. Μεγάλο μπάχαλο!
Το κακό μεγάλωσε όταν έφτασα στο σπίτι και έμαθα ότι έχασα τη δουλειά μου χωρίς να φταίω αλλά σχετικά με αυτό θα γράψω αύριο. Προς το παρών απολαύστε τις παρακάτω φωτογραφίες. Όσο για τη Λιθουανία θα επιστρέψω με κάτι που ετοιμάζω.
























buzz it!

15 σχόλια:

  1. Μπράβο Δημήτρη μόνο απ'τη Γιουροβίζιον τη γνώριζα!Αριστοκρατική πόλη μου φαίνεται με αυτή την αρχιτεκτονική της τα μεγαλειώδη κτήρια!
    Μήπως φαινόμαστε 3κοσμικοί μπροστά τους??
    Ξεκουράστηκες φόρτωσες μπαταρίες και εντυπώσεις!
    Χρειάζεται μια απόδραση απ'τα τετριμμένα!
    Καλώς μας ήλθες λοιπόν ανανεωμένος:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσήρθες λοιπόν, πρέπει να πέρασες πολύ όμορφα. Φαίνεται πολιτισμένη χώρα. :))
    Όσο για το εδώ, δεν καταλαβαίνεις? Προσπαθούμε να ακολουθούμε το ρητό "ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό".
    Να σου εξηγήσω. ΕΠΙΤΗΔΕΣ τα κάνουμε όλ΄ αυτά, για να δυναμώνουν τα νεύρα μας και να μη σπάνε πια με τίποτα. Προσπαθούμε να τα γυμνάσουμε δηλαδή, κατάλαβες? :P
    Eλπίζω να πάνε όλα καλά με τη δουλειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @zoyzoy Πίστεψε με αν και δε θέλω να το πω είμαστε τριτοκοσμικοί. Πάντα χρειάζονται οι αποδράσεις...
    @Καλώς σας βρήκα Σουζάνα. Είναι πολύ πολιτισμένη χώρα άσχετα αν στην Ελλάδα λέμε ότι όταν εμείς φιλοσοφούσαμε όλοι οι άλλοι κρέμονταν από τα δέντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eννούσα πολιτισμένη στ΄αλήθεια, κι όχι σαν εμάς. Εμείς απέχουμε πολύ από αυτό το επίπεδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Σουζάνα Μα αυτό λέω και εγώ... συμφωνούμε απολύτως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΩΡΑΙΑ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΑΟΥ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.....
    ΑΣΕ,ΘΑ ΚΑΕΙ ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ?
    ΤΕΡΜΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ ΨΥΓΕΙΑ?
    ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΜΗΤΣΑΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mπραβο που περασες καλα με το ταξιδι σου. Τωρα βεβαια σου βγηκε λιγο ξινο στο τελος σχετικα με αυτα που εγραψες για την δουλεια, αλλα ελπιζω και εδω να ισχυσει στο τελος το καθε εμποδιο για καλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @spyros1000 Αύριο θα μάθεις. Περιληπτικά παίχτηκε μεγάλη πουστιά. Μου χρέωσαν μαλακία αλλουνού και την πλήρωσα εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @roverand Κάθε εμπόδιο για καλό δε λένε; Έχει μια δόση αλήθειας. Η αλήθεια είναι ότι πέρασα καλά. Τώρα για να πνίξω τον καημό μου σχεδιάζω και μια εβδομάδα σε κάποιο νησάκι. Ευτυχώς που έχω εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kalo xeimwna pleon filarako...panta tetoies periigiseis na exeis!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @palalos Το ίδιο παλαλέ αλλά δε βιάζεσαι κομματάκι να διώξεις το καλοκαίρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Welcome back! Γι' αυτό καλό μου εύρισκες ότι έχω δροσερά θέματα; Είχες γεμίσει μπαταρίες εκεί στο βορρά και όλα σου φαίνονταν ανάλαφρα... Εύχομαι όντως να αποδειχθεί το "κάθε εμπόδιο" για καλό στο θέμα της δουλειάς και νομίζω ότι έτσι θα γίνει... ΔΥΝΑΜΗ και μην κωλώνεις! Πήγαινε και στο νησάκι με τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού και νομίζω ότι εκεί που θα πας θα βρεις και κάποιον που θα σου προτείνει άλλη καλύτερη δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οσο διάβαζα το κείμενο και δεν είχα φτάσει να δω τις φωτογραφίες κάτω αναρωτιόμουν: Μα καλά δεν έβγαλε και καμία φωτογραφία να μας δείξει ενώ έκανε τέτοιο ταξίδι; Αλλά μόλις πλησίαζα στο τέλος της είδα... και είναι όλες νομίζω αρκετά χαρακτηριστικές όσων μας περιγράφεις με πολύ όμορφη γραφή.
    Θυμήσου να έχεις ανοιχτά μάτια και αυτιά στο τριήμερο... Θεωρώ ότι δεν είναι τυχαία σύμπτωση ότι έχασες τη δουλειά... :-) Εκμεταλλεύσου το για κάτι καλύτερο! Θα έρθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά, δεν πρόσεξα ότι λες για εβδομάδα και όχι τριήμερο. Ακόμα καλύτερα! Ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και πληροφορίες. Βάλε ευχή και πήγαινε με ανοιχτές όλες τις αισθήσεις σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @coolplatanos Γεια σου Ντίνα μου. Δε μασάω γιατί η δουλειά μου δεν ήταν και κάτι το αξιοζήλευτο. Προσωπικά πιστεύω ότι μόνο για τον τεμπέλη δεν έχει δουλειά. Όσο για τη Λιθουανία ετοιμάζω κάτι πολύ καλό αλλά θέλει λιγάκι χρόνο. Θα σε κρατήσω ενήμερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;