Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Print this post

Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ

Στην πολυκατοικία που μένω επικρατεί το χάος. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για τίποτα και ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Είναι μεγάλη με πάνω από εξήντα μαγαζιά και διαμερίσματα. Όποτε όμως έχουμε γενική συνέλευση πάνω από πέντε με έξι νοματαίοι δε μαζευόμαστε. Αποκορύφωμα ήταν η τελευταία λίγο πριν τα χριστούγεννα όπου ο μοναδικός παρευρισκόμενος στη συγκέντρωση - συνέλευση ήμουν εγώ. Ως και ο διαχειριστής ήταν άφαντος.
   Υπάρχουν άτομα που χρωστάνε κοινόχρηστα εδώ και χρόνια με αποτέλεσμα να μαζευτούνε πολλά χρέη στην εταιρία διαχείρησης. Κάποιοι χρωστάνε ως και €4.500 επειδή δεν πληρώνουν κοινόχρηστα. Μια ιδιοκτήτρια που νοικιάζει το διαμέρισμα της σε έναν από αυτούς μένει στην Κύπρο, έγινε δυο φορές δικαστήριο ερήμην της (δεν παρουσιάστηκε η μανδάμ) και πρόκειται να της πάρουν το διαμέρισμα με κατάσχεση και δεν της καίγεται καρφάκι. Στον τέταρτο έχουν έρθει και στριμωχτεί εφτά Βούλγαροι σε ένα μικρό διαμέρισμα και θεωρούνε το ασανσέρ αποκλειστικότητα δική τους με αποτέλεσμα να το δεσμεύουν στον τέταρτο όροφο ακόμα και όταν δεν το χρειάζονται. Κάποιοι άλλοι φρόντισαν να στολίσουν με γκράφιτι τις εισόδους. Τσεκαρισμένο ότι είναι από την πολυκατοικία.
   Η πολυκατοικία έχει δυο εισόδους οι οποίες βρίσκονται σε μια στοά σχήματος γάμα επειδή είναι γωνιακή. Πριν δυο χρόνια βάλαμε καγκελόπορτες για να σταματήσει να γίνεται πάρκιγκ και να σταματήσουν κάποιοι να μπαίνουν και να κατουράνε. Τζάμπα τα λεφτά. Πάλι πάρκιγκ έμεινε με πρώτο και καλύτερο καταχραστή του χώρου τον ίδιο το διαχειριστή.
   Κανείς δεν ενδιαφέρεται για το καλό της πολυκατοικίας. Το μόνο που ενδιαφέρει τους περισσότερους ένοικους είναι να κοιτάνε από το ματάκι της πόρτας για το ποιος μπαίνει και βγαίνει από το σπίτι του, με ποιον, τι κάνει και τι ώρα. Μια μικρογραφία της Ελλάδας δηλαδή.
   Πριν δύο μέρες ήρθαν καθυστερημένα τα κοινόχρηστα. 175 ευρώ γαμώ το κέρατο μου και το σπίτι μου δεν ξεπερνά τα 65 τετραγωνικά. Γιατί; Επειδή κάποιοι μαλακίζονται αγρίως. Το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη που είχαμε περισσότερες κρύες μέρες τα καλοριφέρ δεν έκαιγαν τόσο πολύ και πλήρωνα 70 και 80 ευρώ. Το Γενάρη που έσπασαν τα κρύα με εξαίρεση δυο μέρες πήγε ο τρόμπας ο διαχειριστής και έβαλε πετρέλαιο για €6.500 και καίει τα καλοριφέρ τρεις φορές την ημέρα, ακόμα και το μεσημέρι που ο ήλιος είναι ντάλα. Για να μπορέσουμε να κάτσουμε στο σπίτι πρέπει να έχουμε τις μπαλκονόπορτες ανοιχτές συνέχεια γιατί και η υπερβολική ζέστη δεν υποφέρεται.
