Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Print this post

ΤΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΠ

Οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι. Αυτό είναι σαφές. Το βλέπουμε και το βιώνουμε όλοι σε υπερθετικό βαθμό πλην μιας μειοψηφίας (λαμόγια, βύσματα, πολιτικοί κ.α.). Κρατική μέριμνα μην ψάχνετε και μην περιμένετε γιατί αυτό δεν υπάρχει ούτε σαν ανέκδοτο. Εκτός όλων αυτών που τραβάμε υπάρχουν και κάποιοι στο δημόσιο τομέα που φροντίζουν να γίνει η ζωή μας ακόμα δυσκολότερη.
Την Παρασκευή πήγα στον Ο.Α.Ε.Δ. όπως κάθε άνεργος για να δώσω εντολή να μου βάλουν το επίδομα στο λογαριασμό μου στην εθνική τράπεζα. Μεγαλύτερη μαλακία δεν υπάρχει. Υποτίθεται ότι έχουμε μηχανογράφηση και online υπηρεσίες. Τι να το κάνεις αν δεν λειτουργούνε σωστά και όταν οι υπάλληλοι δεν ξέρουν να χειρίζονται αυτές τις υπηρεσίες; Μπορούσαν κάλιστα στον Ο.Α.Ε.Δ. να βάζουν κάθε μήνα αυτόματα τα χρήματα στους ανέργους χωρίς να τους τραβολογάνε κάθε μήνα απλά για να δώσουν το παρόν. Αν πιάσει δουλειά ο άνεργος φαίνεται στο Ι.Κ.Α. από τα ένσημα που θα τον κολλήσουνε (αν τον κολλήσουνε) και διακόπτεται αυτόματα το επίδομα ανεργίας. Η συνεργασία όμως ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας απλά δεν υπάρχει. Κλείνω αυτή τη μεγάλη παρένθεση για να συνεχίσω. Όπως προανέφερατην Παρασκευή έσυρα τα κόκκαλα μου στον Ο.Α.Ε.Δ. για να δείξω το χαρτί και να μου βάλουνε στο λογαριασμό μου τα χρήματα (μετά τις γιορτές πολύς κόσμος έβγαινε στην ανεργία, χαμός γινότανε). Αν πας μέχρι τις ένδεκα το πρωί τότε τα χρήματα θα τα λάβεις το απόγευμα. Αν πας μετά τις ένδεκα θα τα λάβεις την επόμενη μέρα εκτός και αν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο οπότε θα περιμένεις μέχρι τη Δευτέρα. Παρασκευή τα χρήματα δε μπήκανε στο λογαριασμό μου. Περίμενα το Σαββατοκύριακο και χθες περίμενα να πάρω το επίδομα πως και πως για να πληρώσω λογαριασμούς που μαζεύτηκαν σε μια γωνιά σαν απόστημα. Πάω το βράδυ στο ΑΤΜ, βάζω κάρτα, ελέγχω το υπόλοιπο και πήρα τα τέτοια μου. Ακόμα τα χρήματα δε μπήκανε. Πήγα σήμερα το πρωί στον Ο.Α.Ε.Δ. και είχε κόσμο που φώναζε. Δεν κατάλαβα τι έγινε στην αρχή. Μετά από λίγο μπήκα στο κλίμα. Κανένας δεν πήρα τα λεφτά του. Φτάνει η σειρά μου, πάω στο γκισέ, δίνω τα χαρτιά μου και λέω τι έγινε (ή μάλλον τι δεν έγινε). Η απάντηση της υπαλλήλου ήταν ότι από το πρωί μαλώνει με τον κόσμο γιατί ο Ο.Α.Ε.Δ. καθυστέρησε να καταθέσει τα λεφτά την Παρασκευή με αποτέλεσμα να μη γίνουν ακόμα οι πληρωμές. Η υπάλληλος και οι συναδέλφοι της δε φταίνε σε τίποτα γιατί η μαλακία έγινε από τα κεντρικά του Ο.Α.Ε.Δ. στην Αθήνα. Τελικά σήμερα μετά από κάποιες ώρες μπήκαν τα χρήματα. Πήρα τόσα όσα έπρεπε. Δραχμή παραπάνω! Αν όμως ο πολίτης χρωστάει στο κράτος και αργήσει να πληρώσει μερικές μέρες αρχίζουνε και πέφτουν τόκοι. Και γαμώ την ισονομία έχουμε στην Ελλάδα.
