Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Print this post

ΔΕ ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ;

Για άλλη μια χρονιά βλέπουμε τις ίδιες κινήσεις από τους αγρότες. Κάθε χειμώνα που δε δουλεύουν και κάθονται κλείνουν τους δρόμους και  απειλούνε ότι δε θα ανοίξουν τους δρόμους αν δεν πάρουν χρήματα. Αυτό το πράγμα λέγεται εκβιασμός, μείζα, προστασία. Τέλος. Αν είναι μάγκες και αν πραγματικά έχουν δίκαιο να κλείσουν τους δρόμους το καλοκαίρι. Βέβαια αυτό δεν τους συμφέρει.
   Το χειμώνα εκεί που κάθονται στον καφενέ λένε: "Δεν πάμε να κλείσουμε τους δρόμους μπας και 'κονομήσουμε το κατιτίς μας;" Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Μερικές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και να τα τρακτέρ στους δρόμους για να ξεσκουριάσουν και τα επιτόπου μαγκάλια με τα λουκάνικα και τα κρασιά πάνε σύννεφο. Το τροπάριο είναι το ίδιο. "Είμαστε αδικημένοι, δεν πήγε καλά η σοδειά, ο καιρός ήταν χάλια, μας υποσχέθηκαν μπλα, μπλα, μπλα...".
   Συγνώμοι οι υπόλοιποι τι είμαστε; Οι ευνοημένοι; Το χειμώνα και οι οικοδόμοι δε δουλεύουν. Βγήκαν ποτέ να κλείσουν τους δρόμους; Όχι. Έκλεισε ποτέ κανένας άλλος επαγγελματικός κλάδος τους δρόμους; Όχι. Που ποντάρουν οι αγρότες; Στο ότι είναι μια δυνατή ψηφοφορική δύναμη. Δοκίμασαν ποτέ για εναλλακτικές καλλιέργειες; Ελάχιστοι. Βαριούνται να εξελιχτούν. Δε θέλουν. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας αλλά δεν είναι λίγες οι επιδοτήσεις που πήραν. Οι επιδοτήσεις αυτές δόθηκαν για να κάνουν επενδύσεις πάνω στη δουλειά τους. Οι περισσότεροι όμως προτίμησαν να μετατρέψουν τις επιδοτήσεις σε διαμερίσματα στην πόλη, σε παραθαλάσσια και εξοχικά, σε αυτοκίνητα.
   Και γιατί ρε μάγκες μια ζωή να σας τα στάζει το κράτος; Δική σας επιλογή δεν είναι το επάγγελμα που εξασκείτε; Σας πίεσε κανείς να γίνετε αγρότες; Δε νομίζω να γίνατε γεωργοί με το στανιό. Παλιότερα η μαρμίτα ήταν μεγάλη και γεμάτη. Δήλωναν περισσότερους τόνους βαμβάκι για παράδειγμα και έπαιρναν ένα κάρο λεφτά. Απάτη κανονική η οποία έγινε από τους περισσότερους και να μην ακούσω παπαριές ότι ήταν μεμωνομένα περιστατικά. Κομπίνα στην κομπίνα και αυτή η δουλειά γινόταν για χρόνια. Καλά ήταν όταν τα τσεπώνατε; Η μαρμίτα μάγκες κάποτε τελειώνει και όποιος σας είπε το αντίθετο είναι μεγάλος τρόμπας. Να κάνατε καλύτερη κουμάντα. Δε σας φταίει κανείς. Μόνοι σας βγάλατε τα μάτια σας.
   Επειδή η γεωργία είναι εποχιακή δουλειά δεν είναι λίγοι αυτοί που δουλεύουν σε άλλες δουλειές (π.χ. οικοδομές) ή έχουν μαγαζιά. Μαγκιά σας και μπράβο σας που δουλεύετε πολύ αλλά δεν είναι δυνατόν να τα θέλετε όλα δικά σας. Αν υπάρχουν χρήματα να τα πάρουν οι άνεργοι.
   Το καλύτερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι παρακινητές της όλης κατάστασης είναι οι μεγαλοτσιφλικάδες και από πίσω ακολουθούνε οι μικρογεωργοί ελπίζοντας ότι θα πάρουν και αυτοί κανένα ψιχουλάκι. Τους παραπάνω τους κάνουν σεκόντο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όχι γιατί πραγματικά υποστηρίζουν τους αγρότες αλλά για να λένε ότι κάνουν αντιπολίτευση. Για να μην τους φάει η βουβαμάρα και η απραξία. Άρες μάρες κουκουνάρες με λίγα λόγια.
   Βαρέθηκα. Δε γράφω άλλο γι' αυτό το θέμα. Έχω γράψει και παλιότερα και ειλικρινά λυπάμαι το ηλεκτρονικό μελάνι που σπαταλάω αλλά και αν δεν τα πω θα σκάσω.

buzz it!