   Το κουφό είναι ότι η εταιρία που εκδίδει τα κοινόχρηστα μας καπελώνει με 16 ευρώ μινιαίως αλλά από υπηρεσίες είναι μάπα. Τις περισσότερες φορές καίγονται οι λάμπες στους διαδρόμους και αργούνε να τις αλλάξουν με αποτέλεσμα να είμαστε στα σκοτάδια ή να τις αλλάζουμε εμείς. Το συνεργείο καθαρισμού αποτελείται από ηπερήρωες (batman, superman, spiderman κ.α.). Δεν εξηγείται αλλιώς πότε προλαβαίνουν να καθαρίσουν μια τόσο μεγάλη οικοδομή.Όταν φύγουν αν καλοκοιτάξει κανείς θα δει ότι έχουν κάνει πασαλείμματα. Όλα επιφανειακά. Και που διαμαρτυρηθήκαμε στην εταιρία δεν είδαμε καμία αλλαγή προς το καλύτερο. Μόνο λεφτά να παίρνουν. Το καλύτερο με αυτήν την εταιρία ξέρετε ποιο είναι; Ότι είναι η ίδια που μας εφοδιάζει με πετρέλαιο. Με την αδιαφορία των ενοίκων καταλαβαίνετε τι μπέρδεμα γίνεται εκεί πέρα.
   Τώρα καλούμαι για αυτό το μήνα να πληρώσω με το επίδομα του ΟΑΕΔ τα πάγια του μήνα (ΟΤΕ, νερό κοινόχρηστα, κινητό, Κωτσόβολος κλπ.) €385. Στο σπίτι μαζί με το μισθό της γυναίκας μπαίνουν 1100 ευρά. Βάλε παράβολα για προκηρύξεις, βάλε παράβολα για εξετάσεις ξένης γλώσσας (από €70 το παράβολο για κάθε περίπτωση) και δίπλωμα για μηχανάκι για να έχω μερικά μόρια παραπάνω, βάλε βενζίνη για το αυτοκίνητο για να βγαίνω στη γύρα και να ψάχνω δουλειά, super market, καθαριστικά για το σπίτι, όλο και κάτι έκτακτο βγαίνει και στο τέλος δεν περισσεύει τίποτα.
   Έκανα περικοπές αλλά δε βλέπω χαΐρι. Κόπηκε η κυριακάτικη εφημερίδα, κόπηκαν κατά 95% οι παραγγελίες από ντελιβεράδικα, κάτι περιοδικά για υπολογιστές που έπαιρνα κάθε μήνα κόπηκαν και αυτά, βενζίνη σπαταλάω μόνο όταν υπάρχει ανάγκη, η έξοδος έγινε είδος υπό εξαφάνιση (όχι ότι βγαίναμε συχνά, εκεί που βγαίναμε δυο με τρεις φορές το μήνα τώρα βγαίνουμε μία και αν τύχει), στο super market όλα μετρημένα με το γραμμάριο και για ρουχισμό δεν το συζητάμε.
   Όπως θα έλεγε και το παιδί μου (αν είχα): Ω, τι κόσμος είναι αυτός μπαμπά! Και 'γω θα του απαντούσα: Δεν είναι κόσμος αυτός παιδί μου, μπουρδέλο είναι!