Περιστατικό δεύτερο. Πέρυσι το Σεπτέμβρη (2009) καταθέσαμε όλα τα χαρτιά στο ΔΟΑΤΑΠ για να αναγνωριστεί το πτυχίο που έχει το έταιρον μου ήμισι. Βασική προϋπόθεση είναι να πληρώσουμε το παράβολο των 170 ευρώ. Δώσαμε όλα τα χαρτιά που ήθελαν, μας ζήτησαν και άλλα χαρτιά έξτρα (όπως, άκουσον άκουσον, βιογραφικό του κάθε καθηγητή. Που να τους βρούμε του καθηγητές και αν δεν είναι εν ζωή κάποιοι απ' αυτούς;) επειδή είναι το πρώτο Λιθουανικό πτυχίο που κάνουν αναγνώριση (ανοίγουμε δρόμο για τους επόμενους), πήγαμε στη Λιθουανία, πήραμε ότι ήθελαν, μας βγήκε όλο το ταξίδι και τα χαρτιά γύρω στα τρεις χιλιάδες ευρά και όταν πήραμε τηλέφωνο και τους είπαμε ότι τα έχουμε έτοιμα και θα τα στείλουμε μας είπαν ότι δεν τα χρειάζονταν επειδή με ένα κλικ στον υπολογιστή τους βρήκαν ότι ήθελαν (πείτε μου πως να αντιδράσει ο κάθε νορμάλ άνθρωπος σ' αυτό;). Σήμερα πήρα τηλέφωνο για να δούμε σε τι στάδιο βρισκόμαστε. Η υπάλληλος που το σήκωσε μου έκανε παρατήρηση γιατί το άτομο που ζητούσα είχε άλλο αριθμό και έπρεπε να ξέρω τον εσωτερικό αριθμό κλήσης. "Που να τα βρω;", ρωτάω. "Από το website", μου απαντάει. "Μα στο website όλα είναι λάθος και τουλάχιστον εδώ και ενάμισι χρόνο δεν τα διορθώσατε. Δεν αντικαταστήσατε να παλιά τηλεφωνικά νούμερα και τους εσωτερικούς αριθμούς κλήσης με τα καινούρια", ξαναπαντάω. Η απάντηση από την άλλη μεριά της γραμμής; Ένας αναστεναγμός που φανέρωνε την ενόχληση της υπαλλήλου και μετά από αναμονή μου είπε τους εσωτερικούς αριθμούς που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα εδώ και ενάμισι χρόνο τουλάχιστον στην ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ. Σε άλλες χώρες η αναγνώριση πτυχίου κάνει από δυο μέρες (Σουηδία) έως ένα μήνα το πολύ. Εδώ πρέπει να πάρεις πρώτα σύνταξη και μετά αν είσαι τυχερός και αν δεν έχεις μετακομίσει εις Κύριον ίσως υπάρχει μια απειροελλάχιστη πιθανότητα να πάρεις την αναγνώριση του πτυχίου σου.
Και γαμώ το νοικοκύρεμα έχει κάνει ο ΓΑΠ στις δημόσιες υπηρεσίες. Σίγουρα η περιπτώσεις οι δικές μου δεν είναι οι μοναδικές και είμαι 1000% σίγουρος ότι υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες που βασανίζονται ακόμα περισσότερο από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Καλό όμως είναι να τα λέμε για να μη νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μια αναγνώριση πτυχίου χρειάζεται πάνω από ένα χρόνο.
