Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Print this post

Η ΤΕΛΕΙΑ ΧΩΡΑ: Η ΟΝΕΙΡΟΧΩΡΑ

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια χώρα όπου όλα ήταν υπέροχα. Δεν υπήρχαν μείζες, σκάνδαλα, οι πολιτικοί ήταν ευσυνείδητοι και υπεύθυνοι, το ίδιο και οι πολίτες, ο λαός έπαιρνε αποφάσεις για τα πάντα με δημοψηφίσματα, οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούσαν κανονικά και ήταν εξυπηρετικές για τον πολίτη με το παραπάνω. Η κληρονομικότητα στην πολιτική απαγορευόταν διά ροπάλου.
Στον ιδιωτικό τομέα τα αφεντικά έδιναν στους υπαλλήλους τους ότι προβλεπόταν από το νόμο και δεν τους έκλεβαν ούτε τους καταπίεζαν. Όταν σημειώνονταν κάποια παρατυπία ο κρατικός μηχανισμός τη διόρθωνε σε χρόνο μηδέν λόγω των τακτικότατων ελέγχων. Δεν υπήρχε η μάστιγα των stage και της ημιαπασχόλησης.
Οι δρόμοι ήταν πεντακάθαροι και ο σεβασμός στη φύση φαινόταν παντού. Οι πολίτες σέβονταν ο ένας το άλλον και δεν κοίταζαν να εκμεταλευτούνε καταστάσεις εις βάρος των συμπολιτών τους. Δεν έβλεπες καρέκλες, καφάσια και τενεκέδες να δεσμεύουν ένα κομμάτι του δρόμου το οποίο προοριζόταν για κάποιον ως πάρκινγκ.
Η παιδεία ήταν υποδειγματική, χωρίς αιώνιους φοιτητές, χωρίς το πανεπιστημιακό άσυλο να υφίσταται για κάποιους "καλοθελητές" και πάνω απ' όλα ήταν δωρεάν στην κυριολεξία. Η παραπαιδεία ήταν άγνωστη σ' αυτή τη χώρα.
Οι τράπεζες δε λειτουργούσαν σαν αγιογδύτες με τοκογλυφικές μεθόδους. Απαγορεύοταν ρητά από το νόμο οι κατασχέσεις και οι δανειολήπτες ποτέ δεν είχαν το άγχος για την αποπληρωμή του δανείου τους. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρεπόταν η μισή οικονομία της χώρας να βρίσκεται στα χέρια μερικών οικογενειών. Υπήρχε κάποιο όριο και σε περίπτωση που κάποιος αποκτούσε πολλά χρήματα περνούσε από έλεγχο για το πως τα απέκτησε και αν τα πράγματα γινόταν επικίνδυνα, δηλαδή συσσώρευση του πλούτου σε λίγους, γινόταν ανακατανομή αυτού.
Τα νοσοκομεία ήταν σα ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Το φακελάκι δεν υπήρχε στην ιατρική διάλεκτο και οι γιατροί και οι νοσοκόμες εξασκούσαν το λειτούργημα τους με κύριο κίνητρο την αγάπη για τον συνάνθρωπο τους και τη θέληση για προσφορά.
Στη τηλεόραση οι τηλεκατίνες δεν υπήρχαν και ο σεβασμός για τον τηλεθεατή φαινόταν από τα προγράμματα των καναλιών. Τα τηλεσκουπίδια τα εξόρισαν πριν πάρα πολύ καιρό και τα Μ.Μ.Ε. δεν ήταν κατευθυνόμενα αλλά ανεξάρτητα και αξιοκρατικά.
Η τεράστια περιουσία της εκκλησίας εκμεταλευόταν κατάλληλα και τα κέρδη πήγαιναν σε διάφορα κοινοφελή έργα, σε ιδρύματα και ανακούφιζαν ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Σ' αυτή τη χώρα για να βγει κάποιος στη σύνταξη δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να πεθάνει.
Οι αγρότες δεν έκλειναν ποτέ τους δρόμους όταν ήταν δυσαρεστημένοι γιατί σέβοταν τους άλλους πολίτες. Δεν είχαν παράλογες απαιτήσεις όπως όταν βρέχει να ζητάνε αποζημίωση από το κράτος. Αναλάμβαναν την ευθύνη και το ρίσκο για τη δουλειά που επέλεξαν. Ούτε οι επιδοτήσεις για καλιέργειες και μηχανήματα που έπαιρναν μετατρέπονταν σε διαμερίσματα στις πόλεις, αυτοκίνητα και παραθαλάσσια σπίτια.
Λογοκρισία δεν υπήρχε. Ο καθένας εξέφραζε ανοιχτά τα πιστεύω του χωρίς να φοβάται ότι θα υποστεί κυρώσεις.
Τα σώματα ασφαλείας δε λειτουργούσαν σα νταβατζήδες. Υπήρχε διακριτικότητα και θέληση για εξυπηρέτηση και προστασία των πολιτών.
Στις τουριστικές περιοχές οι ντόπιοι επιχειρηματίες δεν κοίταζαν να ξεβρακώσουν σε μια νύχτα τους τουρίστες με υπερχρεώσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρείχαν. Τους σέβοταν και ήθελαν οι τελευταίοι να τους επισκεφτούνε και τις επόμενες χρονιές. Κοίταζαν μακρυπρόθεσμα.
Η κάθε κυβέρνηση αυτής της χώρας δεν ήταν δουλική απέναντι σε άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Έδειχνε πυγμή και όρθωνε το ανάστημα της κάθε φορά που άλλα κράτη κοίταζαν να την προσβάλλουν με διάφορους τρόπους. Υπήρχε πραγματική εξωτερική πολιτική.