buzz it!

13 σχόλια:

  1. δε λεω, ειναι δραματικη η κατασταση. Ομως να πω την αληθεια με τη νπεριγραφη.. λυπηθηκα την πολυκατοικια :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @yannidakis Εγώ νομίζεις δε τη λυπάμαι; Και να φανταστείς υπάρχουν ιδιοκτήτες που ο καθένας έχει 2,3, και 4 διαμερίσματα και μαγαζιά και δεν νοιάζονται καθόλου. Και μιλάμε για πολύ φραγκάτους. Πως καταδέχονται να καταντήσει η πολυκατοικία αχούρι δεν μπορώ να το καταλάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. jim φίλε μου, ίδια η Ελλάδα, βρε ολόιδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ Το ξέρω Γιάννη, γι' αυτό σήκωσα αυτή την ανάρτηση. Αν θέλουμε νοικοκυρεμένη χώρα πρέπει πρώτα να έχουμε νοικοκυρεμένα τα σπίτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι να πώ αισθάνομαι οτι είμαι από τους τυχερούς ακούγοντας τί συμβαίνει μια και το μόνο πρόβλημα ήταν πως 2-3 μας κλέβανε στις ώρες για την θέρμανση αλλά βάλαμε αέριο ατομικό και γλυτώσαμε.υπομονή τι άλλο να πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάτι μας είπες τώρα! χε! χε! έχω φίλο που μένει σε πολυκατοικία αδιάφορων ιδιοκτητών. Δεν τους εξυπηρετούσε και η εταιρία κοινοχρήστων και την σταμάτησαν (αν δεν ενδιαφέρεται κάποιος ο διαχειριστής ας πούμε τότε κάνουν ότι γουστάρουν). Η εταιρία τους έκανε καταγγελία στο υγειονομικό, για εκδίκηση. Τους έβγαλαν την πολυκατοικία ακατάλληλη και τρέχουν τώρα όλοι στο τμήμα και τραβιούνται με αρχιτέκτονες! Για πρώτη φορά είδε και τους συνιδιοκτήτες! (Μήπως μια καταγγελία κάνει δουλίτσα τελικά?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @mamadok Το πρόβλημα είναι ότι για αν μετατρέψουμε τη θέρμανση από κεντρική σε ατομική πρέπει να αλλάξει όλο το σύστημα. Από τη στιγμή όμως που δεν πληρώνουν τα στοιχειώδη θα πληρώσουν τα έξτρα;
    @Mitsobo Την εταιρία διαχείρησης δε μπορούμε να τη σταματήσουμε αν δεν την ξεχρεώσουμε. Πέσαμε σε φαύλο κύκλο δηλαδή. Εγώ λέω να κάνουμε κανένα ευχέλαιο μπας και τους φωτίσει ο Θεός και αρχίσουν να πληρώνουν κανένα λογαριασμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δράμα!από μέσα και από έξω και ακόμα η χώρα πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
    Τώρα που πάγωσαν οι προσλήψεις στο Δημόσιο όλα τα παράβολα που πληρώσατε θα επιστραφούν??
    Μέχρι πότε θα πληρώνουν οι λίγοι για όλους??
    Και τι να κόψεις πια για να ανταπεξέλθεις στα έξοδα?
    Καλό 4ήμερο να'χεις και μεγάλη υπομονή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @zoyzoy Όταν λες πάγωσαν οι προσλήψεις εννοείς από 'δω και πέρα ή και αυτές που ήδη κάναμε χαρτιά, π.χ. νοσοκομείο; Ενημέρωσε με σε παρακαλώ γιατί πρέπει να έχασα επεισόδιο. Για τα παράβολα το λογικό είναι να επιστραφούν τα λεφτά αλλά επειδή ζούμε σε μια παράλογη χώρα η οποία κυβερνάται από κλέφτες το κόβω λιγάκι χλωμό. Πάντως αν γίνει κάτι τέτοιο τα μπινελίκια μέσω διαδυκτίουθ και τηλεφώνου δε θα λήψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο διάγγελμα του ΓΑΠ το είχα ακούσει απ'τον ίδιο για τις προσλήψεις του δημοσίου ότι παγώνουν.
    Όμως μετά 2μέρες η υπουργός υγείας είχε πει σε πρωινή εκπομπή ότι θα καλυφθούν οι θέσεις για υπουργείο της.
    Τώρα τι να σου πώ ψάξε το λίγο από έγκυρες πηγές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @zoyzoy Για το διάγγελμα το ξέρω. Τεσπα! Όλο και κάποια μαλακία θα κάνουν. Δε χωράει αμφιβολία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα νοίκια να πέφτουν κάθε μήνα και όλα τα άλλα στα τσιμπιρδόνια μου ναούμ.

    (Νομίζω έπιασα την ψυχολογία του μέσου ιδιοκτήτη διαμερισμάτων στην πολυκατοικία σου στο φτερό).

    Σας καθαρίζει ο Spiderman; Πως να μην γεμίσει μετά ιστούς αράχνης ο τόπος. :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @polsemannen Καλά κατάλαβες. Ισχύει η λογική: Μακριά από τον κώλο μας και ας είναι και στου διπλανού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;