Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Print this post

ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ FACEBOOK

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Θα ήθελα να αναφερθώ σε μια εκπομπή που μου αρέσει αρκετά. Ο λόγος γίνεται για το Κουτί της Πανδώρας που προβάλλεται στη ΝΕΤ. Οι δύο τελευταίες εκπομπές είχαν πολύ καλά θέματα. Η μία είχε ως θέμα την ευτυχία και η άλλη το facebook.
Αυτές οι δύο θεματολογίες συνδέονται μεταξύ τους στη σημερινή εποχή. Ποιά είναι η πραγματική ευτυχία και ποιά η εικονική; Με μια πρώτη σκέψη εύκολα απαντάμε στο ότι εικονική είναι αυτή που αντλούνε εκατομύρια άνθρωποι καθημερινά από το internet. Η εικονική είναι μόνο αυτή; Η πραγματική ποια είναι; Στο δεύτερο ερώτημα θα έχουμε άπειρες απαντήσεις γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του μέτρα και σταθμά. Ας τα πάρουμε από τη αρχή.
Τι είναι ευτυχία; Δεν μπορώ να απαντήσω για όλους αλλά μόνο για τον εαυτό μου. Ευτυχία είναι το αίσθημα ευφορίας που νιώθουμε όταν συντρέχουν κάποιοι παράγοντες. Την ευτυχία συνήθως την αντιλαμβανόμαστε σε μικρές χρονικές περιόδους γιατί η στυγνή πραγματικότητα τις περισσότερες φορές μας απορροφά. Ποιοί παράγοντες πρέπει να συντρέξουν για να επιτευχθεί η ευτυχία; Αυτό το ερώτημα παίρνει τόσες απαντήσεις όσοι είναι και οι άνθρωποι που κατοικούνε στον πλανήτη. Ο καθένας αντιλαμβάνεται την ευτυχία με τον τρόπο του. Για άλλους είναι τα πλούτη, τα χρήματα, η εύκολη ζωή, για άλλους η αναγνωρισιμότητα, για άλλους οι οικογενειακή θαλπωρή, για άλλους η επαγγελματική επιτυχία. Ποιά απάντηση λοιπόν είναι σωστή; Δύσκολο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα μονολεκτικά γιατί όπως προαναφέραμε κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του μέτρα και σταθμά. Ίσως ο μοναδικός τρόπος είναι ο εις άτοπον απαγωγή.
Ας πάρουμε τους πλούσιους. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εκείνων που ενώ έχουνε σχεδόν τα πάντα στα πόδια τους δε νιώθουν την ευτυχία. Όταν έχεις χρήμα, τότε έχεις και γνωριμίες που σου ανοίγουν κάποιες πόρτες ευκολότερα και πιθανώς κάποια αναγνώριση. Νιώθουν τρομερή ανασφάλεια, νιώθουν ότι έχουν κενά και σε πολλές περιπτώσεις μοναξιά. Ψάχνουν να βρούνε κάτι ουσιώδες να κάνουνε αλλά όλα φαίνονται τόσο ανιαρά επειδή με τη δύναμη του χρήματος που έχουν μπορούνε να αποκτήσουν σχεδόν τα πάντα. Δε μπορούνε να νιώσουνε την ικανοποίηση της κατάκτησης. Το χειρότερο; Νομίζουν ότι σχεδόν όλοι τους κάνουν παρέα λόγω των χρημάτων τους και αποσκοπούνε σε κάποιο κέρδος.
Ας πάρουμε τους διάσημους. Πολλές φορές αναγνωρισιμότητα και διασημότητα συμβαδίζουν με το χρήμα και τις γνωριμίες που ανοίγουν κάποιες πόρτες ευκολότερα αλλά πάντα με αντάλλαγμα. Για να γίνουν κάποιοι διάσημοι (και είναι αρκετοί) κάνουν τα πάντα. Έστω και αν αυτή η αναγνωρισιμότητα έχει μικρή ημερομηνία λήξης. Για να τροφοδοτούνε την αναγνωρισιμότητα τους πολλές φορές επιδίδονται σε πράξεις όχι και τόσο ορθές και όταν εξαντλήσουν όλες τις ιδέες που έχουν για να μείνουν στο προσκήνιο καταφεύγουν στα ναρκωτικά, στο αλκοόλ, στην αυτοκτονία και πολλές φορές καταφεύγουν μόνοι και πεθαίνουν μόνοι. Μπαίνουνε σε ένα αγχωτικό αγώνα με τους άλλους και το χρόνο για να παραμείνουν διάσημοι. Ότι πιο ψυχοφθόρο. Η διασημότητα γίνεται αυτοσκοπός και η αιτία της ύπαρξης τους.