Υ.Γ.: Μη χάσετε απόψε στις 19:00 το hackaday 's live show στο hackaday 's web radio.

buzz it!

10 σχόλια:

 1. Σου στέλνω τη συμπαράσταση μου και την συμπάθεια για τις ταλαιπωρίες που περνάς.
  Θα 'χεις κάποιο μαγνήτη, δεν εξηγείται διαφορετικά,εκτός αν ειναι επαρκής εξήγηση το οτι ζούμε σε μιά χώρα που εχει γίνει περισσότερο μπάχαλο απ' όσο φανταζόμαστε.
  Και αυτο δεν συνέβη σε μιά νύχτα ουτε σε ενα χρόνο, συνέβη τα τελευταία 50 χρόνια για να μην πώ περισσότερα.
  Ειχα συζήτηση σήμερα με κάποιον, όχι στο νετ, γάμα το αυτό, στην αληθινή ζωή, και πραγματικά είδαμε οτι τα ίδια σφάλματα διαπιστώνουν πολλοί και τα ίδια όνειρα έχουμε να φτιάξουν κάποτε. Με αυτά τα όνειρα θα πορευτούμε για χρόνια ακόμα.
  Αρκεί να 'χουμε να φάμε θα μου πεις ...
  Να πω και κάτι που μπορεί να μην σου αρέσει αλλα θα το πώ. Ούτε 5 γαπ δεν θα φτάνανε να βάλουν τάξη μεσα σε ενα χρόνο, κι αν δεν ηταν γαπ, τι θα ηταν, μπορεί κάποιος να απαντήσει ;
  Τι θα έκανε κάποιος άλλος ;
  Τι επιλογές θα είχε ; Ας σκεφτούμε.
  Τα υπόλοιπα που εχω να πώ ελπίζω να τα πούμε σε άλλη επικοινωνία και οχι εδώ, για λόγους προσωπικούς.
  Με συγχωρείς αν διαφωνώ λιγάκι σε κάποια σημεία αλλα γι αυτό υπάρχει ο σχολιασμός, για να συζητάμε και να γινόμαστε καλύτεροι.
  Το μεγαλύτερο κέρδος απο ενασχολήσεις όπως το blogging ειναι οτι γινόμαστε καλύτεροι εμείς.

  * Ενας *μπιπ*... εχει βάλει αυτόματα να παίζει μουσική οταν ανοίγεις τη σελίδα του και δεν μπορούσα να βρώ ποιός γαπάρας ηταν, ετσι έχασα την εκπομπή σου σήμερα. Εχω και 29 παραθύρια ανοιχτά, να τα εκατοστήσω :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @tzonakos Αυτά που περνάω δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που περνάνε κάποιοι άλλοι. Το κακό είναι γενικό. Πάντως τον μαλακομαγνήτη τον έχω. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο σε διαβεβαιώ. τώρα περί ΓΑΠ. Δεν περιμένω να λύσει αυτός το πρόβλημα και θα ήταν μαλακία να πω ότι είναι δικό του το φταίξιμο εξ' ολοκλήρου. Αυτός όμως έκανε το νοικοκύρεμα σημαία αλλά αποτελέσματα δεν βλέπω. Όχι αποτελέσματα μεταμόρφωσης της υπάρχουσας κατάστασης στο 100%, απλά να δω ότι κάτι πάει να κινηθεί, κάτι πάει να γίνει. Και μην ξεχνάμε ότι εφόσον φαγώθηκε να γίνει πρωθυπουργός φυσικό είναι να αυξάνονται οι ευθύνες. Ή θα αναλάβεις τις ευθύνες σου όταν θες να είσαι στο τιμόνι μιας χώρας ή αν δε θέλεις παραιτήσου.
