Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Print this post

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το Σαββατοκύριακο βρέθηκα στη συμπρωτεύουσα. Αλλάξαμε παραστάσεις για λίγο. Ωραία ήταν. Είχαμε εισιτήρια του κοινωνικού τουρισμού από την εργατική εστία. Άδεια και λεφτά όμως δεν περισσεύουν. Μάλλον άδεια σ' εμένα περισσεύει εφόσον είμαι άνεργος αλλά το έτερον ήμισι δε δικαιούται ούτε μια μέρα. Πήγαμε να επιστρέψουμε τα εισιτήρια πίσω πριν από κανένα δίμηνο αλλά δεν τα παίρνουν, οπότε κλείσαμε ένα ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να περάσουμε το Σαββατοκύριακο και Τετάρτη και Πέμπτη που είναι αργία.
Βόλτες στην παραλία, μια ταινία στο Ολύμπιον, γύρος από το γυράδικο της Αριστοτέλους, δύο φέτες τσουρέκι με γέμιση σοκολάτα από τον Τερκενλή, τρεις μπύρες και μισάωρη βόλτα με το καραβάκι Κλειώ (όλα αυτά δέκα μόνο ευρώ) με α΄φθονη reggae μουσική, καφεδάκι στη λεωφόρο Νίκης και θαυμασμός κάποιων παλιών νεοκλασσικών κτηρίων ήταν οι δραστηριότητες μας. Οικονομικά αλλά καλά.
Έχω παρατηρήσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων που είναι συμβεβλημένα με την εργατική εστία και άλλους φορείς που παρέχουν εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού κοροϊδεύουν τον κόσμο. Για παράδειγμα άλλες φωτογραφίες βλέπεις στο διαδύκτιο, άλλα δωμάτια σου παρουσιάζουν και όταν πας σου δίνουν κάτι πολύ υποδεέστερο. Τα λεφτά να πάρουν και ποιος νοιάζεται για τον πελάτη! Πραγματικά απορώ ποιος τους έδωσε τα τρία αστέρια. Τεσπα!
Ο καιρός ήταν σύμμαχος και απολαύσαμε τις βόλτες μας. Με λύπη μου είδα ότι οι κήποι του νερού, της μνήμης, των ρόδων, του ήχου είναι εντελώς παραμελημένοι, όπως και αρκετά παλιά κτήρια έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Κρίμα! Αυτά τα υπέροχα νεοκλασσικά είναι κομάτι της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης. Τι κάνουν οι αρμόδιοι ανευθυνοϋπεύθυνοι; Προφανώς τίποτα. Βρέθηκα για λίγο σε ένα κτήριο της Εθνική τράπεζας (δε θυμάμαι τι τομέα ακριβώς) το οποίο παλιά ήταν η έπαυλη που φιλοξένησε το 1916 την επαναστατική κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Πόσοι το ξέρουν αυτό; Σίγουρα αρκετοί θα έχουν άγνοια. Τα παλιά κτήρια είναι ένα είδος χρονομηχανής. Εκπέμπουν μια νοσταλγία και μπορούνε να σε ταξιδέψουν στο χρόνο αν αφεθείς. Αν η παραλία και αυτά τα κτήρια είχαν στόματα θα ακούγαμε απίστευτες ιστορίες. Λυπηρές και χαρούμενες. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες τα διατηρητέα κτήρια τα προσέχουν ως κόρες οφθαλμού. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτό το αλαλούμ και ο ωχαδερφισμός (ή σταρχιδισμός αν προτιμάτε σε ελεύθερη μετάφραση).
Αλήθεια με εκείνο το μετρό τι γίνεται τελικά; Το κέντρο θυμίζει περισσότερο Ουγκάντα έτσι όπως είναι. Εργασίες δεν είδα. Καλά η υποθαλάσσια αρτηρία όνειρο ήταν και όνειρο θα παραμείνει, αλλά το μετρό επιβάλλεται να γίνει. Και θα πάρει ανάσα το κέντρο και ο κόσμος θα διευκολυνθεί κατά πολύ. Άσε που τα αστικά είναι για τα μπάζα. Ερείπια, που τρίζουν και οι οδηγοί οδηγούνε εντελώς νευρικά. Εκεί που χτυπάς το εισιτήριο την αμέσως επόμενη στιγμή βρίσκεσαι ξαπλωμένος φαρδύς - πλατύς γιατί ο μαλάκας οδηγός δε γάμησε και η αδρεναλίνη και η τεστοστερόνη του βγαίνουν πατώντας απότομα το γκάζι ή το φρένο. Αυτό γίνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό που αρχίζω να πιστεύω ότι το διασκεδάζουν κιόλας. Άντε να πείσεις τη διπλανή κοπελλιά ότι δεν ήθελες να χουφτώσεις το βυζί της αλλά έψαχνες κάτι να πιαστείς για να μην πέσεις από το απότομο φρενάρισμα.
Ο κόσμος είναι βασικό συστατικό της ανέκαθεν πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης. Περπατώντας στο κέντρο και απολαμβάνοντας το καφεδάκι μου παρατήρησα τη μάστιγα των χλιδάνεργων. Αργόσχολοι που φιλοσοφούνε τη ζωή χωρίς να έχουν δουλέψει ούτε μια μέρα, χωρίς προβλήματα εφόσον ο μπαμπάκας καθαρίζει, με ένα iPhone που έγινε προέκταση του χεριού τους και φορώντας πάντοτε γυαλιά, ακόμη και στη σκιά, για να μην καταλάβουν οι υπόλοιποι τις πολύτιμες βαθυστόχαστες σκέψεις τους (μη χέσω). Βέβαια αυτοί υπάρχουν παντού απλά στις μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η παρουσία τους είναι περισσότερο αισθητή.
Το κορυφαίο όμως που δεν θα το πίστευα αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου ήταν ο ρατσισμός ενός αφρικανού απέναντι σε άλλους αφρικανούς. Απ' ότι κατάλαβα αυτός ήταν το αφεντικό και οι υπόλοιποι με τους πάγκους υπάλληλοι του. Ο τρόπος που τους συμπεριφέρονταν ήταν απίστευτος και μετά λένε τους έλληνες ρατσιστές. Από την άλλη όμως δικαιολογώ το γεγονός επειδή η Ελλάδα είναι η χώρα των θαυμάτων. Εδώ τα πάντα συμβαίνουν και τα πάντα είναι εφικτά (αρκεί να έχεις μέσον, λαμογιά, θράσος, τύχη κ.ο.κ.)
Δεύτερη εξόρμηση στη συμπρωτεύουσα είναι προγραμματισμένη για αύριο μέχρι και την Πέμπτη. Για τη διακαναλική συνέντευξη του Γ.Α.Π. δε λέω ακόμα τίποτα. Ας πούνε άλλα ιστολόγια που ασχολούνται περισσότερο με την πολιτική. Το σχόλιο - ανάρτηση θα το κάνω, απλά όχι τώρα. Σε λίγες μέρες. Δε μου βγαίνουν ακόμα πολλά βρισίδια.