Οι καριερίστες αφιερώνονται ολοκληρωτικά στην επαγγελματική τους καταξίωση παραμερίζοντας οτιδήποτε άλλο υπάρχει στη ζωή τους. Οικογένεια, φιλίες κλπ. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί ενώ είναι επιτυχημένοι επαγγελματικά αποτυχαίνουν παταγωδώς στην προσωπική τους ζωή. Μπαίνουν στο τρυπάκι που ονομάζεται κυνήγι της επιτυχίας και είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα γι' αυτή. Όταν τα καταφέρνουν συνειδητοποιούνε ότι υπάρχει πολύ μοναξιά στην κορυφή. Πολλές φορές το μετανιώνουν αλλά είναι ήδη αργά. Όταν αποτυχαίνουν όμως τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Κλείνονται στον εαυτό τους, πάσχουν από κατάθλιψη, η μοναξιά τους είναι αβάσταχτη και πολλές φορές οδηγούνται στην αυτοκτονία.
Είναι ο γραφών ευτυχισμένος; Μπορώ να πω ένα τεράστιο ναι. Παρόλες τις ατυχίες και την ανεργία, έχω την τύχη να περιστοιχίζομαι από ανθρώπους που όταν έχω ένα πρόβλημα θα με ακούσουν. Θα χαρούνε με τις χαρές μου και θα λυπηθούνε με τις στραβές που μου τυχαίνουν. Φυσικά η ευτυχία μου οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στο έταιρον μου ήμισι. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις έναν άνθρωπο που σε κάνει να νιώθεις καλά όχι μόνο με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό σου. Αν δεν τα πας καλά με τον εαυτό σου δεν μπορείς να τα πας καλά με κανέναν.
Θα μπορούσαμε να αναλύσουμε περισσότερες περιπτώσεις αλλά θα γινόμασταν κουραστικοί. Και στις τρεις περιπτώσεις βλέπουμε να υπάρχει η μοναξιά. Βασικό στοιχείο της καταστροφής της ευτυχίας. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι κάποιος είναι ευτυχισμένος όταν είναι μόνος του. Όταν κάποιος είναι ευτυχισμένος θέλει να το φωνάξει και να το μοιραστεί με όλους. Με βάση τα παραπάνω παραδείγματα καταλαβαίνουμε ότι ούτε τα χρήματα, ούτε η διασημότητα ούτε η επαγγελματική επιτυχία φέρνουν την ευτυχία. Άρα πρέπει να την ψάξουμε κάπου αλλού. Πρέπει να την ψάξουμε στα οικεία μας πρόσωπα, στους φίλους, στην οικογένεια. Το χρήμα πρέπει αν είναι το μέσον και όχι ο αυτοσκοπός. Να μην ξεχνάμε ότι το πολύ χρήμα φέρνει και πολλές έγνοιες και όταν έρχεται εύκολα ακόμα ευκολότερα γίνεται καπνός. Το ίδιο ισχύει και για την επαγγελματική καταξίωση. Τι να το κάνεις όταν είσαι πετυχημένος επαγγελματικά αλλά να είσαι όλη μέρα μέσα στο άγχος, με νεύρα, χωρίς ελεύθερο χρόνο. Δεν αξίζει. Φυσικά λόγος για το αμερικάνικο όνειρο δε γίνεται (μια μονοκατοικία, δυο παιδιά ή όμορφη καλή νοικοκυρά και μαγείρισσα σύζυγος, ο επιτυχημένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση σύζυγος, ένας σκύλος, ένα μεγάλο αυτοκίνητο και τις Κυριακές μπάρμπεκιου στο γκαζόν). Σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο ίσως να λειτουργούσε, όχι όμως και στο δικό μας όπου όλα του τα γρανάζια είναι κολημμένα.