25 σχόλια:

  1. ετσι ακριβως ειναι. τελειωσε πια το παραμυθι. ουτε δραχμη δεν πρεπει να παρουν. εγω αμα δεν δουλεψω θα μου δωσει κανενας να φαω????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @roverand Με τίποτα. Γιατί πρόκειται να πάρεις ποτέ τόσο εύκολα επιδοτήσεις όπως οι αγρότες; Αποκλείεται! Και αν σε μια ύσκολη στιγμή σου δώσει το κράτος πέντε δεκάρες όλη η αγροτιά θα πέσει να σε φάει και θα λέει ότι την αδικούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δίκιο έχετε παιδιά, τα είπατε όλα, δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Μόνο να γίνονται συχνότερα τέτοιες δημοσιεύσεις ωστε να δούν αυτοί οι κύριοι οτι δεν πάει άλλο πιά και οτι οι καιροί που ευημερούσαν τελείωσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμος Το θέμα είναι να τα πει κάποιος και στα Μ.Μ.Ε. μπας και ξυπνήσει ο κόσμος. Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να γίνει. Μια ζωή οι αγρότες θα είναι οι καημένοι επιδοτούμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν αναφερεις το πιο σημαντικο.
    Γινεται παρακωλυση συγκοινωνιων και δεν τους ενοχλει κανεις.
    Κλεινουν και τα συνορα,δεν εισαγεται τιποτα,σαπιζουν τα τροφιμα μεσα στις νταλικες και πολλα αλλα.
    Κανουν ζημια σε πολλους επαγγελματικους κλαδους δημητρη!!!Κι ομως,κανεις δεν τους ακουμπα..
    Αλλα χρειαζεται ενας κλαδος να απεργησει το καλοκαιρι και να τους παρκαρει τα ιχ περιμετρικα στα χωραφια τους,η καλυτερα,διεκδικωντας οι ανεργοι παραπανω επιδομα ανεργιας να πανε και να μπαστακωθουν στον καναπε καθε αγροτη,μεσα στο σπιτι του...
    Να δω τοτε θα τους αρεσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΙΝΟΥΝ...ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ...


