Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Print this post

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ

Όπως ανέφερα σε προηγούμενο post για άλλη μια φορά έμεινα άνεργος. Δεν απογοητεύομαι εύκολα γιατί πιστεύω ότι μόνο για τον τεμπέλη δεν έχει δουλειά. Όχι ότι δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας στην Ελλάδα απλά αν κάποιος έχει μεγάλη ανάγκη θα κάνει και μια δουλειά που δεν είναι αντάξια των πτυχίων του και δεν τον αντιπροσωπεύει. Βλέπετε είναι και η ανάγκη για επιβίωση που μας ωθεί να κάνουμε πράγματα που δε μας αρέσουν, αρκεί να βγαίνει ο άρτος ο επιούσιος. Τώρα όσοι θέλουν να εργαστούν αποκλειστικά μόνο πάνω στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει (ναι υπάρχουν αρκετοί απ΄αυτούς), καλό θα ήταν να ρίξουν λίγο νερό στο κρασί τους.
Ένας γνωστός μου με παρέπεμψε σε ένα φίλο του που έχει μαγαζί με κινητά και υπολογιστές και ήθελε ένα άτομο που να γνωρίζει από υπολογιστές. Προς στιγμήν χάρηκα αλλά φρόντισα να κατέβω από τα σύννεφα έγκαιρα και σύντομα για να μη βρεθώ απροετοίμαστος προ εκπλήξεων και καλά έκανα.
Πήγα για να μιλήσω (στην ουσία ήταν μια άτυπη συνέντευξη) και είδα ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα όσο φαινόταν τα πρώτα λεπτά όταν μου είπε ότι δίνει τα νόμιμα και ίσως κάτι παραπάνω. Ώρες αγοράς αλλά ενδέχονται και υπερωρίες, ένσημα προς το παρόν δε μπορεί να κολλάει, ίσως από τη νέα χρονιά, δεν αναγνωρίζει τριετίες και όταν με ρώτησε τι μισθό θέλω του είπα 900 ευρώ με απώτερο σκοπό μου την αυτασφάλιση εφόσον δε θέλει να μου κολλάει ένσημα. Τότε είπε ότι μπορεί να δώσει μέχρι 700 ευρώ. Αυτά είναι τα νόμιμα και ίσως κάτι παραπάνω που μου είπε στην αρχή; Μου πρότεινε και εναλλακτική λύση. Βέβαια! Να μπω στο ταμείο ανεργίας για να φάω και 'γω λίγο από το κράτος και να δουλεύω παράλληλα σ' αυτόν. Σίγουρα όμως δε σκεφτόταν το δικό μου καλό και όταν ο ίδιος μου αποκάλυψε ότι ο προηγούμενος που δούλευε σ' αυτόν για τέσσερα χρόνια χωρίς ένσημο, κατάλαβα ότι δε χρειαζόταν περισσότερο συζήτηση το όλο θέμα. Κοινώς δε θα έβλεπα χαΐρι εκεί πέρα.
Μου είπε ότι κανένα μικρό μαγαζί δεν αναγνωρίζει τριετίες και δε δίνει πρώτο μισθό 900 ευρώ. Μόνο κάποιες μεγάλες εταιρίες. Τότε μια σκέψη μου ήρθε στο μυαλό για τις μικρές επιχειρήσεις που φωνάζουν οι ιδιοκτήτες τους ότι βουλιάζει η αγορά. Μήπως βουλιάζουν μόνοι τους; Εφόσον οι εργασιακές συνθήκες και οι οικονομικές απολαβές είναι τρισάθλιες για τους άτυχους που δουλεύουν σε αυτούς φυσικό δεν είναι οι εργαζόμενοι ή οι υποψήφιοι εργαζόμενοι να τα συζητάνε με τους φίλους και γνωστούς τους; Φυσικό δεν είναι να δημιουργείται ένα αρνητικό αίσθημα γι' αυτές τις επιχειρήσεις και με κίνητρο το τελευταίο να μποϋκοτάρουν έστω και άθελα τους αυτούς τους έξυπνους μαγαζάτορες που θέλουν να βγάλουν και από τη μύγα ξύγκι αρκεί να δίνουν όσο το δυνατό λιγότερα στους εργαζομένους τους;
Αυτό θα συνεχίζεται να γίνεται εφόσον έχουν τη σιωπηλή συγκατάθεση της πολιτείας να κάνουν κάτι τέτοιο και εφόσον η τελευταία δεν τους ελέγχει ούτε στο ελλάχιστο. Το να κάνεις καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και στο Ι.Κ.Α. δεν είναι κάτι δύσκολο. Το να βρεις μετά την καταγγελία δουλειά είναι δύσκολο και ιδιαίτερα στην επαρχία. Όταν οι εργοδότες κάνουν κλίκες και συνεννοούνται για το πόσα, τι και αν θα δίνουν είναι πολύ εύκολο να μαθευτεί το όνομα των υποψηφίων υπαλλήλων που έχουν προβεί στο θανάσιμο αμάρτημα της καταγγελίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι τελευταίοι να μη μπορούνε να βρούνε δουλειά άσχετα αν είναι ικανοί. Θα έπρεπε το κράτος να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα με τακτικούς ελέγχους στους διάφορους εργοδότες για να νιώσουν και οι εργαζόμενοι μια ασφάλεια. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα είναι λίγο δύσκολο να συμβεί αυτό.

buzz it!