Η υπερκατανάλωση, τα Μ.Μ.Ε. που φροντίζουν να μετατρέπουν τις επιθυμίες μας σε ανάγκες, οι σύγχρονοι και γρήγοροι ρυθμοί της ζωής δε μας αφήνουν να καταλάβουμε που μπορούμε να αναζητήσουμε την ευτυχία. Ας σταθούμε μια στιγμή και να σκεφτούμε ότι στο τέλος όλοι θα πάρουμε το ίδιο. Ένα κομμάτι γης ένα επί δύο και βάθος ενός μέτρου. Πάντα μια βόλτα στην εξοχή μας χαλαρώνει. Ας κλείσουμε την τηλεόραση και ας συζητήσουμε. Ας επικεντρωθούμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα και η διάθεση μας θα αλλάξει προς το καλύτερο. Η συντροφικότητα είναι ότι καλύτερο. Και μια βόλτα στην εξοχή, ένας περίπατος στο δάσος είναι αρκετά για να μας ξεκουράσουν και να διώξουν τις έγνοιες μας. Κάθε πότε ειδικά οι άνθρωποι των πόλεων βλέπουν πολλά δέντρα μαζί; Για αναρωτηθείτε!
Παραπάνω είδαμε ότι η μοναξιά κυριαρχεί στον άθρωπο στη σημερινή εποχή. Εδώ έρχεται ο "θαυμαστός" κόσμος του Facebook και των παρόμοιων κοινωνικών δυκτίων. Με μερικά adds αποκτάς εκατοντάδες φίλους και αν αφιερώσεις λίγο χρόνο παραπάνω θα έχεις χιλιάδες φίλους. Πίσω από το πληκτρολόγιο μπορείς να είσαι ότι θέλεις και όποιος θέλεις. Μπορείς να μοιραστείς τα εσώψυχα σου, τα προσωπικά σου στοιχεία, τις φωτογραφίες σου και όλο σου το είναι. Η φιλία δε δημιουργείται πατώντας ένα πλήκτρο αλλά δημιουργείται με την παροδο του χρόνου. Για να δημιουργηθεί μια φιλία πρέπει να συντρέχουν περισσότεροι παράγοντες από έναν υπολογιστή και μια σύνδεση στο διαδύκτιο. Κατά πόσο όμως αυτό καταπολεμά τη μοναξιά; Κατά πόσο μας κάνει κοινωνικούς; Το αντίθετο. Άνθρωποι, ουκ ολίγοι, που είναι εθισμένοι στα κοινωνικά δύκτια καταφέρνουν να αποξενωθούνε ακόμα περισσότερο σερφάροντας στο internet. Υπάρχουν οικογένειες που συνομιλούνε μεταξύ τους μέσω υπολογιστών ακόμα και όταν βρίσκονται μέσα στο ίδιο σπίτι. Πόσο αληθινά είναι όλα αυτά που υπάρχουν στο Facebook και σε παρόμοια κοινωνικά δύκτια; Όχι και τόσο. Γιατί; Επειδή πολλοί χρήστες αποσκοπούνε σε κάτι άλλο από αυτό που δείχνουν. Sex, οικονομική εξαπάτηση, διαφήμιση κ.α. Ο χρόνος που σπαταλάται καθημερινά από χρήστες που σερφάρουν στα κοινωνικά δύκτια και περισσότερο στο facebook χωρίς να κάνουν κάτι ουσιώδες είναι απίστευτος. Δε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο σε κάτι ποιο δημιουργικό; Σαφέστατα ναι. Γιατί δεν γίνεται; Γιατί υπάρχει εθισμός στο facebook και σε όλα τα κοινωνικά δύκτια. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Ναι, με ισχυρή θέληση και συνειδητοποίηση του τι κάνουμε, ή μάλλον τι δεν κάνουμε. Το Facebook δεν είναι από μόνο του κακό αλλά οι χρήστες του το μετατρέπουνε πολές φορές σε κάτι κακό. Να μην ξεχνάμε πριν από ένα με δύο χρόνια το θάνατο μιας ανήλικης στις Η.Π.Α. που ήταν αποτέλεσμα της κακίας και της εμμονής μιας πολύ μεγαλύτερης της γειτόνισσας που ήθελε να πάρει εκδίκηση για λογαριασμό του γιου της. Στο χέρι μας είναι να χρησιμοποιούμε σωστά τα κοινωνικά δύκτια ως εργαλεία ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι το φάρμακο για να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά μας. Το φάρμακο βρίσκεται έξω στη συντροφικότητα και στην αληθινή ζωή και όχι σε μια προέκταση αυτής όπως είναι το διαδύκτιο.