buzz it!

33 σχόλια:

  1. Γειάσου καλέ μου...ήρθα να σου ευχηθώ, για τη γιορτή σου σήμερα...χρόνια πολλά, έυχομαι πάντα γερός κ δυνατός, κ ευτιχισμένος κ έυχομαι ότι επιθυμείς να το δείς να γίνεται πραγματικότητα...χρόνια πολλά κ καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Αθανασία Ευχαριστώ για τις ευχές σου... Να 'σαι καλά και ότι επιθυμείς. Μια δουλειά θα ήθελα. Αυτό θα ήταν το τέλειο δώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούυυυυυυυυυυφ!δίκιο έχεις ρε παιδί κ σύ,...τι να σου κάνω,που δεν είμαι καμιά πλούσια με επειχηρείσεις και εργοστάσια,να σε έπαιρνα να δούλευες....χααααααααααααχαααααααααααχαααααα!πέρα από τα αστεία,όμως πιστέυω αυτό το θέμα απασχολεί και άλλους 11.000000 έλληνες εκτός από σένα...που πιθανόν,να μην έχουν κ αυτοί δουλειά....ή μερικούς χιλιάδες απολυμένους από τις δουλειές τους έλληνες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΙΛΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΤΑ ΘΕΛΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Αθανασία Ναι αλλά εγώ ο γκαντέμης το ζω για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα χρόνο. Άντε παίξε τζόκερ να τα 'κονομήσεις και να βοηθήσεις και 'μας τα φτωχαδάκια...
    @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS Ευχαριστώ Johnny, να 'σαι καλά. ΑΝ έρθουν όπως τα θέλω πολλοί είναι ακείνοι που θα φύγουν νύχτα. Δεν συμφέρει σε πολλούς να έρθουν τα πράγματα όπως τα θέλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απο παλιά η Θεσσαλονίκη μου άρεσε πάρα πολύ για βόλτες.
    Πάντα όμως απέφευγα να κινούμαι με αυτοκίνητο στους δρόμους της, όσο μπορούσα.
    Αυτο το ερώτημά σου "ποιός τους έδωσε τα τρία αστέρια" πραγματικά ειναι απορίας άξιο πώς κάποιοι βραβεύονται, πώς και γιατι.
    Καλό σου απόγευμα Χακ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @tzonakos Η Θεσσαλονίκη είναι φοβερή πόλη και φυσικά οι άνθρωποι της είναι η ψυχή της. Δεν είναι τυχαίο που από παλιά έλεγαν ότι έμοιαζε με τη Σμύρνη. Λίγο η προκυμαία, λίγο η πολυπολιτισμικότητα, η θάλασσα, το εμπόριο... Δυστυχώς κάποιοι, και είναι αρκετοί, την παραμελούνε συστηματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δημήτρη Χρόνια Πολλά χαρούμενα και ευτυχισμένα σου εύχομαι και όλα τα όνειρά σου να πραγματοποιηθούν!