Είμαι σίγουρος ότι τα καλά πράγματα θα συνέχιζαν σ' αυτή τη χώρα αν δε χτυπούσε το τηλέφωνο με επακόλουθο να ξυπνήσω. Όνειρο ήταν ρε γαμώτο. Απότομη προσγείωση στη χάλια πραγματικότητα που ζούμε. Δε βλέπω την ώρα να ξανακοιμηθώ.

buzz it!

18 σχόλια:

  1. Και'γω πίστευα ότι μας εξιστορούσες ένα παραμύθι και περίμενα το αίσιο τέλος ότι "θα" γίνουν όλα αυτά σε 10 άντε 20χρόνια!!
    Καλό βράδυ και μην ξαναδείς τέτοια όνειρα κοστίζουν!
    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @zoyzoy Χάρηκες ε; Και 'γω χάρηκα αλλά όταν ξύπνησα μ' έπιασαν οι κατήφιες... Από "ΘΑ" χορτάσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όντως αυτό που περιγράφεις μόνο όνειρο θα μπορούσε να ήταν. πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει παράδεισος. παντού υπάρχουν στραβά, δεν είναι μόνο στην ελλάδα. μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου στραβά, αλλά σίγουρα υπάρχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καποια στιγμη ταξιδεψα κι εγω μαζι σου σε αυτον τον αορατο & φανταστικο κοσμο.
    Υστερα σκεφτηκα οτι καθολου αδυνατο δεν ειναι να συμβει κατι τετοιο σε 10 χρονια (που λεει καποιος σε αλλο σχολιο), αλλα τρακαρα στον εγωισμο & την εγωκεντρικη φιλοσοφια που μας διακατεχει. Εκει τελειωσαν ολα.
    Ισως.. Ισως καποιοι σκεφτουμε να κανουμε κατι πιο πρακτικο επ' αφορμη αυτου του κειμενου σου, χωρις να περιμενουμε κυβερνητικα στελεχη να το πραξουν :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Dorothea Σίγουρα υπάρχουν παντού στραβά αλλά ελάχιστες χώρες πολιτικά είναι τόσο χάλια όσο η Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι να βλέπουμε τα χειρότερα από εμάς και να ανακουφιζόμαστε αλλά τους καλύτερους από 'μας και να παραδειγματιζόμαστε.
    @yannidakis Ο εγωισμός και η εγωκεντρική φιλοσοφία που μας διακατέχει είναι κάποιες από τις πολλές μα ς πληγές. Από κυβερνητικά στελέχη πάντως δεν περιμένω τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @JK O SKPOYTZAKOS Μόνο τα όνειρα μας έμειναν. Έτσι όπως πάνε όμως θα μας τα λογοκρίνουν και θα τα φορολογήσουν και αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σουπερ ποστ!!! Απο τα καλυτερα που εχεις γραψει...(για μενα)...

    Θα το ανεβαζα στο μπλογκ μου, αλλα γενικα αποφευγω αυτη τη λογικη. Ειδα οτι ηδη μια φιλη μπλογκερ αν δε κανω λαθος το ανεβασε..Οπως κι να χει το ποστ σου τα εχει ολα..ΜΠΡΑΒΟΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @gatodiakritikos Να 'σαι καλά. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν ξέρω αν το αναδημοσίευσε κανεί. Αν το έκανε η κοπέλλα που λες πες μου ποια είναι να πάω να την ευχαριστήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @gatodiakritikos Ααα!!! Η Ντινούλα. Μόλις της άφησα ευχαριστήριο σχολιάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. xaxa!!!!! γαμάτο μιλάμε έγραψες...

    Καλημέρα βρε άτομο lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @zamanftou Καλημέρα Έκτορα. Κορυφαίο το email που μου έστειλες με το παιδάκι που ζωγραφίζει το σκύλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αυτό είναι που λένε "κι ύστερα ξύπνησες" (δυστυχώς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ίσως και καλύτερα που ξύπνησες... η εδώ χώρα σε χρειάζεται περισσότερο.

    Καλημέρεςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ Πολύ δυστυχώς Γιάννη.
    @ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ Την εδώ χώρα τη βαρέθηκα όμως... καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προσοχή, προσοχή!

    Ο Δανός πρέσβης στην Ελλάδα Pouls Poulsen, με είπε ότι αυτή η χώρα έιναι η μυθική Grækenland!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @polsemanen Δηλαδή είναι υπαρκτή; Δε ζω σε ουτοπία; Να 'σαι καλά βρε Κάρολε που με ξεστράβωσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;