19 σχόλια:

  1. Γεια σου Χακ!
    Απόλυτη εκμετάλλευση είναι αυτό, τί να πω. Σίγουρα είναι δύσκολα τα πράγματα για τις επιχειρήσεις, αλλά πώς περιμένεις να δουλέψει και ο άλλος με την καρδιά του όταν του δίνεις ψίχουλα; Ακόμα και να δεχτεί τη δουλειά, θα το κάνει με το ζόρι και με γκρίνιες, και δε θα δώσει ποτέ τον καλύτερό του εαυτό. Αν σου έδινε τα ένσημα τουλάχιστον τα 900, θα είχε στη δουλειά του κάποιον που ξέρει πέντε πράγματα και θα του έφερνε πελατεία. Δεν ξέρω και πολλά απ΄αυτά αλλά έτσι μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΟΙΤΑΝΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ.ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΕΓΡΑΨΕΣ ΕΙΝΑΙ.ΤΟ ΑΚΟΥΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΥΤΟ .ΚΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Σουζάνα Τι ψάχνεις να βρεις Σουζάνα; Στην Ελλάδα ακόμα και αυτοί που κλαίγονται κοιτάζουν να κλέψουν.
    @JK O SKPOYTZAKOS Μόνο υπομονή μπορούμε να κάνουμε... Τίποτε άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H υπομονή όμως δεν τρώγεται φίλε μου κι αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται, συνεπικουρούμενοι απ' την ανυπαρξία των κρατικών ελέγχων!
    Πάντως "ψηλά το κεφάλι" και νά' σαι σίγουρος πως κανείς δεν πάει χαμένος...
    Ειδικά άνθρωποι που δεν φοβούνται να δουλέψουν σε οποιαδήποτε δουλειά ανεξάρτητα απ' τις γνώσεις τους, δύσκολα μένουν για πολύ καιρό χωρίς μεροκάματο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ λέω ότι πρέπει να συνεχίσεις να το παλεύεις και να μην εγκαταλήψεις... αυτό που περνάς είναι ο φόβος του καθενός μας... και η αλήθεια είναι άλλο να το διαβάζεις και άλλο να το ζεις... και με οικογένεια μάλιστα... οπότε ναι πρέπει να το παλέψεις... για σένα πρώτα... έτσι και αλλιώς ξέρεις πως είναι τα πράγματα τα γράφεις, τι να άλλο να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @magnitis Σίγουρα η υπομονή δεν τρώγεται αλλά όσο μπορώ αποφεύγω να δουλεύω ανασφάλιστος. Όταν φτάσω στο αμήν, πράγμα που το απεύχομαι, τότε θα εργαστώ πάλι σε τριτοκοσμικές συνθήκες.
    @ΟΔΟΙΠΟΡΟΣ Αυτό που περνάω δεν είναι τρόμος πλέον αλλά συνήθεια... σε λίγο θα μας γίνει και εθισμός (για να αριστοφανίσουμε και λιγάκι)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ετσι είναι "και κερατάς και δαρμένος" ο εργαζόμενος της σημερινής εποχής.Στην δουλειά μου όταν 1φορά το χρόνο έρχεται τους καλοκαιρινούς μήνες έλεγχος του ΙΚΑ μας δίνει χαρτί με απαντήσεις να μάθουμε μην μας ξεφύγει τίποτα και τον "κάψουμε" ο εργοδότης.Σε σχέση με τις εισφορές βέβαια.
    Και έχεις και τη λογοκρισία αν πεις υπαρκτά νούμερα!
    Άσε που προσλαμβάνεσαι για 1πόστο και καταλήγεις να γυρίζεις σε 3όλο το 8ώρο για να καλύψεις τα κενά.Δυστυχώς κάθε χρόνο χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας και απορώ που θα φτάσουν αν συνεχίσουμε εμείς να τις δεχόμαστε με φόβο μην χάσουμε το "καθημερινό" μας.
    Πραγματικά σου εύχομαι να βρείς ότι σου αξίζει και επιδιώκεις.
    Φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. έχεις απόλυτο δίκιο σε καιρούς δύσκολους οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε μαύρη εργασία με την ανοχή του κράτους, που ίσως νομίζει ότι έτσι στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ ουσιαστικά βάλλει με αυτό το τρόπο εναντίον των χαμηλόμισθων.
    αυτεπάγγελτες θα έπρεπε να είναι όλες αυτές οι έρευνες! εννοείται! όχι γι’αυτούς προφανώς που κάνουν τα στραβά μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι να πάνε να κάνουν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας ΕΠΩΝΥΜΑ.
    Τι θα κάνουν μετά οι εργοδότες;
    Θα τους απολύσουν όλους; Μόνοι τους θα δουλέψουν;
    Κι από που θα πάρουν χρήματα; Από τους αγρότες που αντί για 25 λεπτά πουλάνε στους μεσάζοντες με 10 και 11 λεπτά;
    Και πως γίνετε να μην έχουν έσοδα, να ψάχνουν εργαζομένους και να μην έχουν κλείσει με τα τόσα προβλήματα οικονομικά, μιας και δεν μπορούν να συντηρήσουν έναν υπάλληλό;
    Περισσότερα ερωτήματα έχω στο περιοδικό-blog