  Εκεί που τσατίζομαι είναι ότι οι λύσεις πολλές φορές είναι θέμα απλής λογικής και δεν απαιτούνε χρόνο και χρήμα αλλά κάποιοι αρέσκονται να τα κάνουν σαλάτα προσπαθώντας να κάνουν το κάτι που θα τους αναδείξει. Ρισκάρουν για να έχουν τα εύσημα και την υστεροφημία.
  Θα έρθει και η ώρα που θα τα πούμε και κατ' ιδίαν. όσο για τα ανοιγμένα παράθυρα που να δεις σ' εμένα τι γίνεται. Φεστιβάλ παραθύρων. Πάντως αυτό που αναφέρεις είναι όντως σπαστικό: Το να μπαίνεις κάπου και να παίζει μουσική ή να ακούνται ομιλίες και να μη μπορείς να συγκεντρωθείς για να διαβάσεις αυτό που θέλεις. Το πιο σπαστικό είναι όταν ψάχνεις να βρεις τον Player για να το κλείσεις και αυτός είναι καταχωνιασμένος στο τέλος ή ανάμεσα σε διάφορα banners.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ένα θα σου πω φίλε μου. Πάλι καλά που δε ζεις εδώ στην Κύπρο. Όταν ήμουν άνεργη το επίδομα ανεργίας το πήρα μετά από 6 ολάκερους μήνες! Εδώ πέρνουμε για 6 μήνες επίδομα και έκαναν άλλους 6 για να μου καταβάλουν το επίδομα. Μέχρι τότε πως έπρεπε να περνώ αν ήμουν μόνη; Δεν τους ενδιαφέρει!
  Άρα οι λίγες μέρες είναι παράδεισος στα αυτία μου :)
  Όσο για την αγένεια της υπαλλήλου την έχω συναντήσει κι εγώ πολλές φορές και δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρούν υποχρέωση τους να είναι αγενής. Μήπως φοβούνται οτι με την ευγένεια θα δημιουργήσουν άσχημο όνομα στην πιάτσα; Η ευγένεια δεν κοστίζει πολύ και δείχνει ένα καλό πρόσωπο στον άλλο. Θα'πρεπε να τους κάνουν εντατικά σεμινάρια κι αν δεν συμμορφωθούν να τους μειώνουν το μισθό ή τις άδειες να σου πω εγώ για ποτε θα γίνουν όλοι ευγενικοί.
  Όσο για την αναγνώριση πτυχίου κι εμάς εδώ τα ίδια χάλια. Χρόνια και χρόνια κάνουν για μια αναγνώριση. Είναι να μην μπλέξεις μαζί τους. Με το καλό εύχομαι να την πάρετε να ησυχάσετε από δαύτους.
  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Hach την ίδια μέρα με τον γιό μου πληρώνεσαι, πήγε και εκείνος την Δευτέρα να παραλάβει τα χρήματα και πήρε τα @@του.
  Δεν ξέρω αν τώρα που θα σφίξουν οι κώλοι στις δημόσιες υπηρεσίες νοικοκυρευτούν ή την πληρώσει πάλι ο πολίτης αλλά αυτό δεν είναι κράτος ένα μπάχαλο μ'ολη τη σημασία της λέξης είναι.
  Επεσες και σε περίπτωση να'σαι ο 1ος με Λιθουανικό πτυχίο φαντάσου να'φερνες Κυνέζικο τι θα πάθαινες?