    http://troktiko.blogspot.com/2010/01/blog-post_1461.html



    ΑΠΟΡΩ ΠΟΙΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ...
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟ ΑΠΟΡΙΑΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @spyros1000 όταν λέω για μείζες, προστασία και εκβιασμό αυτό ακριβώς εννοώ. Δε λέω μόνο για τον Τσίπρα γιατί και η Ν.Δ. το ίδιο κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε hackaday, πέρασα σήμερα -στα μουλωχτά- από δύο μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα. Ήμουν το μοναδικό αυτοκίνητο στην Εγνατία. Κατά λάθος σχεδόν, πέρασα από κώνους παράδρομων, ενώ οι αστυνομικοί επέμεναν ότι έπρεπε να πάω μέσω "Τουρκίας". Σε πληροφορώ ότι ενώ τα τρακτέρ υπήρχαν, οι αγρότες απουσίαζαν! Ναι, είχανε πάει για μασες! Ήταν μεσημέρι βλέπεις. Άλλοι οδηγοί όμως δεν στέκονται τόσο τυχεροί. Και καταταλαιπωρούνται. Επειδή κάποιοι νταβατζήδες εκβιάζουν ένα ανύπρκτο και τραγικό κράτος, που δεν τα βάζει ποτέ με τους πραγματικούς προνομιούχους! Θέλετε να δείτε φτώχεια και εξαθλίωση, ψάξτε μέσα στις πόλεις. Εκείνα τα τομάρια τη βγάζουν όλο το χειμώνα στα κωλόμπαρα, και μετά πάνε στις δουλίτσες τους, δηλ. στα τσιφλίκια τους! Να πάμε τότε και εμείς και να μπλοκάρουμε τα κωλοχώραφα τους! Και σημειωτέον, ο παππούς μου ήταν αγρότης, αλλά ξυπνούσε από τα χαράματα και γυρνούσε το βράδι στο σπίτι του, χωρίς να περιμένει επιδοτήσεις από την Ευρωπαική ένωση και χωρίς να παριστάνει τον αγροτοπατέρα-επαγγελματία τεμπέλη! Αι-σιχτίρ πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρη έχεις δίκιο να φωνάζεις όταν σου κλείνουν τους δρόμους και σε απομονώνουν.Ομως για σκέψου ότι με την παγκοσμιοποίηση και την αδιαφορία του κράτους ο πρωτογενής παράγοντας πεθαίνει.Και η χώρα μας έχει δυνατότητες παραγωγής που πάνε ανεκμετάλλευτες.Όταν σταματήσει και αυτός ο παράγοντας θα μείνει μόνο ο Τουρισμός μας για ανάπτυξη.
    Τα τοπικά προϊόντα μένουν αζήτητα λόγω υπερβολικής τιμής και τη θέση τους παίρνουν τα εισαγόμενα στη μισή και κάτω τιμή.Πως θα επιβιώσουν??
    Δεν πιστεύω ότι όλοι "φάγανε" τις επιδοτήσεις σε άσχετες επενδύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αν και σε περισσότερα που λές πάντοτε συμφωνώ.... Αυτή τη φορά όχι... είσαι λάθος! μου φαίνεται η ανεργία σε χτύπησε στο κεφάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @zoyzoy Επειδή κατάγομαι από αγροτικό νομό και το μισό χωριό της μάνας μου είναι αγρότες και συγγενείς τα ηέρω πολύ καλά τα πράγματα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να βρούνε αγροτικά χέρια ή παίρνουν αλβανούς και αυτοί κωλοβαράνε στα καφενεία ενώ τα βλαστάρια τους την είδαν νεόπλουτοι. Δε λέω όλοι αλλά μια πάρα πολύ σημαντική μερίδα.
    @zoyzoy Ο πρωτογενής παράγοντας έχει πεθάνει από τη στιγμή που μπήκαμε στην Ε.Ε. Δεν είναι δυνατόν να μην εξελισσόμαστε και να θέλουμε να παραμείνουμε αγροτική χώρα. Μην ξεχνάς ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν και άλλα νέα κράτη μέλη που πρέπει να υποστηριχτούν τώρα (όπως λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση) όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία η Πολωνία των 45.000.000 κατοίκων. Η χώρα εκτός από τη γεωργία έχει και άλλα πολλά που αν τα εκμεταλευτεί θα τρώμε όλοι με χρυσά κουτάλαι (πετρέλαιο, ουράνιο κλπ.) κανείς όμως δε λέει τίποτα γι' αυτό. Κανείς δεν πιέζει. Οι επιταγές της εποχής δε μπορούνε να μας επιτρέψουν να επιβιώσουμε όπως ξέραμε τόσες δεκαετίες. Καλώς ή κακώς (αυτό η ιστορία θα το κρίνει) πρέπει να πάρουμε άλλο δρόμο. Εναλλακτικές καλιέργεις, επενδύσεις στην τεχνολογία κλπ. Όσο για τις υψηλές τιμές των αγήτητων προϊόντων μας ας πιάσουν του υπευθύνους. Ξέρουν ποιοι είναι. Δεν είναι ανάγκη μια ζωή να την πληρώνοι οι υπόλοιποι πολίτες.