    Εν Ολίγοις (http://enoligis.co.cc)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @zoyzoy Όντως: και κερατάς και δαρμένος. Ώστε σας προμηθεύει με σκονάκια ε; Βρεγμένη σανίδα που του χρειάζεται!
    @Dorothea Η πολιτεία το μόνο που κάνει είναι να μοιράζει χρήματα στις τράπεζες και να δίνει τις ευλογίες της σ' αυτές για να εξαθλιώσουν τον απλό πολίτη όσο γίνεται περισσότερο.
    @Chris Από τη στιγμή που οι άνεργοι είναι κατά πολύ περισσότεροι από τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας οι διάφοροι εργοδότες δε σκοτίζονται και τόσο πολύ για την εύρεση εργατικού δυναμικού. Το blog θα το επισκευτώ λίαν συντόμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΦΙΛΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΘΙΚΙ Ο ΤΥΠΟΣ...
    ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ,ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΕΤΣΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ....
    ΓΝΩΣΤΗ ΜΟΥ ΒΡΗΚΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ...
    ΑΚΟΥ ΠΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ.
    ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ 8 ΩΡΕΣ ΟΡΘΙΟΣ?
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ..
    ΚΑΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ,ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΟΛΑ..
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @spyros1000 Δεν αφήνει την κοπέλλα να καθήσει; Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η πελατεία του; Μιλάμε για grand μαλάκα δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Jim
    Τετοιοι χρειαζονται ειδικη περιποιηση... Υπαρχει κ αλλη λυση αφου ετσι και αλλιως δεν θα εχεις εκει μελλον,κανε καταγγελια στο ικα, βγαλε τα στοιχεια του καταστηματος στην φορα στειλε τα με email στα blogs (ξεκινα απο τροκτικο)και να δουμε θα συνεχισει να κανει τον πονηρο... Οσο για την κλειστη κοινωνια αν εισαι καλος στην δουλεια σου αργα η γρηγορα θα βρεθει καποια σωστη εταιρια που θα χρειαζεται επαγγελματια και θα σε παρει αμεσως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. hacka υπομονή και συνέχισε ψάξιμο, καλά έκανες και δεν δέχθηκες με τέτοιους όρους. Οσα χάνεις τώρα από ασφάλιση τα βρίσκεις μπροστά σου μετά. Κάτι ξέρω... και το λέω. Κουράγιο και ΔΥΝΑΜΗ! Θα τα καταφέρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @coolplatanos Τι να δεχτώ; Την απεριόριστη εκμετάλευση; Για τη φουκαριάρα τη μάνα μου ρε Ντίνα; Να τον κάνω μάγκα; Όχι βέβαια! Είπαμε: δουλειά μόνο για τον τεμπέλη δεν έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το κείμενο σου είναι πραγματικά μια μεγάλη αλήθεια . Νομίζεις , ότι με τους συχνότερους και συνάμα αυστηρότερους ελέγχους θα λυνόταν το πρόβλημα ? Η δίκη μου άποψη είναι όχι . Η γνώμη σου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Ektakto Peristatiko Δε θα λυνόταν αλλά δε θα ήταν τα πράγματα και τόσο ανεξέλεγκτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο φόβος και ο μπαμπούλας δεν είναι λύση . Θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία , πρέπει κάπως να καταλάβουν οτι στη θέση του τύπου που σου ζητάει δουλειά με όρους που υποτίθεται είναι θεσμοθετημένοι, θα μπορούσε να βρίσκεται ο γιος σου . Λίγο ουτοπικό αφού πολλά πράγματα θα άλλαζαν αν βάζαμε όλοι σε δεύτερη προτεραιότητα το μπικικινι . Αγγελικά πλασμένο αυτό π σου λέω μα αυτό θα ήταν η λύση η ιδανική για μένα . Στον μαλάκα που λέγεται όμως άνθρωπος δεν θα βάλει ποτέ και κανεις μυαλό . Τέλος πάντων παπαρολογώ μα επειδή και γω έχω περάσει παρόμοια (οχι τοσο χοντρο ) και τα έχω πάρει , ειδικά με αυτά που σου είπε , θα προσπαθήσω να βρω στοιχεία που θα είναι χρήσιμα σε σχέση με την αγορά εργασίας και θα τα εκθέσω . Αυτά , πολλα είπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Ektakto Peristatiko Σίγουρα ο φόβος και ο μπαμπούλας δεν είναι η καλύτερη λύση αλλά όπως λες και 'συ ο μαλάκας που λέγεται άνθρωπος δε βάζει ποτέ μυαλό. Άρα χρειάζεται και λίγη φοβέρα... Δεν είναι λίγοι αυτοί που το τραβάει ο οργανισμός τους και το ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;