  Λές να σε στέλνανε στην Κίνα:))

  Τα θαλασσινά μου και κουράγιο:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @DaisyCrazy Δεν γνωρίζω την Κυπριακή νομοθεσία. Αν μιλάς για τις προϋποθέσεις να πάρεις επίδομα ανεργίας και εδώ δεν παίρνει ο καθένας. Παίρν ει αυτός που έχει κάποιο συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων και πάνω με την προϋπόθεση να έχει έγγραφη απόλυση (αν παραιτηθεί δεν υπάρχει περίπτωση να βγει στο ταμείο ανεργίας). Μετά περιμένεις γύρω στον ενάμισι μήνα για την πρώτη πληρωμή αλλά όταν είναι όλα πανάκριβα και το επίδομα είναι μόλις 454 ευρά δε φτάνει ούτε για να πληρώσεις τα πάγια (κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο). Για φαγητό ούτε λόγος να γίνεται. Πρέπει να το καταργήσουμε ή να ψάχνουμε στα σκουπίδια ή να περιμένουμε για συσσίτιο σε κάποια εκκλησία.
  Για το πτυχίο; φαντάσου ότι αν κάποιος έρθει με πτυχίο από Κύπρο το οποίο θα είναι στην ελληνική γλώσσα) πρέπει να το μεταφράσει από τα ελληνικά... στα ελληνικά. Καταλαβαίνεις τι μεγάλη ανωμαλία υπάρχει στο σύστημα;
  @zoyzoy Γεια σου ζουζουνάκι. Βλέπω ότι και ο γιος σου από τύχη είναι άστα να πάνε! Σχετικά με το δημόσιο άλλο αν σφίγγουν οι κώλοι μισθολογικά και άλλο η λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Αν δεν υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις μέχρι απόλυσης άνευ αποζημιώσεως σε αυτούς που αντί να δουλέψουν κοροϊδεύουν δε θα δούμε άσπρη μέρα. Για τα Κινέζικα πρτχία είναι πιο εύκολα γιατί ήδη εδώ και μερικά χρόνια κάποιοι που σπούδασν στην Κίνα ήδη τα αναγνώρισαν οπότε για τους επόμενους είναι πιο εύκολα τα πράγματα (όσο μπορεί να είναι αλλά πάντα χρονοβόρα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΠΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ????ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ...
  ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΑΘΡΟΑΠΟΙΚΟΥΣ,ΤΡΩΝΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ,ΚΙ Ο ΓΑΠ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ...
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΔΕΣ ΛΙΓΟ ΤΟ ΜΑΛΑΚΑ ΤΟ ΛΟΒΕΡΔΟ ΤΙ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΟΣΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΕΙΜΑΣΤΕ...

  http://spyros1000.blogspot.com/2011/01/blog-post_13.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @spyros1000 Γεια σου Σπυράκο. Τώρα που γεμίσαμε τι να μας κάνει ο φράχτης των 12,5 χλμ; Τόσ είναι τα σύνορα μας; Ο Έβρος μόνο τόσα χλμ σύνορα έχει; Αυτοί που έρχονται από τη θάλασσα; Δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική και ούτε υπήρχε. Αυτός ο φράχτης που θέλει να κάνει ο ΓΑΠ είναι για να δημιουργήσει εντυπώσεις και τίποτε άλλο. Ίσα-ίσα να ξανακερδίσει καμιά ψήφο. Κοροϊδεύουν τον κόσμο. όσο για το Λομβέρδο τι να λέμε; Κατόπιν εορτής όλοι μιλάνε αλλά ψήφισε υπέρ της ιθαγένειας. Τζάμπα μάγκας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. χαχαχαχα απ'τα ελληνικά στα ελληνικά; πάει το έχασαν το παιχνίδι!
  εδώ παίρνεις επίδομα αν έχεις εργαστεί την προηγούμενη χρονιά και ανεξαρτήτως αν απολύθηκες ή παραιτήθηκες. έχουμε και κάποια θετικά ε; :)
  καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @DaisyCrazy Πείστηκες τώρα για το πόσο μεγάλο και αξεπέραστο μπουρδέλο είμαστε? Σου φαίνεται αστείο αλλά αν πάρεις ένα τηλέφωνο στον ΔΟΑΤΑΠ (υπηρεσία για την αναγνώριση πτυχίων) θα σου πει τα ίδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;