    @Ανώνυμος. Ίσως να με χτύπησε η ανεργία στο κεφάλι όπως λες. Προφανώς δεν είσαι άνεργος, Μάλλον βολεμμένος είσαι και δε σε τσούζει. Αντί όμως να επιτίθεσαι γιατί δε λες σε τι ακριβώς διαφωνείς και να μας αναλύσεις τις θέσεις σου; Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι οι αγρότες κάνουν λάθος; Θεωρείς ότι στο χάλι που βρισκόμαστε υπάρχουν λεφτά και πρέπει να τα πάρουν οι αγρότες; Οι υπόλοιποι τι είμαστε; Μαλάκες; Παλιά ήμουν οικοδόμος. Εδώ και μερικά χρόνια σταμάτησαν να χτίζονται οικοδομές και έμεινα χωρίς δουλειά. έκλεισα κανένα δρόμο; Μου έδωσε κανείς χρήματα; Απαίτησα κάτι; Με βοήθησε κανείς; ΟΧΙ φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. auto pou kanoun autoi oi "e3ypnoi" agrotes einai eisvaros olwn twn ypoloipwn politwn. em den kinhtai h agora apo ths "vlakeies" tous em 8eloun kai 15000e. ti nomhzoun oti einai? ama einai na dhlwsoume oloi oti eimaste agrotes. to mono pou kanoun einai na xeirotereuoun thn oikonomia.. kai to wraio einai oti exoun thn anoxh ths kyvernhshs kai twn kommatwn.px prox8es enas phge kai m anevhke me to trakter sto keklidwma.. ti nomizei oti kanei? dhmosia perisousia einai..poios 8a to plhrwsei???(..emeis)ase pou mporei na prokalesei kai kanena atyxhma.. ama 8elan na anoi3oun tous dromous eixan polles lyseis oi politikoi. kai anarwtiemai.. sthn sygkekrimenh periptwsh den mporouse h astynomia na ton piasei? oi olous osous kleinoun tous dromous?yparxei kanenas nomos pou na epitrepei..opoiou tou kapnisei na paei kai na kleisei ton dromo? pou gia tous perissoterous einai anagkaios gia tis metakinhseis tous. ws pote 8a kanoun oti 8eloun oi agrotes? ka8e xrono na idia kai ta idia.. mexri na paroun merika lefta..meta ta 3exnane ola..dn exoun provlhma?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @keymaker Σε μια δήλωση ενός αγροτοπατέρα άκουσα το εξής: "Αν δε δικαιωθούμε θα καθήσουμε στους δρόμους μέχρι το Πάσχα". Μετά το Πάσχα γιατί όχι ρε παληκάρια; Ξεκινάνε μήπως οι αγροτικές εργασίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όπως είπε και ο demis δεν κάθονται στα μπλόκα....απλά άφησαν τα τρακτέρ .
    Για να κάτσουν πρέπει να υπάρχει καντίνα και κάνα ζεστό δωμάτιο εκεί κοντά.
    Πέρσι στον Ισθμό υπήρχαν μόνο 2 τρακτέρ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @acaliptos Να σου πω ρε ακάλυπτε. Αν αγοράσω καντίνα και παώ στα μπλόκα λες να έχω δουλειά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. file m 8a vgaleis ths trelhs ta lefta(xaxaxa) alla monaxa to prwi.. gt to vradu 8a exoun e3afanistei oloi tous..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @keymaker Το βράδυ θα μετατρέπω την καντίνα σε στριπτιζάδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @psaxneis Γιατί όχι; Αν πατώσουμε θα μοιραστούμε τη ζημιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. den yparxei tetoios kindynos 8a valoume thn kantina mprosta apo thn voulh kai 8a perimenoume kai emeis na mas dwsoun lefta opws kanoun oi agrotes..gia na 3exrewsoume..xaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @psaxneis Αν στήσουμε επιχείρηση μπροστά στη βουλή και περιμένουμε από τους πολιτικούς καήκαμε! Δεν τους περισσεύουν. 300 νοματαίοι συν οι παρατρεχάμενοι τους τι να δώσουν σε τέτοιους δύσκολους καιρούς; Μαλάκες είναι να τα δ΄ψσουν σ' εμάς και να μη τα φάνε οι ίδιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. twra poioi einai..autoi?emeis? pou ka8omaste kai tous anexomaste akoma..allou papa euagelio.. na parakalame na teleiwsei olo auto syntoma monaxa..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @psaxneis Το πολύ-πολύ μέχρι το Πάσχα (ευτυχώς είναι κοντά). Μετά ανοίγουν οι δουλειές και ο "αγώνας" πάει περίπατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και όσοι δηλαδή παλεύουμε και τρώμε σκατά άμα πάρουμε τ'αμάξια μας και κλείσουμε τους δρόμους δε θα μας κλείσουν στη μπουρού; Φτωχοί, άνεργοι, stage, συμβασιούχοι απολυμένοι, part-timers γενιά των 400-700€ της Ελλάδας ξεσηκωθείτε! εμπρός στο δρόμο που χάραξαν οι αγρότες! Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα και ειδικά σε αυτό:

    "παρακινητές της όλης κατάστασης είναι οι μεγαλοτσιφλικάδες και από πίσω ακολουθούνε οι μικρογεωργοί ελπίζοντας ότι θα πάρουν και αυτοί κανένα ψιχουλάκι"

    Και τους ακούω, έχω 5 παιδιά λέει να θρέψω εγώ ρε ^&*%$#^%$ δεν μπορώ να κάνω 1 παιδί ρε, ούτε λεφτά για καπότες δε θα έχω σε λίγο, άει σιχτίρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @rrage Έχω ευχάριστα νέα. Συζητείται στη Βουλή η παροχή επιδόματος προφυλακτικών. Έχω όμως και ένα δυσάρεστο. Θα μας φορολογήσουν το σάλιο, οπότε θα @#$%& δίχως σάλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;