buzz it!

14 σχόλια:

  1. Πέρασμα μου για να μάθω νεα σου και να ευχηθώ καλή εβδομάδα για όλους μας.
    Πολυ σωστα οσα γραφεις.Το φαρμακο θα συμφωνησω οτι ειναι εξω στην αληθινη ζωη και οχι τους υπολογιστες.Στο χερι μας ειναι πως θα αντιμετωπισουμε σωστα ολα τα ηλεκτρονικά μεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS Καλή εβδομάδα Johnny. Όλα αυτά τα ηλεκτρονικά καλούδια πρέπει να είναι εργαλεία μας και να δουλεύουν για εμάς και όχι να γίνουμε εμείς σκλάβοι των μηχανών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατ' αρχήν καλησπέρα και συγχαρητήρια γιτ αο πολυ καλό άρθρο σου.
    Το "Κουτί της Πανδώρας" ειναι εκπομπή - όαση στη σημερινή τηλεόραση.
    Ευτυχία :
    Υποκειμενικό, ναι.
    Η αναζήτηση της όμως ειναι που διαρκεί μιά ολόκληρη ζωή και στην πορεία πολλοί δυστυχούν άλλους προκειμένου να "ευτυχήσουν" οι ίδιοι εστω και πρόσκαιρα. Αδικο.
    Φασμπούκι :
    Μια μεγάλη μαλ... στην οποία έτρεξε ο κάθε άσχετος νομίζοντας οτι κοινωνικοποιείται.
    Μου έλεγε φίλος οτι συναντήθηκλαν συμμαθητές απο Δημοτικό και όλοι πλην αυτού ειχαν φέησμπουκ. Οταν αυτός έλεγε οτι δεν εχει, σταμάτησαν να του μιλάνε. Δεν ήξεραν τι να απαντήσουν σε κάποιον στον οποίο ήθελαν να πουν " δώσε μου το φέησμπυκ σου να σε κάνω add"
    Υπέρτατη μαλ##κία, να εχεις τον άλλον μπροστά σου και να του λες θα σου μιλ΄σω απο το φέησμπουκ. Σε τέτοιο βαθμό αποβλάκωσης εχει φτάσει το πράγμα.
    Τωρα πες μου, όλοι οσοι έχουν φέησμπουκ ειναι ευτυχείς ή αναζητούν ψήγματα ευτυχίας σε μια ηλίθια κατασκευή κάποιου που κατάφερε να το κάνει μόδα ; Εχουν πραγματική επικοινωνία ; Η αν δεν το δούν γραμμένο στο φέησμπουκ αυτο που τους λες, δεν το καταλαβαίνουν ;
    Μπορεί να κάνει εμένα κι εσένα ευτυχή η ομαδική αυτη βλακία συμπολιτών μας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @tzonakos Γεια σου Τζονάκο και καλή εβδομάδα να έχουμε. Για το κουτί της Πανδώρας συμφωνώ εννοείται. όσο για την ευτυχία έχεις μεγάλο δίκιο. Πάντα για την ευτυχία του ενός αδικούνται περισσότεροι. Αυτό όμως γιατί; Γιατί ο συγκεκριμένος που αδικεί θεωρεί ότι θα βρει την ευτυχία σε υλικά αγαθά. Ζει σε μια ψευδαίσθηση με άλλα λόγια. όλοι οι πόλεμοι και οι αδικίες παγκοσμίως γιατί γίνονται; Για το χρήμα, για τα υλικά αγαθά.
    Πάμε στο φατσοτέφτερο. Η μεγαλύτερη μαλακία ever αλλά ως γνωστόν οι φελοί επιπλέουν πάντα. Θα έρθει η ώρα που θα πάρει τον πούλο όπως η Yahoo και άλλες πρώην μεγάλες διαδυκτιακές εταιρίες και θα αντικατασταθεί από κάτι άλλο. Ελπίζω αυτό το άλλο να είναι πιο χρήσιμο. Η αλήθεια είναι ότι και 'γω έχω λογαριασμό στο facebook, αλλά το ελέγχω. Πώς; Απλά το χρησιμοποιώ ελλάχιστα. Μόνο για την προβολή των ιστολογίων μου και του ραδιοφώνου μου. Ούτε φίλους ψάχνω ούτε τίποτα.Δυστυχώς όμως εγώ είμαι πρωτόγονος και δεν κάθομαι να παίζω φάρμες και άλλα τέοτια υψηλού πνευματικού επιπέδου παιχνίδια με αποτέλεσμα να είμαι ο βλάχος για τους υπόλοιπους. Τεσπα! Απλά τους λυπάμαι. Πάντως η ευτυχία μου δεν κρίνεται από το φατσοτέφτερο ή το διαδύκτιο γενικότερα. ¨οπως αναφέρω και στην ανάρτηση μου το σημαντικότερο συστατικό της ευτυχίας μου το έχω βρει εδώ και πέντε σχεδόν χ΄ρονια. Την υγεία μου να έχω και όλα θα πάνε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαίρομαι που βράζουμε στο ίδιο καζάνι λεφτά,γιόκ αναγνώσιμότητα γιόκ,ευτυχία να φάν και οι κότες!
    Μλκ στο πάτερο τέσπα!
    Η ουσία είναι να'σαι γεμάτος εσύ μ'αυτά που έχεις και όχι αυτά που σου δείχνουν να πάρεις οι άλλοι.
    Με προβληματίζει όλη η σχέση με το νέτ όχι μόνο το φατσομπούκι!
    Επικίνδυνο για αδύναμους χαρακτήρες ποιος θα κερδίσει στο τέλος θα φανεί!