    Καλά του'κανες η φτώχεια θέλει καλοπέραση ρίχτο έξω τουλάχιστον όσο μας παίρνει!

    Καλά να περνάς με θαλασσινά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια σου πολλά!!!!

    Ευχές για ένα καλύτερο αύριο και πάντα.
    Να περνάτε όμορφα.
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @zoyzoy Ευχαριστώ πολύ... Η φτώχια θέλει καλοπέραση και η τσέπη φράγκα... Καλοί οι ρομαντισμοί αλλά αν λείπουνε τα άτιμα την έχουμε βαμμένη...
    @Βάσσια Να 'σαι καλά, ευχαριστώ για τις ευχές... Προσπαθούμε να περνάμε όμορφα... το κατά δύναμην...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eπειδη αυτη τη στιγμη που σ αφηνω σχολιο, βιαζομαι σου αφηνω σχολιο για χρονια πολλα,καλα κι ευτυχισμενα, φιλε! (εντελως off topic, αλλα δεν πειραζει) Υγεια κι ευτυχια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @gatodiakritikos Ευχαριστώ συνονόματε. Χρόνια πολλά και σ' εσένα και καλός πολίτης όταν έρθει η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ Ευχαριστώ Γιάννη. Αμήν και πότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν το πιστεύω! Βρε Δημήτρη, μιαν ανάσα μας χώριζε! Κι εγώ στη Σαλονίκη ήμουν το ΣΚ! Το Σάββατο κάναμε την βόλτα μας μετά του συζύγου στην παραλία και χαζεύαμε τα νεοκλασσικά κτίρια. Μήπως εντελώς συμπτωματικά να μίλησες για το θέμα με τον σύζυγο έτσι στα γρήγορα; Έχει γούστο!!!
    Ένιγουέϊ, το βράδυ ήμασταν καλεμεσμένοι στους αρραβώνες της κουμπάρας μας και την επόμενη μέρα ήπιαμε για μια ακόμη φορά στην Αριστοτέλους και αναχωρήσαμε! Μακάρι να είχαμε μια μέρα παραπάνω διαθέσιμημ γιατί θέλαμε να δούμε κι άλλα πράγματα από Θεσσαλονίκη! Άλλην φορά όμως!

    Πολύχρονος Δημήτρη με υγεία και γρήγορα με μια καλή δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @sadrina Μίλα βρε Σαντρινάκι... Σήκωσε μια ανάρτηση ρε γμτ... Κρίμα... Μπορεί να ήρθαμε και face to face... Ποιός ξέρει; Πάντως στης 20 Ιουλίου 2011 ημέρα Τετάρτη θα είμαι στην Αθήνα ο κόσμος να χαλάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά βρε, ότι επιθυμείς!