    Να'σαι πάντα ευτυχισμένος με τους δικούς σου ανθρώπους εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @zoyzoy Γεια σου ζουζουνάκι. Βασικά δε μιλάω για αναγνωσιμότητα αλλά για αναγνωρισιμότητα. όσο για το φατσομπύκι μπορεί αν γίνει επικίνδυνο για αδύναμους χαρακτήρες όπως λες απλά γιατί ταυτίζονται ολοκηρωτικά με την εικονική τους ζωή και το θεωρούνε το μοναδικό τους στήριγμα. Γνωρίζω άτομα που πήραν άδεια από τη δουλειά για να σερφάρουν εμ τις ώρες ασταμάτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία ανάρτηση. Το πρόβλημα για μένα είναι ότι έχουμε χάσει το μέτρο. Έχουμε φτάσει στα άκρα. Έχουμε φτάσει στα όρια ή αν θες τα έχουμε ξεπεράσει. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι έλλειψη παιδείας έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο και δεν βλέπω να ξεφεύγουμε εύκολα.

    Η υπερκατανάλωση που λες και τα Μ.Μ.Ε. δεν κάνουν τα πράγματα καλύτερα, αντίθετα διευρύνουν ακόμα περισσότερο τις διαφορές και τις ανισότητες.

    Και κάπως έτσι έρχεται ο εικονικός κόσμος, η εικονική κοινωνία. Τα έχουμε όλα, δεν μας λείπει τίποτα κι όμως αισθανόμαστε μόνοι. Γιατί; Ίσως η απάντηση βρίσκεται σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, όπου παρατηρούνται πραγματικές ανάγκες, παρατηρείται η ίδια η επιβίωση.

    Αλλά εμείς οι ανεπτυγμένοι έχουμε τα δικά μας προβλήματα. Βλέπεις εμείς τρώμε καλά και πληρώνουμε τους διαιτολόγους και τα ινστιτούτα για να αδυνατίσουμε, την στιγμή που κάποιοι άλλοι δεν έχουν κυριολεκτικά μια φέτα ψωμί να φάνε.

    Ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να σχολιάσω την τόσο ενδιαφέρουσα ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @KANTHAR0S Καλημέρα Κανθαρέ. Σωστά το είπες. Η έλλειψη παιδείας έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο. Συμφωνώ από λθυτα με το όμορφο σχόλιο σου και λέω μήπως... μ΄πως πρέπει να φάμε τελικά αυτή τη δυνατή σφαλιάρα μπας και ξυπνήσουμε; Μήπως και αρχίσουμε να ξαναεκτιμάμε πράγματα που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα;
    Και μια πρόταση: Επισκεπτόμουνα το ιστολόγιο σου αλλά δε νομίζω να άφησα ποτέ σχόλιο. Μήπως ήρθε η ώρα για να κένεις ένα come back?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειάσου αγαπητέ Δημήτρη...ε,αυτή (τη μία)την έρευνα την είχα,δεί και γώ...(για το φατσμπούκι εννοώ)...ε,ντάξει καλή ήταν αν και λίγο τραβηγμένη,έχω να πώ....αυτός αναφέρθηκε σε πολύυυ ακραίες,περιπτώσεις ανθρώπων εξαρτημένων με το ιντερνέτ,και σε ακραίες περιπτώσεις ανθρώπων,που έπεσαν θύματα εκμετάλευσης μέσα από το ιντερνέτ,ή θύματα βιασμού,φόνου κλπ,κλπ...ε,ντάξει υπάρχουν και αυτά τι να κάνουμε,και στην έξω ζωή (εκεί ίσως περισσότερο)υπάρχουν και κεί, άρρωστοι,τρελλοί, μανιακοί δολοφόνοι, βιαστές κλπ,κλπ...τώρα όσο για το τί είναι,ευτυχία ε,αυτό πιστέυω διαφέρει,για τον καθένα από εμάς και ποικίλει..ο καθένας από μας,έχει άλλη ψυχοσύνθεση,άλλη πρωσοπικότητα οπότε νομίζω δ εν υπάρχει συγκεκριμένη,απάντηση η απάντηση σε αυτό είναι τελίως γενική,και υ πο κει με νι κή...οπότε ας δώσει,ο καθένας τη δική του..για μένα ευτυχία είναι..ένα από αυτά που θεωρώ ευτυχία επειδή υπάρχουν,χιλιάδες πράματα που θα μπορούσαν να με κάνουν,ευτιχισμένη και δε γίνεται να τα γράψω εδώ...το κυριότερο είναι η φ ι λί α...η αληθινή φιλία όμως...που ακόμη δεν είμαι σίγουρη εάν,την έχω βρεί....καλό μεσημέρι καλέ μου..και ωραίο πόστ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Αθανασία Αθανασία μου πίστεψε με, είναι πάρα πολλοί οι εθισμένοι χρήστες στα κοινωνικά δύκτια και στο facebook κυρίως. Οι ακραίες περιπτώσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Δε μιλάμε για εξαιρέσεις. Όταν χάνονται ζωές δεν μπορείς να λες "εντάξει... και στην έξω ζωή συμβαίνει" Ότι θάνατος συμβαίνει στο διαδύκτιο είναι εγκληματική ενέργεια. Στην έξω ζωή μπορεί να είναι και από ατύχημα ή απροσεξία. Άρα; Μεγάλη προσοχή!
    Όσο για την ευτυχία; Αυτό λέω και 'γω στην ανάρτηση μου... Ο κάθε άνθρωπος την αντιλαμβάνεται διαφορετικά γιατί έχει και διαφορετικά κριτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ασπάζομαι τα λόγια κάποιου μεγάλου.
    "Δεν υπάρχει ευτυχία, υπάρχουν βαθμοί δυστυχίας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με βρήκες επηρεασμένη αρνητικά, γιατί μόλις πρόσφατα είδα την ταινία "social network" που αφορά στην ανακάλυψη του facebook και απογοητεύθηκα.

    Έτσι κι αλλιώς μόνο το blogging μου αρέσει, δεν συμμετέχω αλλού.

    Αν κάποιος θεωρήσει τον Η/Υ και κατ' επέκταση το διαδίκτυο κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο και μορφή επικοινωνίας, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, τότε έχει κάνει λάθος.

    Μου αρέσει να επικοινωνώ με αυτό, αλλά όχι μόνο με αυτό.

    Καλή εβδομάδα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ Λες; Ίσως ναι, ίσω και όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Βάσσια Σωστή αλλά ρε Βάσσια για πες μας εντυπώσεις για την ταινία; Εγώ προσωπικά δεν την είδα ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;