    Α! Και μην υποτιμάς την Ουγκάντα. Είδες πώς ο Τράγκας την πάτησε κοροϊδεύοντας την Μποτσουάνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @pølsemannen Ευχαριστώ svenson... Καμία υποτίμηση... Το έχω συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό ότι είμαστε υποδεέστεροι της Ουγκάντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Eνα Τσιμισκάρισμα και μια βόλτα παραλιακή,μαγεία!
    Αφρικανός εναντίον Αφρικανού,πρωτη φορά το ειδες;Χιλιάδες φυλές,χιλιάδες γλώσσες,επόμενο ειναι...κανενα χρωμα,καμιά καταπίεση,καμιά ξενιτιά δεν τους δενει μεταξύ τους...

    Χρόνια Πολλά κι απο εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @VAD Το ξέρω ότι είναι πολλές διαφορετικές ράτσες αλλά υπέθετα ότι θα ήταν πιο ενωμένοι. Ευχαριστώ για τις ευχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου Hack. Είδα φως και μπήκα να σου πω κι εγώ Χρόνια Πολλά! (σαράντα μέρες,δεν λένε οτι κρατάει η γιορτή?)

    Όσο για την ανάρτηση το μόνο που έχω να σου πω είναι οτι με τσάκισες με το τσουρεκάκι το γεμιστό... Πάω να ρημάξω μια μερέντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @fotis Γεια χαρά Φωτάκο... Καλά έκανες και μπήκες... Οι ευχές ισχύουν πάντα και αν είναι πιο ετεροχρονισμένες είναι σαν το παλιό καλό κρασί. Σήμερα θα ξανακατέβω για δουλειές στη συμπρωτεύουσα οπότε το τσουρεκάκι με γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας θα το ξαναχτυπήσω. Και μια συμβουλή: Για τη μερέντα να χρησιμοποιείς πάντα μεγάλο κουτάλι. Έτσι μεγαλώνει η απόλαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συγγνώμη για το διαφορετικό, επείγον θέμα:
    ΝΕΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ στην Ινδονησία ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ για ενδεχόμενο πολυετή ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ και οι εγωμανείς πολιτικάντηδες εμποδίζουν ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ-ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ... ΩΣ ΠΟΤΕ;;;
    http://www.youtube.com/watch?v=hxtcNWdm6Vw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια πολλά και από έμενα,ότι ποθείς να το πάθεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Ανώνυμος Αυτά να τα βλέπουν αθτοί που τους ψηφίζουν.
    @acaliptos Ευχαριστώ ακάλυπτε. Αμ δεν το παθαίνω όμως... Γκαντέμης γαρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΜΗΤΣΑΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΡΕ ΦΙΛΕ...ΠΟΥ ΜΥΑΛΟ ,ΠΝΙΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ.

    ΔΕΣ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΛΛΛΛΛΛΛΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ ΓΕΛΙΟ...

    http://www.youtube.com/watch?v=00D6tayzK18&feature=player_profilepage

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @spyros1000 Ευχαριστώ ρε Σπυράκο. Και καθυστερημένα πάντα είναι καλοδεχούμενα. Το ταλέντο που το βρήκες; Έχω ρίξει τρελό γέλιο. Αϋριο θα του κάνω αφιέρωμα. Πώς ξέφυγε αυτός από την Πάνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ...ΕΧΩ ΔΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...ΔΗΛΩΝΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΕΚ ΣΚΟΠΙΩΝ,ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ,ΕΒΡΑΙΟΣ,ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚΟΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ...ΜΙΛΑΜΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ...ΕΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ,ΘΑ ΓΕΛΑΣ 1 ΒΔΟΜΑΔΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΔΕΣ ΕΔΩ,ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΚΩΜΩΔΙΑ,ΕΧΩ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟΨΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ...

    http://www.vimeo.com/15033811

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @spyros1000 Ρε κάποιος να τον μαζέψει δεν υπάρχει; Το μπόγια ρεεεεεεεεεεεε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΜΗΤΣΑΡΑ ΑΝΕΒΑΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2014....ΜΙΛΑΜΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ...Ο ΘΕΟΣ ΑΥΝΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΑ....ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΜΑΣ ,ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΧΑΡΙΖΕΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΤΟ ΓΕΛΙΟ...

    ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ....


    http://www.youtube.com/user/pasparogatos#p/u/0/EZemmt4bhO0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @spyros1000 Ένα νέο αστέρι γεννιέται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;